„Nechci, aby mi jednou novináři z celé Evropy plivali na hrob.“ O co jde? Jourová promluvila

27.02.2023 17:43 | On-line

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) obhajuje nový mediální zákon, který podle některých vydavatelů zavání možnou cenzurou. Zákon je ale podle Jourové pravým opakem cenzury a má redakce chránit před politickým tlakem. Jourová naopak varuje, aby vlády zemí EU nezašly příliš daleko v boji s dezinformacemi směrem k cenzuře, což se týká i České republiky. „Hodně varujeme. Pojďme použít jiné způsoby než zákon, který dá někomu pravomoc rozhodovat,“ uvádí Jourová směrem k boji s dezinformacemi.

„Nechci, aby mi jednou novináři z celé Evropy plivali na hrob.“ O co jde? Jourová promluvila
Foto: TV Prima
Popisek: Věra Jourová hostem Partie na TV Prima

Jourová připravuje nový unijní mediální zákon, který bude historicky prvním evropským nařízením tohoto typu. Evropský akt o svobodě sdělovacích prostředků má podle serveru Euractiv.cz za cíl vytvořit mediální prostor, ve kterém budou redakce chráněny před politickým i ekonomickým tlakem. Zatímco novináři zpravidla zákon vítají jako posílení své vlastní ochrany, vydavatelé se naopak obávají, že zákon spíše podpoří regulaci médií na úkor svobodného tisku.

To ale Jourová v rozhovoru pro Lidovky zásadně odmítá s tím, že zákon má média před cenzurou naopak chránit. „Zakazuje státní cenzuru. Černé na bílém se v něm píše, že členské státy budou respektovat redakční svobodu médií a nebudou zasahovat ani se snažit jakýmkoli způsobem ovlivňovat redakční zvyklosti a rozhodnutí médií. Cenzura je totiž moment, kdy se někomu zakáže něco říkat nebo projevovat názory. Mediální zákon je toho opakem. Má vytvořit prostor a větší ochranu pro média, aby mohla psát to, co uznají za vhodné, aby byl prostor pro svobodu slova. Je tedy opakem cenzury,“ vysvětluje Jourová.

„Potřebujeme svobodná a nezávislá média, aby se ve veřejném prostoru udržela mnohost názorů. V momentě, kdy se politika v nějakém státě rozhodne, že mnohost jí nevyhovuje, tedy těm, kteří se dostanou k moci a začnou buď diktovat novinám, co mohou psát, nebo je začnou uplácet, aby hezky psaly, tak to jsou přesně ta situace, jež řeší mediální zákon,“ tvrdí Jourová s tím, že tyto tendence se objevují ve většině států Evropské unie.

Mediální zákon podle Jourové co nejvíce prodlouží vzdálenost mezi politikou a médii. „Chceme postihnout i transakce, které by mohly způsobit nějaký monopol nebo oligarchizaci médií. Dále také chráníme média proti vlivu velkých digitálních platforem,“ uvádí Jourová.

Zatímco novináři volají leckdy po ještě přísnějších pravidlech v rámci nového zákona, vydavatelé se bojí, že jim bude cenzurován obsah podle přání Bruselu. To ale Jourová odmítá. „Víte, pro vydavatele je to nová situace. Naopak audiovizuální sektor se reguluje dlouhodobě na úrovni EU i na úrovni států, jenže vydavatelé to zatím neznali. Jejich nejhorší odsudek je, že zákon je škodlivý, odkazuje na cenzuru. To je totální nesmysl,“ má jasno eurokomisařka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…