„Mírový summit“ o Ukrajině: Nečekejte nic, píše se předem

06.06.2024 10:32 | Zprávy

V půli června proběhne ve Švýcarsku mírový summit, do něhož ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vkládá velké naděje. Elina Beketová, demokratická členka Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) však upozornila, že od tohoto summitu nelze čekat zázraky. Zvlášť, když na Ukrajině dál teče krev. A Ukrajinci se zlobí na Američany, že necvičí víc ukrajinských pilotů na stíhačkách F-16. Mezitím zdroj z hlavního ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky (GUR) uvedl, že na okupované Ukrajině a poblíž mezinárodních hranic je soustředěno zhruba 550 000 ruských vojenských a polovojenských sil.

„Mírový summit“ o Ukrajině: Nečekejte nic, píše se předem
Foto: Repro X
Popisek: Dělostřelecká munice - ilustrační foto

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vložil hodně energie do uspořádání mírového summitu ve Švýcarsku. Summitu, na němž chce v půli června předložit plán, jak dospět ke skutečnému míru. Míru v zájmu Ukrajiny. Nikoli jen k pokryteckým návrhům Ruska, které stojí o příměří, aby získalo čas na nabrání sil k dalšímu útoku proti svobodné Ukrajině. Tak to vidí Zelenskyj.

Rusko nebylo na summit pozváno a ukrajinský plán zcela odmítlo. Podle mluvčího prezidenta Volodymyra Zelenského Serhyije Nykyforova se zatím akce pořádané ve Švýcarsku zavázalo zúčastnit 107 zemí a mezinárodních organizací, uvedl server Kyiv Independent.

Má to však háček.

Zdá se, že na summitu budou chybět velcí hráči. Čínští komunisté už dali najevo, že v žádném případě nedorazí, neboť jim takováto forma jednání, jednání bez Ruska, nepřijde relevantní a Zelenskyj na to konto čínské komunisty obvinil, že Rusko nepokrytě podporují, i materiálně, a přispívají tak k prodlužování války, která stojí životy mnoho Ukrajinců.

Na summit nedorazí ani americký prezident Joe Biden, který dá přednost své domácí volební kampani, ve které usiluje o své znovuzvolení. Summitu se zúčastní viceprezidentka Kamala Harrisová a poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan. Kyiv Independent v této souvislosti upozornil, že případná Bidenova účast na summitu by byla jen symbolická. Z hlediska obrany vlasti je prý důležitější, že Američané dovolili využít své zbraně i proti cílům na ruském území.

„Na mírovém summitu bychom samozřejmě neměli očekávat mír, ale je to dobrý začátek,“ řekla Elina Beketová, demokratická členka Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA). „Realistický scénář je vyvinout společný postoj mezi zúčastněnými zeměmi, který pak může být předložen Rusku v budoucích mírových rozhovorech.“

Celkem bylo na summit zasláno 160 pozvánek. Kromě západních spojenců Ukrajiny se očekává účast zástupců Asie, Blízkého východu, Afriky a Jižní Ameriky. Konečný seznam účastníků se bude pravděpodobně i nadále měnit, dokud summit nezačne.

Neúčast Bidena na summitu není jediným šrámem na ukrajinsko-amerických vztazích. Server Politico upozornil, že Ukrajinci by rádi nechali cvičit víc pilotů stíhaček F-16, ale Američané upozorňují, že nemají pro Ukrajince místo.

Ukrajina hovoří o 30 pilotech, kteří mají právo okamžitě zahájit výcvik ve Spojených státech. Bidenova administrativa však uvedla, že nemá dostatek míst – může přijmout k výcviku maximálně 12 pilotů.

Ale alespoň jedna věc prý Ukrajině pomáhá. Na frontovou linií konečně dorazily západní dělostřelecké granáty. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) však upozornil, že stále nejde o tak vysoké počty, aby Ukrajinci dokázali zatlačit ruské síly, které v posledních pár týdnech postoupily v Charkovské oblasti, ale i u Časiv Jaru a jinde. Jeden ukrajinský voják řekl Telegraphu, že ruské síly si stále udržují dělostřeleckou převahu pět ku jedné.  

Ukrajinský voják uvedl, že ruské síly mají nadále „značnou výhodu“ v munici. ISW nadále hodnotí, že ruské síly se pokoušejí dosáhnout takticky a operačně významných zisků, než americká vojenská pomoc dorazí ukrajinským silám na frontové linii ve velkém měřítku, a že počáteční příchod zbraní dodaných Západem bude nějakou dobu trvat, než budou mít taktický a operační účinek v první linii.

Ukrajinský portál Liga 4. června informoval, že zdroj z hlavního ukrajinského ředitelství vojenské rozvědky (GUR) uvedl, že na okupované Ukrajině a poblíž mezinárodních hranic je soustředěno zhruba 550 000 ruských vojenských a polovojenských sil.

Rusové se navíc snaží nadále navyšovat tempo vojenské průmyslové mašinérie.

Ruský prezident Vladimir Putin 4. června prohlásil, že bývalý ruský ministr obrany a tajemník ruské bezpečnostní rady Sergej Šojgu budou koordinovat úsilí o zvýšení kapacity ruského obranného průmyslu spolu s bývalým guvernérem Tulské oblasti a prezidentovým asistentem Alexejem Dyuminem a místopředsedou Rady bezpečnosti Dmitrijem Medveděvem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čekáme už jen na bezpodmínečnou kapitulaci nacistické Ukrajiny ,stejně jako většina jejich občanů ,která zbyla... , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 06.06.2024 11:12:52

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…