Miliardy pro církve jdou k Ústavnímu soudu. Ministr Mlsna si je jist úspěchem

29.05.2013 7:46

Ústavní soud bude projednávat zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi. Hájit ho před ním má ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna. Ten si nemyslí, že by ÚS tento zákon zrušil, protože stát v podstatě přijetím zákona o církevních restitucích naplnil požadavky Ústavního soudu, aby zabránil nekontrolovanému vydávání majetku přes určovací žaloby. Ministr Mlsna poskytl Týdnu.cz rozhovor.

 Miliardy pro církve jdou k Ústavnímu soudu. Ministr Mlsna si je jist úspěchem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mlsna

V Brně bude ve středu ministr Mlsna hájit postoj Nečasova kabinetu, který zákon o církevních restitucích předložil a pak protlačil Parlamentem i přes nesouhlas opozice. Týden.cz zajímalo, jaké má Mlsna připravené argumenty. „Už před přijetím zákona o církevních restitucích Ústavní soud v roce 2009 konstatoval, že stát svou nečinností porušuje právo na vlastnictví a další ustanovení ústavního pořádku, a tudíž potom i v období 2009-2012 vyhověl některým individuálním stížnostem na vydání historického církevního majetku s poukazem na to, že se církve nemohou svého majetku domoci jinak než tím, že podávají určovací žaloby. Stát tedy v podstatě přijetím zákona o církevních restitucích naplnil požadavky Ústavního soudu, aby zabránil nekontrolovanému vydávání majetku přes určovací žaloby,“ říká Mlsna.

Ministr označuje obavu, že by se mohl vydat i majetek, který nikdy církvím nepatřil, za lichou. Podle Mlsny by v takovém případě už církve v uplynulých 20 letech takový majetek požadovaly. „Pokud jde o hodnotu církevního majetku, všechny dokumenty jsou dostupné na stránkách Ministerstva kultury a byly zveřejněny. Výsledná finanční náhrada ve výši 59 miliard je za majetek, který nelze vydat, protože není v držení státu,“ dodává ministr.

Ani případné procedurální pochybení při projednávání zákona by prý nemělo vést k jeho zrušení. Ministr Mlsna pro Týden.cz uvedl, že tato případná pochybení, na která upozorňují odpůrci, jsou podle něj naprosto marginální a lichá.

V závěru rozhovoru pro Týden.cz Mlsna sdělil, že „vláda je od počátku přesvědčena, že jde o zákon, který je v souladu s ústavním pořádkem".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…