„Ne každý salafista je terorista, ale téměř každý terorista je salafista.“ V Německu takových napočítali oficiálně skoro jedenáct tisíc

31.12.2017 19:48

Salafismus, tedy radikální forma islámu, představuje jednu z největších výzev pro současné německé soudnictví. Právě z řad salafistů se podle bezpečnostních služeb v Německu rekrutuje největší počet teroristů.

„Ne každý salafista je terorista, ale téměř každý terorista je salafista.“ V Německu takových napočítali oficiálně skoro jedenáct tisíc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Modlitba k Alláhovi

V těchto dnech uplynul přesně rok od posledního většího teroristického útoku v Německu. Pět dní před loňským Štědrým dnem vjel kamion řízený muslimským radikálem do davu na vánočním trhu v Berlíně a usmrtil dvanáct osob. Mezi jinými také jednu ženu z České republiky. Dalších padesát osob potom bylo zraněno. Podobný obrázek nemusí být vzhledem k narůstající komunitě salafistů v příštích letech ničím ojedinělým.

Ještě před několika málo lety přitom žilo v Německu „jen“ pár stovek salafistů. Každým rokem se však jejich počty zvyšují o tisíce a aktuálně podle magazínu Zeit jich je téměř jedenáct tisíc. Jak říká šéf Úřadu pro ochranu ústavy ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, ačkoli není každý salafista terorista, drtivá většina teroristů v posledních letech pocházela ze salafistického prostředí. Problematice salafismu čelí prakticky všechny spolkové země Německa.

Celý text v němčině je ZDE.

V Severním Porýní-Vestfálsku se navíc objevil nový trend. Mnoho salafistických vůdců bylo uvězněno či s nimi probíhá soudní řízení a na jejich místa nastupují manželky, sestry a další příbuzné ženského pohlaví. Freier upozorňuje na ženskou salafistickou síť, která čítá asi čtyřicet žen. Šest z nich se nyní objevilo před soudem v Hamburgu. Všechny bez výjimky nosí burku a jsou zahalené od hlavy až k patě. Vidět jsou jim pouze oči.

Jak tvrdí Freier, salafismus se stává běžnou součástí výchovy malých dětí a běžného života mnoha muslimů. „Salafismus se skutečně projevuje v každodenním životě těchto muslimů stále víc a víc. S jejich počtem úměrně stoupá také troufalost, s jakou se snaží svůj pohled na život prosazovat ve svém okolí. Postupně u nás vzniká salafistická společnost, jejímž základním pilířem je radikální výklad islámu ve všech aspektech života,“ říká Freier.

Jak připomíná magazín Zeit, následovníci salafismu odmítají jakýkoli moderní výklad islámu či pohled na fungování společnosti. Jejich hlavním cílem je od A až do Z změnit stát, právní systém a společnost k obrazu svému. Ačkoli otěže moci v salafistické komunitě pevně třímají muži, šéf zpravodajské služby BfV Hans-Georg Maaßen před nedávnem varoval před ženami a dětmi, které se vracejí z území ovládaného Islámským státem zpátky do Německa.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…