„Měli to dementovat hned.“ Kalousek vyčinil Stanjurovi

19.04.2023 15:32 | Ze sítí

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek nadále radí vládě Petra Fialy, aby konečně přišla s konkrétními kroky, jak zbrzdit inflaci a rostoucí dluhovou spirálu. „Na výdajové straně se musí škrtnout minimálně 100 miliard, jsem přesvědčen, že to lze,“ vzkazuje Kalousek k opatřením, která sice budou bolestivá, ale jsou zcela zásadní v rámci odpovědné rozpočtové politiky.

„Měli to dementovat hned.“ Kalousek vyčinil Stanjurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí
Kalousek je dle svých slov dlouhodobým kritikem rozpočtové politiky vlády, na druhou stranu vládě fandí a jinou by si nepřál. „Představte si tu alternativu na parlamentní úrovni, kde už je jenom hnutí ANO a SPD a to by byla noční můra. Takže jsem rád za tuto vládu, ale přál bych si, aby nejenom v zahraniční politice, ale i v rozpočtové politice začala dělat jinou politiku než Babišova vláda, ale zatím v ní jen pokračuje. Ta rozpočtová politika se bohužel nezměnila, byť jí dělají jiní politici,“ prohlásil Kalousek v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Podle posledního průzkumu lidé čím dál méně věří Fialově vládě, za což si podle Kalouska může vláda tak trochu sama. „Vláda si to zavinila trochu sama svými nesrozumitelnými kroky, nečinností v některých problémech a nesrozumitelnou komunikací. Na druhou stranu má spoustu času, aby toto zlepšila. Ale nedivím se lidem, že jejich důvěra je otřesena, kdyby byly volby zítra, tak bych šel znovu volit koalici Spolu, ale už bych daleko více volil proti někomu než pro něco. Nic lepšího tady bohužel nyní nemáme,“ uvedl Kalousek, že sice není spokojen, ale lepší alternativa podle něj není.

Příklad nešťastné komunikace Kalousek vidí třeba v úniku koaličních návrhů na zvýšení DPH nebo snížení zdanění hazardu. „Poté, co to uniklo do médií, tak to měli ihned dementovat, kdežto ministr financí Stanjura docela seriózně komentoval ty nápady a trvalo celý den, než se vyjádřil premiér, že to není žádný návrh, který by byl schválen. Pan premiér by si jistě přál, aby neuniklo z té diskuse nic a aby se diskutovalo jenom to, co koalice finálně předloží, ale to je nesplnitelné přání, protože kdokoliv rozešle nějaké návrhy svým koaličním partnerům, tak to prostě zákonitě uteče do médií,“ pokračoval Kalousek.

„Ale neměli bychom v tomto podléhat hysterii, a když slyšíme nějaký návrh, tak o tom můžeme debatovat a nemusíme hned vyšilovat, že se jedná o finální návrh,“ vzkázal kritikům Fialova kabinetu. Co se týká rozpočtové politiky vlády, není ovšem spokojen ani Kalousek. „Tady nadále probíhá naprosto neúnosné zadlužování a růst těch úroků, které ročně splácíme. Aby se nám jednou nestalo, že budeme vydělávat jenom na ty úroky a k tomu jsme zatím na nejlepší cestě,“ varoval Kalousek.

V tomto je podle něj potřeba větší odpovědnosti těch politiků, kteří rozpočtovou politiku dělají. „Řekněme si to selským rozumem, co je teď naším největším ekonomickým nepřítelem? Je to inflace a zadlužování, vláda se musí nyní za každou cenu snažit bojovat s tou inflací, přibrzdit to neúnosné zadlužování. Vláda to slibovala a za rok a půl neudělala nic. To se prostě nedá udělat jinak, než aktivními kroky vlády, holt se buď někde více vybere, nebo někde méně vydá, jinak to nejde,“ má jasno bývalý ministr financí.

Kroky vlády by teď podle něj měly být za všech okolností protiinflační nebo alespoň neutrální. „My si nemůžeme dovolit teď zvyšovat DPH, protože to administrativně tlačí ceny nahoru a my si to nemůžeme dovolit, i kdyby to za jiné situace bylo dobré rozhodnutí. My musíme dělat škrty a případně zvýšení daně z příjmu fyzických osob, to je protiinflační. Ale já bych do daní příliš nezasahoval, mnohem důležitější jsou prostě ty škrty,“ vzkázal vládě Kalousek.

„Na výdajové straně se musí škrtnout minimálně 100 miliard, jsem přesvědčen, že to lze. Teprve potom, až by se zkusily všechny varianty, kde všude ušetřit, tak by se mohla zvýšit daňová zátěž. Ale ta vláda musí nejprve hledat úspory v těch výdajích, aby to mohla ospravedlnit,“ uvedl k možnosti zvyšování daní.

Chyba byla podle Kalouska například i přijetí zákona o zrušení superhrubé mzdy. Ten měl mít platnost dva roky, ale trvá nadále. „To byl fiskální zločin ve Sněmovně, tímhle rozhodnutím se stát připravil o 100 miliard ročně. To by určitě také stálo za to, aby se našla politická shoda a ten zákon přestal platit, jak se slíbilo. Ale jak jsem říkal, nejdříve bych hledal politickou shodu na úsporách a tu zatím moc nevidím. Ty škrty jsou prostě na prvním místě, ačkoliv jsou bolestivé,“ dodal Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …