„My chceme vyhrát.“ Vondra odhalil, s čím chce do EU. A oháněl se Havlem

05.04.2024 12:15

Jdeme vyhrát další volby. Máme skvělý program, zkušené kandidáty a velkou vůli porazit populisty jako je hnutí ANO. Koalice SPOLU dnes odstartovala kampaň do eurovoleb. Učinila tak v místě vzniku Občanského fóra, protože „boj za svobodu nikdy nekončí“ a představila „silný tým kompetentních kandidátů".

„My chceme vyhrát.“ Vondra odhalil, s čím chce do EU. A oháněl se Havlem
Foto: Facebook
Popisek: Kandidátku představila koalice Spolu v pražském Činoherním klubu, kdy bylo založeno Občanské fórum

„Bezpečná Evropa, silnější Česko“ jsou hlavní témata úvodní části kampaně SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) do Evropského parlamentu. Zároveň také zásadní priority, které bude koalice v Evropě prosazovat. Zajistit bezpečí našich občanů, omezit byrokracii pro naše podnikatele a posílit vliv naší země v Evropské unii, to jsou nejdůležitější úkoly pro příští období. Představitelé koalice SPOLU věří, že společná kandidátka pomůže efektivněji prosazovat české zájmy a hodnoty.

Představení kandidátky koalice Spolu se uskutečnilo v pátek 5. dubna v prostorách pražského Činoherního klubu, kde se kdysi zakládalo Občanské fórum.

Předseda ODS a předseda vlády Petr Fiala se úvodem představil především jako moderátor akce. „Dnes jsem v roli moderátora. Musíme šetřit, hledat nové cesty,“ snažil se vtipkovat a jako další dva moderátory si na pomoc přizval předsedkyni TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou a předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku.

Fiala uvedl, že do evropských voleb se podařilo sestavit tým výrazných osobností v čele s Alexandrem Vondrou, se zkušenostmi z evropské politiky. Uvedl, že cílem je posílit hlas naší země v Evropském parlamentu a porazit ve volbách populisty a extremisty. „Nesmíme dopustit, aby ČR znovu zatáhli na periferii Evropy,” dodal ministerský předseda.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 37916 lidí
„Jsme tu spolu více než tři roky, od té doby jsme vyhráli všechny volby a věřím, že tomu tak bude i ve volbách evropských, máme skvělý program, zkušené kandidáty a velkou vůli porazit populisty jako je třeba hnutí ANO,“ uvedla šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na zahájení kampaně koalice SPOLU pro eurovolby.

Kandidáti podle ní mají potřebné kompetence k tomu se prosadit na půdě Evropského parlamentu. „Lídři všech tří stran mají navíc s prací europoslance neoddiskutovatelnou zkušenost a je za nimi za ty roky vidět už kus odvedené práce,“ dodala Pekarová Adamová.

Zkušenost kandidátů vyzdvihl i ministr práce a sociálních věcí a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka: „Mám velkou radost, že jsme se dokázali dohodnout, že i do evropských voleb půjdeme spolu, protože jsme dokázal dát dohromady skvělý tým lidí, výrazných osobností, zkušených politiků. Nemáme kandidátku, která je postavená pouze na jednom či dvou osobnostech,“ dodal Jurečka.

Superlídr kandidátky SPOLU a europoslanec Alexandr Vondra (ODS) upozornil, že boj za svobodu pokračuje. „Místo dnešní konference má mimořádnou symboliku – nejen pro nás, ale pro celou naši společnost. Bylo to totiž právě zde, kde jsme 19. listopadu 1989 s Václavem Havlem založili Občanské fórum. Boj o svobodu, který zde tehdy probíhal, nikdy nekončí. Bránit naše bezpečí je důležitou součástí tohoto boje. Protože bez bezpečí není ani svoboda,“ prohlásil.

„Nechceme se voleb jen účastnit, chceme je vyhrát. Volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže," zdůraznil Vondra. Koalici Spolu vnímá jako deštník pro konzervativce, ekonomické liberály, či křesťanské demokraty.

Byť se před ním předsedové stran snažili vyzdvihovat, že v koalici panují přátelské vztahy, Vondra ve svém projevu prohlásil, že nehodlá skrývat, že se s trojkou kandidátky Luďkem Niedermayerem za TOP 09 na všem neshodují.

„Jednota v rozmanitosti – tak zní motto EU a tak jsme se postavili i k naší kandidátce do Evropského parlamentu. Naším cílem je posílit pozici České republiky v Evropě a spolupracovat na řešení klíčových otázek. Společně můžeme být tím nejsilnějším hlasem za Českou republiku. Opakovaně se navíc potvrdilo, že jsme jediný politický subjekt, který má reálnou šanci porazit populisty a extremisty, kteří zneužívají EU jen ve svůj vlastní prospěch,“ dodala Veronika Vrecionová, europoslankyně za ODS.

„Naší ambicí musí být návrat unie do ekonomické první ligy a Česka mezi země, které si vedou nejlépe," připomněl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), že ekonomiky zemí EU zvládly obrovský šok skrz pandemii či energetickou krizi.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) dodal, že dávno neplatí, že volby do Evropského parlamentu jsou volbami druhé kategorie a lidí stále více vnímají, že se v Bruselu rozhoduje o záležitostech, které mají zásadní dopad na jejich životy. „Je proto důležité mít v europarlamentu zkušené politiky, kteří se nebojí hájit zájmy českých občanů. V těchto volbách hrozí, že posílí extremisté a populisté, kteří by svou líbivou politikou mohli ohrozit bezpečnost občanů v celé Evropské unii. A tomu chceme zabránit. Koalice SPOLU přichází s kvalitním programem, zkušenými osobnostmi a kompetentními politiky, kteří chtějí ‚Bezpečnou Evropu a silné Česko‘. Věřím, že tyto volby vyhrajeme,“ doplnil.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Na závěr zahájení kampaně přišel slavnostní přípitek.  

V čele kandidátky Spolu stojí europoslanci Alexandr Vondra (ODS), Veronika Vrecionová (ODS), Luděk Niedermayer (TOP 09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Z pátého místa kandidátky Spolu jde do voleb analytik evropské legislativy z institutu Pravý břeh Ondřej Krutílek (ODS). Šesté místo náleží poslanci Ondřeji Koláři (TOP 09), sedmé obsadil náměstek jihočeského hejtmana František Talíř (KDU-ČSL), na osmém místě je šéf kabinetu ministra financí Filip Benda (ODS). Z devátého místa kandidátky Spolu chce obhajovat mandát europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová a desáté místo má připadnout TOP 09 a náměstkovi hradecké primátorky a poradci ministra obchodu Lukáši Řádkovi.

Kompletní kandidátní listina koalice SPOLU vypadá následovně:

  1. Alexandr Vondra ODS
  2. Veronika Vrecionová ODS
  3. Luděk Niedermayer TOP 09
  4. Tomáš Zdechovský KDU-ČSL
  5. Ondřej Krutílek ODS
  6. Ondřej Kolář TOP 09
  7. František Talíř KDU-ČSL
  8. Filip Benda ODS
  9. Michaela Šojdrová KDU-ČSL
  10. Lukáš Řádek TOP 09
  11. Michaela Roubíčková ODS
  12. Šárka Slavíková Klímová TOP 09
  13. Ondřej Mikmek KDU-ČSL
  14. Michal Sedláček ODS
  15. Václav Pláteník KDU-ČSL
  16. Pavel Havlíček TOP 09
  17. Petr Sokol ODS
  18. Jan Tichánek TOP 09
  19. Adéla Šilar KDU-ČSL
  20. Daniela Finkousová ODS
  21. Vojtěch Dobeš KDU-ČSL
  22. Diana Bangoura TOP 09
  23. Jan Železný ODS
  24. Miloš Ulrich TOP 09
  25. Vlastimil Stříbrný KDU-ČSL
  26. Robert Samsonek ODS
  27. Inga Petryčka KDU-ČSL
  28. David Slavíček TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

V každém normálním státě by tato sestava patřila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehekate , 05.04.2024 15:15:14
k nejhledanějším zločincům

|  20 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…