Naštvaný Juncker vystoupil den před hlasováním Britů. Ten byl snad opilý, zaznělo

23.06.2016 9:32

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dal jednoznačně najevo, že případné čtvrteční rozhodnutí britských voličů ve prospěch brexitu, tedy odchodu z Unie, bude nezvratným krokem, po kterém nebudou následovat nějaká další vyjednávání. Uvedl totiž, že dohoda, kterou v únoru se svými protějšky z ostatních zemí Evropské unie dojednal britský premiér David Cameron, je maximem toho, čeho bylo možné dosáhnout. Informoval o tom server E15.cz.

 Naštvaný Juncker vystoupil den před hlasováním Britů. Ten byl snad opilý, zaznělo
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Anketa

Bez ohledu na to, co si vy osobně přejete: Vystoupí dnes Britové z EU?

65%
hlasovalo: 6333 lidí

Pokud bude výsledkem čtvrtečního hlasování rozhodnutí, že Británie v Unii zůstává, bude muset Evropská komise rychle předložit a za pomoci nadcházejícího slovenského předsednictví prosadit právě obsah únorové Cameronovy dohody s evropskými partnery.

Britský premiér před tím, než referendum vůbec vypsal, dohodl na únorovém summitu například možnosti určitým způsobem omezit některé sociální výhody lidem z jiných zemí EU v Británii, výjimku z povinnosti „stále těsnější Unie“ či některé pojistky pro britské finančnictví.

Celý text je ZDE

Ve hře je i varianta, kdy se bude Británie snažit brexit oddálit

Právě na tuto dohodu Juncker narážel. „Britští politici a britští voliči musí vědět, že žádné nové vyjednávání nebude. S panem premiérem jsme uzavřeli dohodu. Dosáhl maxima, které mohl dosáhnout, my jsme dali maximum, které jsme mohli poskytnout. Takže žádná podoba nového vyjednávání není možná, ani o dohodě, ani o změně smluv. Ven znamená ven,“ poznamenal.

V případě brexitu, tedy rozhodnutí pro britský odchod z EU, bude muset britská vláda nejdříve formálně oznámit svůj záměr blok opustit. Pak podle příslušného článku evropské smlouvy začne běžet dvouletá lhůta pro vyjednávání o detailech, termín může být se souhlasem všech zemí EU prodloužen.

Podle diplomatů i některých médií se už ale unijní právníci připravují také na variantu, kdy si Británie sice odhlasuje odchod, formální zahájení „rozvodového řízení“ ale bude britská vláda z různých důvodů oddalovat.

Juncker je neschopný diplomat

Junckerův výrok na sociální síti zkritizovala ekonomka Markéta Šichtařová. „Nejenže J. C. Juncker je ekonomický analfabet, teď ještě ukazuje, že je naprosto neschopný diplomat, či ho možná dostihla přemíra špiritusu. Protože říct v den hlasování Britům, že kdyby se postavili na hlavu, od EU si víc ústupků nevyjednají, je přímým vyzváním těch dosud nerozhodnutých, aby hlasovali pro OUT,“ uvedla Šichtařová.

Juncker již v minulosti činil prohlášení, která podle analytiků ve svém důsledku zvyšovala mezi britskou veřejností podporu brexitu.

Celý text příspěvku Markéty Šichtařové na jejím facebookovém profilu:

Nejen, že J.C.Juncker je ekonomický analfabet, teď ještě ukazuje, že je naprosto neschopný diplomat, či ho možná dostihla přemíra špiritusu. Protože říct v den hlasování Britům, že kdyby se postavili na hlavu, od EU si víc ústupků nevyjednají, je přímým vyzváním těch dosud nerozhodnutých, že aby hlasovali pro OUT. (Jakýsi maličký škodolibý hlásek se ve mně začíná pociťovat jisté vzrušení - že by nakonec přeci jen...?)


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…