„Naše elektrárna!“ zavelel Putin

05.10.2022 20:40

Záporožskou jadernou elektrárnu okupují Rusové již od počátku března. Dnes pak ruský prezident Vladimir Putin nařídil, aby byla převedena do ruského vlastnictví. Jak uvádí server ČT24, v tento den také šéf ukrajinské státní společnosti Enerhoatom Petro Kotin prohlásil, že přebírá vedení elektrárny.

„Naše elektrárna!“ zavelel Putin
Foto: Repro: Youtube
Popisek: Požár jaderné elektrárny v Záporoží po ostřelování

V dekretu prezidenta Putina, jenž byl dnes zveřejněn, hlava státu píše nařízení vládě Ruské federace zajistit přijetí jaderných zařízení elektrárny a dalšího jmění nezbytného pro její činnost do federálního vlastnictví. 

Vláda by měla také vytvořit státní podnik zajišťující bezpečnost této největší jaderné elektrárny v Evropě, rozhodnout o podrobnostech fungování elektrárny do roku 2028 – a hlava státu také stanovila status organizace, která elektrárnu provozuje. 

Dnes však také prohlásil šéf ukrajinské státní společnosti Enerhoatom Petro Kotin, že přebírá vedení Záporožské jaderné elektrárny. Správa elektrárny byla podle Kotina převedena do Kyjeva ve chvíli, kdy okupanti unesli generálního ředitele elektrárny Murašova. Ten byl již propuštěn, podle organizace MAAE je již s rodinou a do své původní práce se nevrátí.

Záporožskou jadernou elektrárnu obsadily ruské invazní síly na začátku března. Stále ji však obsluhuje ukrajinský personál. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…