„Na líné socky se nic dávat nebude.“ Známý biolog se zhrozil nad údajným nezájmem politiků o chudé lidi

07.06.2017 18:36

JINÝMA OČIMA Zákon o sociálním bydlení. Jeho projednávání mezi poslanci sledoval přírodovědec a politický komentátor Jiří Jírovec. „V debatě zaznělo varování, že kdyby Marksová zákon prosadila, stálo by to nějakých sto padesát miliard korun. Tolik nemůžeme na líné socky dát. Ty potvory by nakonec v sociálním bytě chtěly zůstat natrvalo,“ komentuje své zážitky s ironií, přičemž komentuje situaci téměř ve všech parlamentních stranách.

„Na líné socky se nic dávat nebude.“ Známý biolog se zhrozil nad údajným nezájmem politiků o chudé lidi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Totálně vybydlený byt

„Je to zcela katastrofální. Politické strany napříč spektrem doslova serou na práci – ta jim neuteče – a věnují se boji proti Babišovi. Mají společný zájem, totiž rozkulačit těch třicet nebo kolik preferenčních procent, které má v současné době ANO,“ říká o stavu dnešní české politiky přírodovědec a častý komentátor v ParlamentníchListech.cz Jiří Jírovec. Jak dodává, nemá žádné vazby ani na jednu z politických stran. O pokusu zlikvidovat Babiše prý píše jen z hlediska neexistující fair play.

Návyky ve Sněmovně a u chudých

Politické strany podle Jírovce sjednocuje nechuť prodlužovat jednání Sněmovny hlouběji do pátečních odpolední. Z posledních osmi pátků, kdy schůze probíhala, se poslanci sedmkrát dohodli, že půjdou kolem jedné odpoledne domů.

„V jednacím řádu Poslanecké sněmovny není žádný postih za neúčast na schůzích a proto to vypadá tak, jak to vypadá. Ukradli si heslo o pracovních návycích a v jeho rámci poučují, že na chudý lid musí být přísnost a týž si návyky musí udržovat tím, že když není jiná práce, má jít sbírat vajgly a jinak očisťovat veřejná prostranství. Poslanci nemají daleko ke šmejdům, kteří prodávají šunt – ukažte mi jediný zákon, který se povedl,“ pokládá řečnickou otázku Jírovec.

ČSSD se „dočišťuje“

Následně se snaží reflektovat současnou situaci každé z významnějších českých politických stran. ČSSD, respektive Sobotka, je podle něj evidentně nervózní z toho, že těžko vyhrají volby a premiérování bude ztracené. Strana se „dočišťuje", čímž přichází o politiky, kteří by jednou mohli Sobotku nahradit. Je to nesmírně krátkozraká politika.

„Sobotka rozehrál velmi špinavou hru proti Babišovi. Lze spekulovat, že konečným cílem hrátek kolem demisí a speciálních schůzí Sněmovny mělo být znechucení ANO do té míry, aby samo odešlo z koalice. Sobotka by se pak jmenoval dočasným ministrem financí – přece to už jednou dělal a tak by to břímě na sebe vzal. Tím by si otevřel cestu k nátlaku na finanční správu a v jejím rámci k přednostnímu zkoumání Babišových korunových dluhopisů. Pokus o portrétování Babiše jako ‚velmi sprostého podezřelého‘ se nepovedl. Babiš napálil míč do Sobotkovy poloviny kurtu prohlášením, že on sám neodstoupí, ale dá prezidentovi zelenou, pokud Sobotka – proti koaliční smlouvě – jeho odvolání navrhne,“ shrnul Jírovec pro ParlamentníListy.cz.

Zákon o sociálním bydlení

Je celkem zjevné, že ČSSD nechá zákon o sociálním bydlení spadnout pod stůl. Přestože v pátém oddílu koaliční dohody stojí psáno: „Prosadíme zákon o sociálním bydlení, který definuje standard sociálního bytu a vymezí osoby, které na něj mají při plnění stanovených podmínek nárok. Zamezíme obchodu s chudobou, který spočívá v pronajímání předražených ubytoven hrazených ze sociálních dávek na bydlení.“

"Projednávalo se to na konci dubna. Tento zákon je jeden z nejdůležitějších, protože se přestaly stavět králíkárny. Ty družstevní, v osobním vlastnictví, nebo podnikové. A každý nemá na vilu ve Střešovicích. Není snadné získat byt. I dobře placený ministerský předseda potřeboval pomoc státu. Odsunul něco peněz z poslaneckých náhrad. Ojebal společnost o částky, které jsou pod rozlišovací schopností pravidel a tak má z dálky nehty čisté,“ dodal s tím, že od takového člověka nemůžete chtít, aby zákonem o sociálním bydlení začal svou premiérskou cestu za lepším osudem pro chudé. Nechal to prý raději na konec volebního období, patrně v naději, že zákon vinou opozice neprojde.

ČSSD se přece, jak píše Jírovec, orientuje na střední vrstvu. Socky ji nezajímají. Vystoupil snad premiér ve Sněmovně, aby zákon podpořil? Ne. „Opozice se do zákona pustila s vervou. V debatě zaznělo varování, že kdyby Marksová zákon prosadila, stálo by to nějakých sto padesát miliard korun. Tolik nemůžeme na líné socky dát. Ty potvory by nakonec v sociálním bytě chtěly zůstat natrvalo. Ten pitomec, který cifru zmínil, zapomněl, že i sociální byt bude mít nájemné a že se tedy tato investice do chudoby vrátí. Jenže společnost potřebuje dostupné bydlení. Takové, jaké by si mohla dovolit třeba květinářka, která prodává za rohem a často pracuje dvanáctky. Takové bydlení, z něhož by nemusela odejít, kdyby se stala trochu menší sockou.“

Z diskuse šel mráz po zádech. Vtírá se totiž podle Jírovce podezření: Co když naši společnost opravdu, ale opravdu řídí spolek hlupáků? „Je Marksová neschopná, nebo jí onen zákon připravili tak neschopní lidé, že jejich chyby vidí i Mareček Bendů? Jak mohl návrh zákona projít přes všechny stupně a kontroly?" ptá se dál biolog.

A další Jírovcovy postřehy z jednání? Sněmovní schůze skončila do trapna. Jana Černochová z ODS navrhla přerušení bodu do té doby, než bude přítomen Babiš. Ten sice nemá se zákonem moc společného, ale každá záminka je dobrá. Gazdík vyzve k hlasování, leč bystrá Jana zjistí dříve než on, že Sněmovna není schopna usnášení. Sklenák přijde s žádostí o přestávku na pět minut, zřejmě aby poslal drába do restaurace a pár poslanců dostal zpátky. Je 19:07 a tak by se mělo začít v 19:12. Jenže Černochová přebíjí nízkou pětku trumfem: ODS žádá přestávku na dvě hodiny! Gazdík už v ruce lepší kartu nemá a schůzi končí.

„Končí tyjátr, v němž poslanci dokazují, že nejen jimi kritizovaná spodina sere na práci. V průběhu zmíněné schůze bylo přečteno celkem čytřicet omluv. To znamená, že mělo být přítomno sto šedesát poslanců. V 19:10 jich nebylo ani potřebných 67. Do lomu s nimi, aby si obnovili pracovní návyky. Škodlivost zákona tkví v tom, že jsou proti němu starostové, kteří by museli najít peníze pro byty pro socky, které nikdo, a ani oni, nechce. Sociální demokracie by mohla ztratit hlasy,“ doplnil s tím, že poslanci jednali podle závěru písně Voskovce a Wericha Polka specielně aktuální, tedy: „Že na ně vzpomínáme, že peníze nemáme...“

ANO může manévrovat

ANO podle Jírovce získalo manévrovací prostor a Sobotkovi nezbývalo než přijmout nominaci Ivana Pilného do funkce ministra financí. „Nový ministr financí je těžko napadnutelný. Nebyl v  Agrofertu a otázku závislosti na Babišovi odpálil způsobem, že se jí média přestala zabývat. Pilný navíc prohlásil, že nebude dělat personální změny, což znamená, že proti Sobotkovi bude v tandemu se Schillerovou,“ dodal Jírovec.

„Dobrovolný“ odchod Babiše nepochybně zmírní, jak tvrdí Jírovec, vnitrostranické akce proti němu. V každé straně je vždy zákulisní boj o moc, ale z hlediska ANO musí Babiš přežít do voleb. Je pravděpodobné, že vyhraje, ale pak se proti ANO vytvoří koalice ke všemu ochotných. To jsme viděli po krajských volbách.

Strach před pánembohem

KDU-ČSL má dle Jírovce předsedu, který obvykle nic neřekne. Chce víc moci a tak riskuje spojení se Starosty. V interview v ČT 29.5. 2017 mluvil jako kdysi Plachta v jednom filmu: „Já neříkám tak ani tak, kdo se ve mně vyzná.“ Jediný zaznamenatelný výrok se týkal toho, že „se bojí jen pánaboha“.

„Strach před bohem je požehnáním pro církev. Restituce budou šťastně zapomenuty. Není vyloučeno, že bude prosazeno heslo ‚bůh s námi‘ na opasky nebo uniformy a ‚penězům věříme‘ na bankovky. Jiný přínos tato strana neslibuje. Ve straně navíc posílil ministr kultury Herman,“ pokračoval o lidovcích.

KSČM, ODS a TOP 09

KSČM je podle Jírovce v podstatě stranou mírného pokroku v mezích zákona. Její hlas není příliš slyšet. Skála nemá politickou moc, Filip se drží ve středu a Dolejš ani jako komunista příliš nevypadá. „KSČM se na osmapadesáté schůzi Poslanecké sněmovny přidala k boji proti Babišovi. Možná proto, aby po rozvalení ANO dostala svůj podíl hlasů. Z mého hlediska to je chování ostudné,“ dodal.

ODS si prý nasadila brýle, které jí mají dodat důvěryhodnost. Fiala slibuje, že až bude vládnout, změní to či ono a bude naši zemi klonit k Západu – jako by byla někde jinde. Protože nebude vládnout s KSČM, ani s ANO, a možná ani s ČSSD, lze doufat, že se k moci nedostane. Z ODS je, jak říká Jírovec, zajímavý Stanjura, který má jistý smysl pro ironii a většinou mluví k věci.

„TOP 09 je strana neurčitého osudu. Kalousek je příliš orientován na útoky na Babiše a nemá žádného viditelného náhradníka,“ zmínil nakonec Jiří Jírovec, jenž pro ParlamentníListy.cz glosuje současnou situaci na tuzemském politickém písečku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…