„My válku nezačali.“ Putin vystoupil s projevem. Došlo i na jaderné zbraně

05.10.2023 20:59

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém čtvrtečním projevu na Valdajském fóru konaném v Soči představil „nový světový řád“ a promluvil o tom, jak vidí vývoj války na Ukrajině. V této souvislosti prohlásil, že Rusko nemá zájem o nová území, protože je už teď největší na světě. Zopakoval, že jeho země válku nezačala, a naopak se ji snaží ukončit, uvádějí zahraniční média.

„My válku nezačali.“ Putin vystoupil s projevem. Došlo i na jaderné zbraně
Foto: Repro kremli.ru
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin promlouvá k zasedání rady ministerstva obrany

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek na fóru prohlásil, že Rusko má za úkol „budovat nový svět“, a zopakoval své stanovisko, že Rusko válku na Ukrajině nezačalo, ale zahájilo tzv. speciální vojenskou operaci, aby se ji pokusilo naopak zastavit. „Naopak, my se ji snažíme zakončit,“ řekl, že na vojenský a politický tlak Západu musí reagovat, uvedl server France 24.

Ve svém každoročním projevu na Valdajském fóru kritizoval Západ, USA označil za „arogantní“. Západ podle jeho slov usiluje o globální „hegemonii“, a to jak vojenskou, politickou, ekonomickou, tak i morální. Konflikt podle něj není imperiální nebo územní. „USA, které ztratily svou hegemonní moc a vždy potřebovaly nepřítele, ztratily kontakt s realitou a staly se arogantními,“ uvedl. „Mluvíme o principech. Trvalý mír může nastat, jen pokud se všichni budou cítit v bezpečí,“ dodal s přesvědčením, že lidstvo směřuje k fragmentaci.

„Neustále slyšíme ‚musíte‘, ‚musíte‘, ‚vážně vás varujeme‘. Kdo vlastně jste? Jakým právem někoho varujete? Možná je načase, abyste se vy sami zbavili své arogance, přestali se tak chovat ke světu,“ řekl Putin na adresu USA. Zdůraznil, že Rusko není jen národ, ale svébytná civilizace, kterou nelze zničit, uvedla agentura RIA Novosti.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí
O nová ukrajinská území Putin nemá zájem. „Nemáme zájem rozšiřovat naše území. Jsme největší země světa,“ uvedl. Zopakoval, že ruská činnost na Donbase je motivovaná ochranou lidí. „Chráníme ruské tradice, ruské lidi,“ doplnil šéf Kremlu.

Rovněž uvedl, že Rusko považuje všechny civilizace za rovnocenné a je připraveno na „konstruktivní spolupráci“, zatímco Západ, který zapomněl na význam kompromisu, považuje každou zemi, která mu odporuje, za nepřítele. Jako příklad uvedl Čínu, Indii a arabské země.

Ruský vůdce rovněž uvedl, že ruská ekonomika prochází strukturálními změnami, a přestože čelí určitým výzvám, překonala všechny problémy spojené se západními sankcemi.

Prezident Vladimir Putin ve čtvrtek připustil možnost, že by Rusko mohlo poprvé po více než třech desetiletích obnovit jaderné zkoušky a stáhnout ratifikaci přelomové smlouvy o zákazu jaderných zkoušek.

Putin, který má v největší jaderné mocnosti světa rozhodovací pravomoc, řekl, že Moskva úspěšně vyzkoušela řízenou střelu s jaderným pohonem a schopností nést jaderné zbraně Burevestnik, jejíž schopnosti označil za bezkonkurenční.

Dodal také, že není třeba měnit ruskou jadernou doktrínu, protože jakýkoli útok na Rusko by vyvolal ve zlomku vteřiny odpověď stovkami jaderných raket, které by žádný nepřítel nepřežil.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ať se to někomu líbí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 06.10.2023 9:11:29
nebo nelíbí, tak Putin mluví logicky a myslím si, že má pravdu. A tím se liší od toho vzteklého zeleného mužíka, který vydírá celý svět a nejraději by měl celoplanetální válku. Ukrajina se prostě stala figurkou na šachovnici amerických zájmů a bylo to patrné již po puči v Kyjevě v roce 2014. Vražděním lidí na Donbase a neustálým štvaním proti Rusku, bylo Rusko k této válce skutečně donuceno. A pokud by někdo takto vraždil americkou menšinu v nějakém státě, který sousedí s USA, dopadl by daleko hůře, než současná Ukrajina. USA by ho rozbombardovali kompletně civilisté-necivilisté. Ovšem myslím si, že v tomto případě si USA ukously takové sousto, které je zadusí. On má totiž jejich zasahování i nadvlády dost již celý svět (teda kromě našich vlezprdelků).

|  16 |  1

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …