„Nejste naše věc.“ Rána Ukrajině. Po Trumpovi nová facka z USA

15.03.2023 10:10

„Zatímco mají Spojené státy mnoho životně důležitých národních zájmů... další zaplétání se do územního sporu mezi Ukrajinou a Ruskem mezi ně nepatří,“ prohlásil floridský guvernér Ron DeSantis, o němž se hovoří coby o potenciálním republikánském kandidátovi v příštích prezidentských volbách, pro moderátora televize Fox News Tuckera Carlsona. Průzkum mezi kandidáty ukázal, že se názory uvnitř republikánů dosti liší a otázka budoucí pomoci Ukrajině není zcela uzavřená ani podle exprezidenta USA Donalda Trumpa. „Evropa musí zaplatit,“ je si však jistý, kdo americkou pomoc pro Ukrajinu nakonec „zatáhne“.

„Nejste naše věc.“ Rána Ukrajině. Po Trumpovi nová facka z USA
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí
Na otázky týkající se další podpory Ukrajiny a postoje USA k válce na Ukrajině se během minulého týdne rozhodli odpovědět mnozí republikánští kandidáti na příštího prezidenta USA i další významní členové Republikínské strany.

A DeSantisova odpověď, která ukázala, že by v případě jeho kandidatury a zvolení prezidentem Spojené státy zřejmě značně přehodnotily svůj přístup k pomoci Ruskem napadené Ukrajině, zazněla hned během prvního dotazu moderátora, který se ho tázal, zdali je postavení se proti Rusku na Ukrajině „životně důležitým americkým národním strategickým zájmem“.

„Spojené státy mají mnoho životně důležitých národních zájmů – zabezpečení našich hranic, řešení krize připravenosti naší armády, dosažení energetické bezpečnosti a nezávislosti a kontrolu ekonomické, kulturní a vojenské síly Komunistické strany Číny – další zaplétání se do územního sporu mezi Ukrajinou a Ruskem mezi ně nepatří. Financování tohoto konfliktu Bidenovou administrativou prakticky ‚bianko šekem‘ na ‚tak dlouho, jak bude třeba‘, bez jakýchkoli definovaných cílů nebo odpovědnosti, odvádí pozornost od nejnaléhavějších problémů naší země,“ odvětil moderátorovi Fox News DeSantis, kterého předvolební průzkumy označují za nejsilnějšího oponenta bývalého prezidenta Donalda Trumpa v rámci snahy o nominaci na prezidentského kandidáta republikánů do voleb v roce 2024.

Když se následně Carlson dotázal, „co je konkrétním americkým cílem na Ukrajině a jak Američané poznají, že jej již dosáhli“, DeSantis odpověděl, že oním americkým cílem na Ukrajině je „mír“.

Limit finančních prostředků a materiální pomoci, který by byl ochoten poslat ukrajinské vládě, DeSantis spatřuje v podobných parametrech, jaké již dříve přednesl i současný americký prezident Joe Biden.

USA by dle floridského guvernéra „neměly poskytovat pomoc, která by mohla vyžadovat nasazení amerických vojáků nebo umožnit Ukrajině zapojit se do útočných operací za jejími hranicemi“. Kyjev by se tak dle něj měl vzdát snu o poskytnutí stíhaček F-16 a raket dlouhého doletu. To by prý bylo „mimo hru“.

Řekl také, že američtí občané mají rovněž právo vědět, jak jsou na Ukrajině využívány „miliardy dolarů amerických daňových poplatníků“.

O podporu změny režimu v Rusku by prý Spojené státy neměly usilovat. DeSantis se totiž obává, že Putinův nástupce v Kremlu by mohl být „dost pravděpodobně ještě bezohlednější“ než současný ruský prezident. Tato snaha o změnu režimu v Rusku je dle něj „populární mezi intervencionisty ve Washingtonu“.

Vyjádřil se, že to byla právě Bidenova administrativa, kdo „vehnal Rusko do faktického spojenectví s Čínou“. „Rusko zvýšilo své zahraniční příjmy, zatímco Čína těží z levnějších paliv,“ shrnul DeSantis s tím, že Pekingu na respektování západních sankcí nezáleží.

Další eskalace amerického zapojení do války na Ukrajině by pak podle něj znamenala „riziko výslovného zatažení Spojených států do konfliktu a přiblížení se k horké válce mezi dvěma největšími jadernými mocnostmi světa“.

Pohled republikánů se v otázce podpory Ukrajiny rozchází

Aktuální odpovědi DeSantise jasně ukazují, že Republikánská strana je ve svém pohledu na pokračování podpory Ukrajině značně rozpolcená – zatímco někteří jejím členové vidí konec americké podpory jako „konečnou“ pro obranu napadené Ukrajiny, jiní by volili raději zdrženlivější politiku hledící si zejména zájmů USA či politiku appeasementu.

Rozdílný pohled uvnitř republikánů dobře ilustruje i názor jejich senátního lídra Mitche McConnella, jenž se na konci února v Helsinkách vyjádřil, že spojenci i samotní Američané by měli obnovit své odhodlání pomoci Ukrajině, která se postavila ruskému „hrdlořezství“.

„Amerika a naši přátelé se musí probudit ze své dovolené, jež je historií, a do letošního léta přivítat Finsko a Švédsko v NATO a učinit významné investice do modernizace armády a do našich obranných průmyslových kapacit, které budou odpovídat hlavním výzvám, jimž čelíme,“ vyjádřil se McConnell podle serveru The Washinton Post.

O nutnosti pokračování v podpoře Ukrajiny hovořila ve své odpovědi také bývalá velvyslankyně OSN Nikki Haleyová, jedna z již deklarovaných prezidentských kandidátek, a vyjádřila se pro Carlsona s tím, že odpor proti Rusku je životně důležitým zájmem USA. „Pro Ameriku je mnohem lepší vítězství Ukrajiny než vítězství Ruska, včetně toho, že se vyhne širší válce,“ řekla a poukázala, že pokud USA nechají vyhrát Rusko na Ukrajině, akorát tím povzbudí chuť po agresivitě nejen v samotném Kremlu, ale též u jeho spojenců včetně Íránu.

Bývalý viceprezident Mike Pence pak odkázal na Reaganovu doktrínu, která měla za cíl zabránit přímému zapojení Ameriky do konfliktů, a prohlásil, že to, co se na Ukrajině odehrává, „není americká válka“. „Ale pokud Putina nezastavíme a rychle neobnovíme suverénní Ukrajinu, bude pokračovat v postupu směrem k našim spojencům v NATO a Amerika by pak byla vyzvána, aby poslala svou vlastní armádu,“ upozornil.

Oslabit ruskou armádu je životně důležitým národním zájmem USA podle jihokarolínského senátora Tima Scotta. A bývalý guvernér New Jersey Chris Christie prohlásil, že ruská agrese proti Ukrajině je otázkou americké národní bezpečnosti, která ohrožuje spojenectví USA a jejich postavení ve světě. „Jde o zástupnou válku, kterou vede ruský spojenec Čína proti Spojeným státům,“ míní, s tím, že „by bylo naivní“ konflikt nazývat jinak než „čínskou agresí“.

V rozporu s tím se vyjádřil exprezident USA Donald Trump, dle něhož válka na Ukrajině není národním strategickým zájmem Ameriky, ale jde o strategický zájem Evropy. Evropští spojenci by tak dle něj měli platit mnohem více než Američané, nebo alespoň stejně.

Další uchazeč na republikánského prezidentského kandidáta, jímž je podnikatel Vivek Ramaswamy, se vyjádřil pro Carlsona, že pro USA je spíše životně důležité mít energetickou nezávislost. Kdyby se Evropa v oblasti ropy a plynu spoléhala více na USA než na Rusko, nemuselo dle jeho mínění k ruské invazi vůbec dojít.

Trump také připomenul, že cílem USA v konfliktu na Ukrajině je pomoci Evropanům a zajistit Evropě její bezpečnost. „Evropa si nepomáhá sama,“ vpálil Evropanům ve své připomínce a podotkl, že je „velmi nespravedlivé“, že Američané platí účet za pomoc Ukrajině namísto Evropanů, zatímco ti dle něj Američany „využívají v obchodu a vdalších věcech“. Za americkou pomoc Ukrajině by podle Trumpa měli platit právě Evropané. „Evropa musí zaplatit,“ řekl s tím, že by se případný limit pro pomoc Ukrajině odvíjel od toho, jak by dopadla jeho schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Také dle Pence si již Amerika nemůže dovolit „bianko šek“ pro Ukrajinu, zároveň si však musí uvědomit, že případné ukončení její podpory či jen její snížení by mohlo vést i do situace, kdy by cena byla mnohem vyšší – to by se podle Pence stalo, kdyby Putin po Ukrajině získal touhu napadnout i spojence v NATO.

Otázka jaderného hrozby prý není na pořadu dne. Putin je dle bývalého amerického viceprezidenta akorát „malý šikanující ruský vůdce“ a právě jaderné hroby jsou jen jakousi „šikanózní taktikou“. USA „se nenechají šikanovat“ ujistil Pence.

Podle bývalého amerického prezidenta Trumpa by nebyly jaderné hrozby až tak horké, kdyby ovšem v Bílém domě neseděl Joe Biden. Během prezidentování Bidena totiž dle něj hrozí i riziko atomových hřibů a jaderné riziko tak tu dle něj aktuálně „rozhodně“ je.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Asi se blíží , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 15.03.2023 10:26:54
moment kdy Amíci pustí UA k vodě a zdrhnou jak mají ve zvyku,, Takže plánovat obnovu UA je více než předčasné,,Dopadne to tak že RF si vezme svojí UA, Zelí půjde makat do dolů a západ bude žebrat o suroviny které potřebuje,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…