„My vás okrademe a vy nám poděkujete“. Dvě hodiny vládní prezentace a národ má dost

11.05.2023 20:28 | Ze sítí

Vláda navrhuje, aby daň z přidané hodnoty (DPH) nově měla dvě sazby místo nynějších tří. Více chce zdanit alkohol nebo tabák. Zlevnit naopak chce potraviny, bydlení a léky. V úvodním projevu při představování vládního konsolidačního balíčku a důchodové reformy to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). I když se některé daně zvýší, kabinet se soustředil na to, aby dopady na občany byly co nejnižší, uvedl. Reakce odpoledne zaplnily sociální sítě.

„My vás okrademe a vy nám poděkujete“. Dvě hodiny vládní prezentace a národ má dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhá schůze vlády v tomto roce

„SPECIÁLNÍ FINANČNÍ OPERACE aneb boj proti vlastnímu obyvatelstvu. My vás okrademe a vy nám poděkujete. Pochválíme se sami, na to vás nepotřebujeme,“ okomentoval vládní návrh Ondřej Hejma.

„Nedávám to, opravdu to nedávám, ‚minulé i současné krize dopadly na všechny‘ (až na to, že vůbec) ‚chystané změny se dotknou všech‘ (až na to, že vůbec) ‚z budoucí prosperující ekonomiky budou profitovat všichni‘ (až na to, že vůbec),“ konstatovala Janka Michailidu z Pirátů.

„Tak vláda prý škrtá 46 miliard korun z celkových 500 miliard dotací a pseudodotací, o kterých mluvil ministr financí Zbyněk Stanjura. Necelých 10 procent. Nešlo toho sebrat víc, abychom nemuseli zvyšovat daně? Bohaté a úspěsné Švýcarsko má daňovou zátěž 28,6 procenta. My 34,8,“ okomentovala to analytička Lenka Zlámalová.

„Takže zvýšení daní o 31,3 miliardy letos. Včetně přímých daní. ODS porušila slib voličům. Příští rok růst daní o 70 miliard. Proti škrtům dotací za 55 miliard korun, růst daní. Nešlo těch 31,3 miliardy sebrat další dotace? Je jich skoro 500 miliard korun,“ dodala Zlámalová.

„Masivní zvýšení přímých daní. ODS se sebedestrukčně rozhodla zničit. Porušila klíčový slib voličům a raison d’etre svého bytu. Otvírá se prostor pro novou pravicovou, ekonomicky skutečně liberální stranu. Nízkých daní a nulových dotací. Voličů bude dost,“ zmínila také Zlámalová.

„Snaha o zjednodušení DPH je určitě chvályhodná, jen teda úplně nechápu smysl návrhu, proč v rámci zjednodušení DPH bodu noviny nově v 21procentní sazbě DPH, časopisy nově ve 12procentní sazbě DPH a knihy v nulové sazbě DPH.  Ale třeba se brzy tohohle plánu dozvíme,“ píše také reportér Petr Vašek. 

„Vláda nechce zdanit bohaté, proto navrhuje destrukci penzijního systému. Komunisté důrazně odmítají vládní návrh destrukce stávajícího systému, jehož důsledkem bude další ožebračení poctivě pracujících. Vládní návrh problém důchodového systému neřeší, ale přesouvá svou zodpovědnost na pracující, kteří se již dnes často potácejí na hraně existenčních problémů. Řešení situace je přitom prosté: vyšší zdanění boháčů, bank a korporací a trvalé financování penzijního systému i z části daňového výnosu, jak je běžné v řadě jiných evropských zemí,“ píše pak například také v komentářích na Úřadu vlády pod videem KSČM.

„Lžete, jak když tiskne. To snad ani není možné…..si tohle dovolite…..a veřejně……hanba za vás,“ píše další uživatel.

„Začněte u sebe! Snižte si platy na úroveň průměrného platu a pak nám sahejte na naše peníze!!!!!! Jinak odejděte,“ dodává další uživatel.

„Vítám vás na této netradiční akci, kterou jsme svolali za pět minut dvanáct, abychom představili několikaměsíční výsledek práce našich expertů,“ tak zahajoval tiskovou konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Výsledkem práce je podle něj balíček státních financí a související důchodová reforma.

„To celé jsme pojmenovali Česko ve formě. Tento název vystihuje hlavní cíl této vlády, dostat naši republiku do situace, kdy zásadně změníme trend,“ dodal Fiala. „Tempo zadlužení České republiky je hrozivé. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, odnesli by to naše děti a naši vnuci. A tato vláda je a bude rozpočtově zodpovědnou vládou,“ řekl.

„Dnes prezentované záměry nejsou nahodilým výsledkem. Tato vláda si svůj úkol tvrdě odpracovala. Jsme reprezentanti demokratických stran, nejsme technokraté ani populisté. Máme svoje názory, svoje ideje, ne na všem se shodneme. To je podstata demokratické politiky,“ řekl Fiala

„Zrušíme 22 daňových výjimek. DPH bude mít nově dvě sazby namísto současných tří. Celý systém se tak více zpřehlední,“ podotkl dále premiér. „Většinu snížení schodku zajistí úspory, omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard, provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard,“ řekl premiér Fiala.

Důchodová reforma podle Fialy stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů. Vláda chce také více zdanit alkohol a tabák, zlevnit chce potraviny, bydlení nebo léky.

„Chceme dostat naši ekonomiku do formy. Soubor opatření znamená, že naše ekonomika může v dalších letech výrazným způsobem růst. A z růstu budou těžit veškeré vrstvy naší společnosti. Pokud máme být zodpovědnou vládou, nechceme našim dětem odevzdávat stát, kdy budou muset platit za naši nezodpovědnost.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak zdůraznila, že vláda počítá s nulovou sazbou DPH na knihy, nižším DPH na potraviny, léky, vodné a stočné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ODSaci bývalí jen zloději., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 11.05.2023 20:39:55
Dnes už jsou i kolaboranti.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…