„Nechceme lidem lhát. Očkování proti covidu může mít vedlejší účinky.“ Válek rozjíždí kampaň

15.08.2022 19:50

Ministerstvo zdravotnictví rozjíždí kampaň na podporu druhé posilující dávky vakcíny proti covidu-19. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) se mají očkovat zejména senioři nad 65 let, osoby se sníženou imunitou a jiné ohrožené skupiny obyvatel. Posilující dávka podle něj ochrání jednotlivce před jistou podzimní vlnou, která bude kulminovat začátkem příštího roku.

„Nechceme lidem lhát. Očkování proti covidu může mít vedlejší účinky.“ Válek rozjíždí kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Válek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál ubezpečil, že letní vlna covidu je již za námi. „Letní vlna je na ústupu, ta čísla klesají, pravděpodobně se nedostaneme na nulu a přejde to do podzimní vlny. Ta letní vlna překvapila všechny odborníky po světě, nikdo nepočítal s tím, že se přes léto třeba u nás objeví přes 50 tisíc případů. Svědčí to o tom, že ten virus bude daleko méně sezónní jako třeba chřipka,“ vysvětloval Válek.

Jeho resort od pondělí rozjíždí kampaň na podporu druhé posilující dávky, přičemž podle zpráv ministerstva je zájem o další dávku vakcíny ucházející. „Ten zájem nám vychází na 38%, což je v zásadě celá ta riziková skupina 60+ a další. Tu bychom měli naočkovat nejdříve, protože jim hrozí největší nebezpečí. Dalších 20% občanů váhá, ale pokud bychom se dostali na těch 58%, bych byl více než spokojený,“ uvedl Válek.

Pro druhou posilující dávku bude opět spuštěn systém registrace na konkrétní čas na jednotlivých vakcinačních místech. „Systém registrace je výhodný i při vlažnějším zájmu, protože ten zájem bude vrcholit před podzimní vlnou v září a říjnu a chceme to spojit s očkováním proti chřipce. Díky té registraci lidé nebudou muset čekat fronty a přijdou přesně na daný čas,“ pokračoval ministr zdravotnictví.

Válek dále vysvětloval, že kampaň bude probíhat formou osvětové činnosti, aby si lidé uvědomili, že vakcína je důležitá prevence. „Při očkování jde už především o prevenci a je těžké motivovat zdravého člověka, který se cítí fit, aby udělal něco preventivně, co mu může být nepříjemné. To je stejné jako u jiných preventivních vyšetření, u kterých mohou nastat nějaké nepříjemnosti, ale ten přínos těch preventivních vyšetření nebo opatření jako právě očkování, ten dramaticky převyšuje ta rizika a proto tu kampaň děláme,“ hájil Válek důležitost očkování.

„Ta kampaň není zaměřená jen na covid, to by bylo plýtvání penězi, je zaměřená na výhody očkování obecně. Musíme se s covidem naučit žít jako s jinými nemocemi, které se nepodaří vymýtit, ale můžeme je držet pod kontrolou, jako je dětská obrna nebo tuberkulóza. V kampani nechceme lhát, protože máme dostatek vědeckých informací už, takže chceme upozornit, že očkování může mít nějaké vedlejší účinky, ale ty výhody jsou diametrálně vyšší,“ pokračoval ministr zdravotnictví.

Lidem se podle něj musí vysvětlit, že očkování chrání před těžkými průběhy, že chrání životy. „Lidé i s očkováním mohou virus šířit, mohou se sami nakazit, mít i nepříjemné průběhy, ale je tam jednoznačně menší riziko, že bude hospitalizován na jednotce intenzivní péče nebo zemře,“ apeloval Válek.

Posilující druhá dávka by měla chránit jedince zhruba šest týdnů proti nákaze, proto je podle Válka dobré se očkovat právě před podzimní vlnou. „Proti vážnému průběhu pak druhá posilující dávka účinkuje pět, šest měsíců. Takže lidé s tou další dávkou zvládnou podzimní vlnu, která bude kulminovat někdy kolem ledna,“ poradil Válek, který chápe, že zájem o vakcíny postupně v populaci klesá.

„Ten zájem s těmi pokračujícími posilujícími dávkami pochopitelně klesá, já proto apeluji zejména na seniory ve věku nad 65 let, lidi s poruchami imunity, pro ně je to očkování klíčové. Mladý zdravý člověk sice také riskuje, ale je to risk srovnatelný se vším ostatním, co mladí lidé mnohdy dělají,“ dodal Válek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…