„Mlátit hlava nehlava.“ Francouzi řekli jasně, co s výtržníky. Ochránci práv ať radši nečtou

11.07.2023 10:20

Francouzi jako národ výtržníků? Kdepak. Většina z nich si podle nejnovějšího průzkumu přeje tvrdší postup proti těm, kdo účastí na násilných demonstracích narušují veřejný pořádek. Práci policie hodnotí převážně kladně. S reakcí vlády na nepokoje však spokojení nejsou. Násilné protesty, které v zemi Galského kohouta vypukly koncem června, způsobily majetkové škody v hodnotě přesahující miliardu eur. Demonstrace proti „rasistickému policejnímu násilí“ mimo jiné způsobily vyrabování 200 obchodů, poničení 300 bankovních poboček a 250 trafik.

„Mlátit hlava nehlava.“ Francouzi řekli jasně, co s výtržníky. Ochránci práv ať radši nečtou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ohnivé nepokoje ve Francii

Průzkum agentury Odoxa-Backbone Consulting pro deník Le Figaro dokládá, že převážná většina Francouzů podporuje přísnější postup proti násilným demonstrantům a výtržníkům. 78 % respondentů se vyslovilo proti beztrestnosti nezletilých výtržníků a 77 % podporuje finanční tresty pro jejich rodiče. 75 % míní, že by dvojí státní příslušníci zapojení do násilných protestů měli být zbaveni francouzského občanství. O nutnosti omezení migrace je přesvědčeno 71 % Francouzů. 69 % respondentů si myslí, že by během nepokojů měla být omezena sociální média. S reakcí policie a pořádkových sil na nepokoje je rozhodně (18 %) či alespoň převážně (46 %) spokojena většina tázaných Francouzů. S reakcí vlády je však rozhodně (5 %) nebo převážně (22 %) spokojena pouze menšina. Přes dvě třetiny Francouzů nejsou s reakcí vlády spokojeny, přičemž 36 % dokonce odpovědělo, že není spokojeno vůbec.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26117 lidí

Výsledky průzkumu na twitteru okomentoval publicista Martin Weiss v souvislosti s častými stereotypy o francouzské národní povaze. „Mně se líbí, že se pořád traduje, že násilné demonstrace patří k Francii jako víno a croissanty, ale nedoříká se to, že stejně francouzské je mlátit je hlava nehlava,“ napsal Weiss.

Nepokoje ve Francii vypukly 27. června poté, co policista zastřelil sedmnáctiletého mladíka alžírského původu během silniční kontroly v pařížském předměstí Nanterre. Aktivisté francouzskou policii obviňují ze systémového rasismu. Bez ohledu na to, že byl zasahující policista následně vzat do vazby pro podezření ze spáchání trestného činu, tisíce nespokojených převážně obývajících předměstí nemajetných velkoměst, tzv. banlieues, vyšly do ulic dožadovat se spravedlnosti. Protesty se na mnoha místech zvrtly v násilnosti a rabování. Šéf hlavní francouzské organizace zaměstnavatelů odhaduje, že náklady na odstranění škod způsobených nepokoji přesáhnou 1 miliardu eur, přičemž uvedl 200 vyrabovaných obchodů a poničení 300 bankovních poboček a 250 trafik.

Co si o celé záležitosti myslí většinová francouzská populace, lze vypozorovat nejen z průzkumů, nýbrž i podle toho, komu běžní Francouzi dobrovolně posílají své peníze. Veřejná sbírka vytvořená na platformě GoFundMe za účelem získání finanční podpory pro obviněného policistu získala 1,6 milionu euro od 85 tisíc dárců. Naproti tomu sbírka vytvořená na podporu rodiny usmrceného mladíka obdržela 400 tisíc euro od 21 tisíc dárců.

Ačkoliv ty nejintenzivnější nepokoje z počátku tohoto měsíce zatím utichly, latentní problém s integrací menšin podle odborníků nadále přetrvává a podle mnohých představuje časovanou bombu. „Ve Francii žije té etnicky nefrancouzské menšiny, to znamená přistěhovalců ze severní Afriky, arabského původu nebo i černošského původu, potom střední Afriky, tam tradičně žijí miliony těchto lidí, většina z nich jsou Francouzi, i občanstvím tedy, takže samozřejmě mají tam i migranty, kteří tam přišli v poslední době, ale je to dlouhodobý problém, jak zabránit tomu, aby se ty menšiny neghettoizovali na předměstích těch velkých měst atd., jak jim má, nebo nemá pomáhat stát, jak se snažit tu menšinu integrovat, zajistit nějakou zaměstnanost, bezpečnost atd., to je problém, který trvá desítky let, nějakým způsobem se vyhrocuje, nedaří se ho řešit,“ říká bývalý český velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Francouzi a otázka, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRendaBenda , 11.07.2023 10:46:24
zní: "Proč jste to nechali tak daleko dojít? Proč neustále recyklujete politiky, kteří umí jen Fialově žvástat? Proč jste rezignovali na národnostní stát a stačilo k tomu jen 30 stříbrných (konzum)?". Jste to vy, voliči, kteří přivedli svoji? zemi na práh občanské války. // Výše uvedené neplatí jenom pro Francouze...

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…