„Málo černých fotbalistů!“ A Argentina odpověděla. Ostře

19.12.2022 8:26 | Ze sítí

Pro politiky může být nebezpečné se vyjadřovat k fotbalu, jak se koneckonců přesvědčil europoslanec Alexandr Vondra, který napsal, že Slovinci jsou „oportunistické svině“ a pak se musel omlouvat. Nyní si kritiku slízla senátorka Adéla Šípová, když protestovala proti použití příměru „o prsa korejské ženy“. Jejího stranického kolegy Ferjenčíka, který příměr použil, se pak lidé zastávali. I když některým přišla metafora „přiblblá“. Řešení stereotypů se nevyhlo ani USA, kde učitelka z univerzity v Texasu vznesla otázku, proč není v argentinské reprezentaci více černochů. Dostala velice pádnou odpověď přímo z Argentiny.

„Málo černých fotbalistů!“ A Argentina odpověděla. Ostře
Foto: Repro Youtube
Popisek: Zápas MS 2022 Argentina - Francie

Včera skončilo v Kataru mistrovství světa ve fotbalu, ve kterém Francouzi nakonec podlehli Argentině. Zápas byl velice těsný, v normálním hracím čase skončil 3:3 a Argentina zvítězila až na penalty. Ani tomuto mistrovství se ale nevyhnulo téma lidských práv. Americkému novináři Grantu Wahlovi bylo například podle jeho slov zamezeno ve vstupu na stadion v duhovém tričku podporující práva LGBT. A když tento incident chtěl sdílet na sociálních sítích, člen ochranky mu prý telefon „vyrval z rukou“.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí
„Jeden člen ochranky mi řekl, že moje tričko je ‚politické‘ a není dovoleno,“ napsal Wahl. „Jiný mi neustále odmítal vrátit telefon. Další strážný na mě křičel, když stál nade mnou – to už jsem seděl na židli – že si musím sundat tričko,“ doplnil. Wahl byl propuštěn po 25 minutách a dostalo se mu následně omluvy od představitelů FIFA. Wahl pak náhle zemřel 9. prosince, před smrtí navštívil nemocnici s podezřením na bronchitidu.

V Česku se k poslednímu zápasu vyjádřil bývalý poslanec České pirátské strany Mikuláš Ferjenčík. „Argentina vs. Csaplár, o prsa korejské ženy,“ komentoval fakt, že zápas byl velice těsný. Tím ovšem popudil svou stranickou kolegyni, senátorku Adélu Šípovou, která ho za ustálenou metaforu začala peskovat. „Korejské ženy se zápasem nemají žádnou souvislost. Miki, smaž to, tohle je prostě ostuda,“ vzkázala mu.

Ferjenčík namítl, že se jedná o běžně používanou fotbalovou metaforu a zběžný průzkum mu dává za pravdu, hláška pochází od sportovního komentátora Jaromíra Bosáka. Ale Šípová na ustálenost nehleděla. „No tak příště použij jinou metaforu, jistě není jen jedna,“ rozkazovala Ferjenčíkovi.

Jejich výměna názorů na internetu zaujala například marketéra Michaela Skřivana.

A člen představenstva SK Slavia Praha Tomáš Buzek dokonce Ferjenčíkovi vzkázal s narážkou na známý film: „Mikuláši, jestli si tu korejskou ženu neprosadíš, tak si mrtvej Homolka!!!“

Marketér a spoluautor podcastu Insider Tomáš Jirsa už se také přidal na Ferjenčíkovu stranu. Opačně to vidí cestovatel Dan Přibáň: „Nejsem si jist, zda termín ‚běžně používaná fotbalová metafora‘, nějak vylučuje, aby byla metafora přiblblá. Řekl bych, že naopak.“ Obecně ovšem panoval názor, že poslankyně Šípová řeší věci, které by řešit nemusela a neměla.

Ozval se také bývalý pirát Tomáš Guth Jarkovský, který členství pozastavil v roce 2022. Zklamaně. „Ve světě se pomalu učíme, že je trochu hloupaté neustále objektivizovat a hodnotit ženské tělo. Máme tu stranu, která jako skoro jediná něco nabízí liberálním a mladým lidem. A ta takové lidi kvalitně odhání, zatímco nás populisti tahaj do Ruska a konzervy do bankrotu. Ach jo,“ reagoval na Ferjenčíkův příspěvek.

V USA v mezičase někteří řeší rasové složení týmu Argentiny. Erika Denise Edwardsová, učitelka na univerzitě v texaském El Paso, která již napsala jednu knihu o „bílé argentinské republice“ pro deník Washington Post sepsala zamyšlení na toto téma. Všímá si, že na rozdíl od jiných zemí Jižní Ameriky je to s reprezentací černochů v argentinském týmu „bledé“. A že to není poprvé, bez černochů byl tým i v roce 2014. Edwardsová za tím vidí snahu černochy vymazat a prezentovat Argentinu jako „bílý národ“. Následně se zabývá historií Argentiny, otroctvím atd.

Velice pádnou odpověď na její otázku „Proč nemá Argentina více černošských hráčů na mistrovství?“ však dala pravicová koalice z Buenos Aires, La Libertad Avanza (Svoboda vpřed!). „Protože jsme země, ne film od Disneyho,“ vzkázala americké pedagožce i deníku, který její úvahu otiskl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co udělali ze sportu?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 19.12.2022 9:03:06
Do sportu vlítla politika nebývalou měrou, a to ho pohřbí. Chápu proč. Ve sportu to totiž neokecáte, propaganda vám nepomůže ani když se svléknete v kostele. Krásné MS v kopané už bylo zasaženo zákazem přístupu Ruska a Běloruska. Pussy Riot to chtěly zničit jako minule. Zase z politických důvodů. Už mě nebaví ani ten biatlon nebo běhy na lyžích bez Rusů a Bělorusů, on by mě nebavil ani třeba bez Švédů nebo Italů. Když v roce 1968 američtí černoši zvedali pěsti na stupních vítězů, nefandil jsem jim. Politika do sportu nepatří.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…