„Mě nezastrašíte.“ Fica sebrala policie. A když ho pustili, pomstil se vládě

16.12.2021 21:38

Bývalého premiéra a lídra opoziční strany Směr-SD Roberta Fica zadržela ve čtvrtek v podvečer v Bratislavě slovenská policie. Svolal protest proti vládě a prezidentce Zuzaně Čaputové, i když v zemi kvůli nouzovému stavu platí zákaz shromažďování. Po svém propuštění novinářům sdělil, že se policie dopustila zneužití moci proti opozičnímu poslanci. Viní jej z podněcování. „Mě nezastrašíte,“ vzkázal Fico svým politickým oponentům.

„Mě nezastrašíte.“ Fica sebrala policie. A když ho pustili, pomstil se vládě
Foto: Screen FB Roberta Fica
Popisek: Předseda slovenské Smer-SD Robert Fico

Ficova strana se krátce po zadržení svého šéfa k situaci vyjádřila na svých facebookových stránkách následovně: „Přátelé, předseda strany Robert Fico byl právě předveden na policejní oddělení na ulici Lermontova, aby ZMAŘILI dnešní rozloučení s demokracií a vyjádření nesouhlasu s politikou vlády a její mluvčí prezidentky Čaputové,“ oznámila s tím, že boj za demokracii nevzdávají ani teď.

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17529 lidí
Policie uvedla, že Fico byl předveden na základě žádosti orgánu činného v trestním řízení a že bližší informace poskytne v pátek. „Samozřejmě půjdeme na policejní stanici a budeme se ptát na to, proč k tomu došlo,“ řekl novinářům po zadržení Fica místopředseda strany Juraj Blanár. Věc se bude řešit do Vánoc na mimořádné schůzi.

Fico předstoupil před novináře krátce po osmé hodině večer, kdy byl po krátkém zadržení z policejní stanice propuštěn. „Absurdity, které jsou páchané touto vládou, nemají konce. Jediným účelem tohoto směšného zákroku bylo, abych se nemohl zúčastnit protestů. A stejně tak si asi pan Spišiak a Hamrana a další myslí, že mě zastraší. To je samozřejmě úplný nesmysl,“ řekl Fico po svém zadržení v bratislavské části Petržalka.

„Stejně tak je absurdní, že poslanec Národní rady v rámci své práce, protože to je má práce, přijde na nějaké místo a jako hledaného zločince mě obklobí skupina policistů. Fyzicky mě zadrželi a převezli na policejní stanici, kde jsem byl obviněn z trestného činu podněcování...,“ pokračoval expremiér.

„Toto musejí dělat policisté na pokyn ministra vnitra, o kterém důvěryhodní svědkové říkají, že sebral stotisícový úplatek. To vše se dělá na pokyn speciálního prokurátora, to vše se děje na pokyn bandy lidí, kteří stojí v čele ministerstva vnitra a policejního sboru. Někteří policisté jsou v tom nevinní, tito chlapci, co to dělali, se styděli jako psi, bylo jim to mimořádně nepříjemné, co za špinavou práci musejí dělat, protože jim to přikázali shora,“ uvedl Fico.

„Takže takto nějak vypadá demokracie v přímém přenosu. My jsme chtěli dnes symbolicky před prezidentský palác postavit pomník, který jsme pro tento účel připravili,“ řekl, že šlo o to pouze uspořádat pokojný průvod přes Bratislavu. „Na pomníku je napsané, že tu v nepokoji odpočívá demokracie, která se narodila v roce 1989 a která tragicky zahynula roku 2021 kvůli prezidentce Zuzaně Čaputové a vládní koalici,“ uzavřel Fico s tím, že nyní je velmi zvědavý na reakci Čaputové a premiéra Hegera.

Protest se nakonec konal i bez účasti Roberta Fica. Protestní jízdu automobilů slovenskou metropolí, kterou provázelo troubení klaksonů, vysílala Ficova strana Směr-SD na sociální síti. Veřejná shromáždění jsou ale v době nouzového stavu, který na Slovensku platí kvůli koronavirové situaci, zakázaná.

Policie ze stejného důvodu zadržela v tomto týdnu skupinu záchranářů, kteří přišli protestovat před budovu parlamentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…