„Moc agresivní.“ Haně Marvanové nevoní Babiš a Okamura

01.03.2023 22:22 | Ze sítí

Senátorka Hana Kordová Marvanová, v 90. letech minulého století také poslankyně, v Interview ČT24 řekla pár slov k současným sněmovním obstrukcím. Konstatovala, že v dobách, kdy proti sobě jako hlavní soupeři stáli Václav Klaus za vládu a Miloš Zeman za opozici, byla politická kultura ve Sněmovně lepší. Ze současných politiků kritizovala především Andreje Babiše (ANO) a Tomia Okamuru (SPD).

„Moc agresivní.“ Haně Marvanové nevoní Babiš a Okamura
Foto: Repro ČT24
Popisek: Hana Kordová Marvanová

Určitě je to demokratická debata. Otázka je, jestli je to úplně vkusné a jestli už to není znechucující pro ty lidi, jen pro aktéry ve Sněmovně,“ spustila Kordová Marvanová s tím, že ona sama je toho názoru, že byl lepší model fungující v 90. letech minulého století, kdy sice často probíhaly politické střety, „ale k těm obstrukcím se zase tolik nesahalo“. Připustila, že v té době seděl v Parlamentu Miroslav Sládek se svými republikány, kteří občas bouchali do lavic, ale jinak podle jejího názoru probíhala debata kultivovaně. „Ale ono je to možná také tím, kdo v tom Parlamentu sedí. Ono to vyžaduje určitou kulturu, sednout si za jeden stůl a dohodnout se, jak ta debata bude probíhat,“ upozornila Marvanová.

Problém současné Sněmovny je podle ní v tom, že šéf hnutí ANO Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura vystupují občas až příliš agresivně, a pak se podle Kordové Marvanové nelze divit, že si s těmito pány zástupci koalice nechtějí sednout k jednacímu stolu. „Je to hodně v osobní rovině, není nutné, aby to tak bylo, a bylo by zapotřebí, aby to bylo kultivovanější,“ zhodnotila situaci Kordová Marvanová.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Některé ty politiky vidím vystupovat, oni jsou nesmírně agresivní a koaliční ministři asi těžko budou podávat ruku někomu, kdo je uráží,“ poznamenala v obecné rovině.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Kordová Marvanová má za to, že aktuální většina ve Sněmovně má právo předkládat své návrhy, k tomu také byla zvolena, opozice má právo vládu kritizovat a je na voličích, aby u voleb zhodnotili, jestli má vláda vládnout dál, nebo dostane prostor opozice a stane se vládou.

Senátorka a zastupitelka hlavního města Prahy to vidí tak, že opozice má právo mluvit a také ho i dnes dostává, vždyť se jedná už desítky hodin, ale vláda by prý měla opozici vyjít vstříc tím, že v pravidelných intervalech Sněmovna projedná i opoziční návrhy.

Jednou z možností by z jejího pohledu mohlo být i to, že se změní jednací řád Sněmovny, ale tady Kordová Marvanová zdůraznila, že s těmi změnami musí souhlasit i opozice, aby se nestávalo, že bude aktuální většina válcovat aktuální opozici.

Domnívá se také, že obě strany musejí být ochotny hledat kompromisy. Především u témat, jako je důchodová reforma a další. Připomínala, že velkou většinou hlasů byla schválena Ústava ČR.

Pokud jde o důchodovou reformu, na té by se podle Kordové Marvanové měl podílet i Senát a vést na toto téma diskusi, byť Senát nesejme odpovědnost z vlády. Někdo tu reformu udělat musí, jinak nebudou peníze na zajištění důchodů, varovala Kordová Marvanová s tím, že je na opozici, aby přinesla některé návrhy.

Nakonec věnovala pár slov i politické situaci na Magistrátu hl. města Prahy. Zdůraznila, že se od počátku jasně stavěla proti dohodám hnutím ANO. A podle toho se také chovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Marvanová jako právnička by se měla stydět, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 01.03.2023 22:54:10
Nezákonné vyhlášení nouzového stavu. Arogance moci, která porušuje zákony v podání stran, ke kterým Marvanová patří.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…