„My ty Čechy donutíme!“ Drahá elektřina: Prý je to schválně

09.08.2022 14:10 | Ze sítí

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler sdílel na svých sociálních sítích přejatá slova údajného bezpečáka společnosti ČEZ, jenž hovoří o drahých energiích. „Chceme, aby lidi masivně investovali do fotovoltaik na svoje domy, a když to nešlo po dobrém, tak je donutíme cenami,“ měl uvést mimo jiné bezpečák.

„My ty Čechy donutíme!“ Drahá elektřina: Prý je to schválně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dráty vysokého napětí, ilustrační foto

„Bezpečák ČEZu: Tak drahá elektřina je schválně, chceme, aby lidi masivně investovali do fotovoltaik na svoje domy, a když to nešlo po dobrém, tak je donutíme cenami,“ píše uživatel Twitteru Jakub. „Přijde mi to šílené, ale v dnešní době už se člověk nediví ničemu,“ dodává.

A právě jeho slova sdílí stomatolog Roman Šmucler. „Není to šílené. Opravdu je to tak. Jde o prodeje fotovoltaiky a posléze elektroautomobilů (až se zakážou auta s nenulovými emisemi),“ poznamenal.

Vláda pomůže lidem a firmám s rostoucími cenami energií v období od 1. října 2022 do 30. září 2023 sumou 66 miliard korun. Vládní balíček pomoci zahrnuje zejména odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje, což bude stát asi 23 miliard korun, podporu kotelen za asi čtyři miliardy a centrálního vytápění za dalších deset miliard. Kompenzace energeticky náročným firmám dosáhnou zhruba dvou miliard korun. Samotný připravovaný úsporný energetický tarif, který bude kompenzovat část zvýšených výdajů za elektřinu a plyn, vyjde asi na 27 miliard.

„Lidem a firmám budeme od října po dobu 12 měsíců kompenzovat vysoké ceny energií částkou 66 miliard korun, což je skutečně horní hranice toho, co si může státní rozpočet dovolit. Na konkrétní formě a načasování kompenzací se vláda teprve dohodne, ale platí, že budeme kompenzovat jak elektřinu a plyn, tak centrální vytápění i domovní kotelny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…