„Naši lidé čekají na byty! A Ukrajinci...“ Paroubek na pódiu. Válka, ceny. Řešení? Šok

01.05.2022 18:29 | Reportáž

Řešit šokem. Tak by se měli lidé postavit k Fialově drahotě podle bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Ten byl hlavním řečníkem prvomájové demonstrace pořádané stranami Domov a Česká Suverenita a několika dalšími organizacemi. Šokem je podle něj generální stávka, na kterou tato vláda i přes svou neschopnost už bude muset nějak reagovat. Při jeho projevu zaznívaly ze zhruba stočlenného publika výkřiky „Paroubek na Hrad“.

„Naši lidé čekají na byty! A Ukrajinci...“  Paroubek na pódiu. Válka, ceny. Řešení? Šok
Foto: Jakub Vosáhlo
Popisek: Jiří Paroubek hovoří na prvomájové demonstraci na Střeleckém ostrově

Hlavním řečníkem na prvomájovém shromáždění pořádaném stranami Domov a Česká Suverenita byl bývalý premiér Jiří Paroubek. Ten také z pódia na Střeleckém ostrově vyhlásil hlavní cíl, o který by měli lidé nespokojení s Fialovou vládou a Fialovou drahotou usilovat.

Tím cílem je generální stávka, která by vládě jasně ukázala, že takto to dál nejde.

Generální stávka by podle něj dokázala situaci „řešit šokem“ a vláda by ji už opravdu nemohla ignorovat tak arogantně, jako se chová doposud.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 1.5. 2022)

67%
30%
hlasovalo: 15688 lidí

Paroubek byl od počátku hlavní „atrakcí“, směřovalo k němu nejvíce žadatelů o pozdrav, autogram či společnou fotografii.

Na pódiu se mezitím prezentovali lidé známí už z dřívějších akcí stran Domov a Česká Solidarita. Zpěvačka Hana Lounová všem popřála mír a lásku a písněmi zprostředkovala výzvu „Se mnou nebojuj“ nebo emocionální „Řekni, kde ty kytky jsou“.

Zpíval i Roman Horký ze skupiny Kamelot, stálice protestů proti covidovým uzávěrám, který po písni o lžích z médií vysvětlil, že teď už nás nekrmí lhaním o covidu, ale lhaním o válce, ale stále platí tehdejší výzva „strhni z očí strach a pásku, než národ v stádo promění“.

Jiří Paroubek mezi občany:

Mezi politickým projevem a uměleckým vystoupením přeskakoval Petr Hannig, předseda Strany zdravého rozumu a zároveň aktivní hudební umělec.

„Český národ nikdy nebyl úplně pokořen. Ohnul se, ale zase se zvedl. A to je moje poselství,“ promlouval z pódia pod rozkvetlými stromy.

Ale protože se toho děje moc špatného, je třeba dodávat lidem dobrou náladu. To objevitel Lucie Bílé učinil písní o hospůdce známé na návsi za můstkem, při které pobízel publikum ke sborovému zpěvu.

Píseň mu posloužila k přednášce o tom, kolik peněz z našeho hudebního průmyslu odtéká do zahraničí a jak dnes už obyčejný kluk z Ústí nad Labem, jako byl kdysi on, nemá šanci v šoubyznysu uspět, protože vše si hlídají mocné rodiny.

Hovořil zástupce strany Domov, který připomněl, že po roce 1989 jsme si řekli, že v našem domově už nechceme žádná cizí vojska, nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná, která hovořila o tom, že na sociálních sítích, těch, co ještě nebyly zakázány, to vře.

Z pódia v jejím podání zazněl i nejkratší facebookový vtip dnešní doby (Igor Mříž) nebo upozornění ministryni Černochové, že humanitární pomoc není totéž co humanitární bomby a že dodávání dělostřeleckých nábojů do válečné oblasti může být posuzováno jako porušení mezinárodního válečného práva.

Paroubek: Fialova drahota. Ti ministři nic nevědí, jsou úplně mimo

A pak už přišel Jiří Paroubek, bývalý premiér, avizovaný jako hlavní řečník celého prvomájového odpoledne.

Začal ostrou kritikou vlády, která je podle něj nejhorší od roku 1989. Ministři nerozumějí ani svým resortům, ani nic netuší o životech běžných občanů.

Připomněl například, že celá letošní úroda pšenice, která ještě ani nevyrostla, již byla za babku rozprodána do ciziny, takže my budeme péct chleba z pšenice nakoupené na světových plodinových burzách, kde ceny aktuálně lámou rekordy. Do toho rostou ceny energií. „Kdo ví, kolik budeme platit za chleba,“ obává se.

Již nyní je podle jeho odhadu, podpořeného například analýzami Potravinářské komory, inflace 25%, nikoliv 12%, jak tvrdí Česká národní banka. Lidé to vidí při nákupech. A vláda jim není schopna ani ulevit snížením DPH.

Jejich heslem je „adresná podpora“ a mantrou pomoc přes zvyšování příspěvku na bydlení. Jenže požádat o něj je tak složité, že to mnozí vzdají. Paroubek připomněl, že podle posledních zveřejněných čísel o něj ze statisíců potřebných požádalo asi jen dvacet tisíc lidí. Podle jeho názoru je to od Fialovy vlády záměr, aby přispěla co nejméně lidem.

Slibuje sociální byty Ukrajincům, a přitom je nedokáže postavit ani pro domácí potřebné.

Paroubek se obává i současné vládní „péče o názorovou čistotu“, kterou pamatujeme z doby před 33 lety.

Tím se dostal k Ukrajině. Zmínil „bakaláře zahraničních věcí“, který by rád zavíral kohouty s ruským plynem a vůbec mu nedochází, že si to nemůžeme dovolit. Všichni se utěšují, že dostaneme zkapalněný LPG z USA nebo z Austrálie či z Kataru, přitom na to zatím není podepsaná jediná smlouva a nikdo raději neřeší, o kolik bude americký LPG dražší.

Do toho musíme pomoci ukrajinským uprchlíkům, což je určitě věc, kterou musíme udělat, ale bude nás podle Paroubka stát dvakrát tolik, než odhaduje ministr Stanjura.

Pokud jde o samotnou válku, Paroubek se obává, že evropské i americké elity se na konflikt dívají velmi lehkomyslně a nedovedou si představit, v co se ukrajinský konflikt může zvrtnout. Připomínají mu politiky, kteří v roce 1914 podobnou lehkomyslností zatáhli svět do šílené světové války. Jaderná válka by byla ještě o několik stupňů horší a znamenala by konec civilizace.

Jiří Paroubek pak stručně pohovořil i pro ParlamentníListy.cz. Zmínil naprostou nekompetentnost Fialových ministrů. Třeba ministryni obrany Janu Černochovou vnímal jako velmi schopnou strarostku Prahy 2, ale na Ministerstvu obrany se bohužel předvedla ve velmi fanatickém světle.

Později vystoupila i předsedkyně České Suverenity Jana Volfová, která předtím diváky přivítala, senátor Jaroslav Doubrava nebo bývalý senátor a emeritní předseda Agrární komory Jan Veleba. Ten hovořil o astronomických cenách potravin, ke kterým se dostali i další řečníci.

Jiří Paroubek po svém vystoupení také položil kytici k pamětní desce. V její blízkosti měla celý den rozbalené ležení skupina Antifa, která si nenechala ujít příležitost na bývalého premiéra zakřičet. Staří anarchisté mu děkovali za někdejší zmlácení na technopárty, jiní se pošklebovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…