Mám řešení uprchlické krize, píše aktivista. Ale poněkud drsné

25.08.2015 8:41

Aktivista a publicista Jan Šinágl považuje petici vědců varující před nárůstem xenofobie v české společnosti za naivní. Češi dle něj cítí oprávněný pud sebezáchovy. Ve svém komentáři Šinágl rovněž obhajuje použití síly proti uprchlíkům k vlastní ochraně a záchraně. Příklad bychom si dle něj měli vzít z Austrálie, kam už rok nepřišel ani jeden nelegální imigrant.

 Mám řešení uprchlické krize, píše aktivista. Ale poněkud drsné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Jan Šinágl

Šinágl poukazuje na to, že australský politik Tony Abbott prosadil po svém zvolení premiérem v roce 2013 operaci „Suverénní hranice“, která dokázala zastavit příliv uprchlíků do této ostrovní země. V roce 2015 prý nepřistála v Austrálii ani jediná pašerácká loď obchodníků s lidmi.

Podstatou politikova plánu je nekompromisní přístup k nelegálním migrantům. Vojenské námořnictvo zastaví každou loď s přistěhovalci, která směřuje do Austrálie. Pokud neuposlechne, přiváže ji a odtáhne k indonéskému pobřeží. Pokud náhodou nějaký nelegální imigrant pronikne až do Austrálie, je převezen do azylového tábora na ostrově Nauru nebo na ostrově Papua Nová Guinea. Tam čeká na vyřízení azylové procedury. Pokud mu není azyl poskytnut, je dopraven do země původu.

„Nemohli bychom to v Evropské unii udělat stejně? Proč bychom měli podporovat pašeráky lidí a jejich nelegální byznys v objemu několika miliard eur ročně? Proč bychom měli dále finančně podporovat Islámský stát, který od pašeráků lidí vybírá výpalné až do výše 50 procent jejich příjmů?“ táže se publicista s tím, že bychom se měli poučit od těch, kteří opravdu problém s uprchlíky vyřešili a neposlouchat řeči pseudo-lidsko-právních aktivistů, kteří sice mají plná ústa frází, ale ještě nikdy žádný problém nevyřešili.

Krasořečnění nezastaví ani jednoho uprchlíka

Do sorty lidí, před kterými bychom se měli mít na pozoru, řadí Šinágl české vědce, kteří sepsali výzvu proti xenofobii. Podle publicisty je pud sebezáchovy oprávněný, neboť v minulosti se ukázalo, že když se bohatá a vyspělá civilizace nebránila před nevyspělými a chudými, zanikla. „Vědci by proto měli vyzvat politiky ke smysluplnému jednání tak, jako jedná Austrálie, pomáhat s realizovatelným řešením, ne se vymezovat, divit přirozené reakci obyvatelstva a zbavovat se tak vlastní odpovědnosti nic neřešící peticí,“ myslí si Šinágl.

„Krasořečnění a plamenná morální gesta, sebevíce dobře myšlená, nezastaví ani jednoho uprchlíka, natož miliony. Musíme si zvyknout, že použití síly vůči uprchlíkům k vlastní ochraně a záchraně není amorální a znakem úpadku společnosti. Naopak aktivně se nebránit je důkazem jejího úpadku, kdy nakonec prohrají všichni,“ dodává.

Celý komentář ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…