„Nejste ruská pátá kolona?!“ Europirátka Gregorová pod palbou veřejnosti

11.04.2022 22:39 | Ze sítí

Zřízení americké vojenské základny v Česku, o které se zasazuje ministryně obrany Jana Černochová, potažmo její domovská ODS, se vůbec nepozdává některým členům Pirátské strany. Kriticky se k tomuto nápadu staví europoslankyně Markéta Gregorová, kterou za její postoj zkritizovala v diskusi na Twitteru veřejnost, objevilo se podezření, zda náhodou není pátá kolona Ruska.

„Nejste ruská pátá kolona?!“ Europirátka Gregorová pod palbou veřejnosti
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) chce na své návštěvě Spojených států otevřít otázku o americké základně v Česku. „Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla ministryně s odkazem na Slovensko, kde v současné době mohou Američané na základě dohody využívat dvě základny.

Obdobnou myšlenku zmínil na 30. kongresu ODS také europoslanec Alexandr Vondra (ODS). „Nedá mně, abych připomněl jednu věc, která stále chybí, americká základna. Všimli jste si, jak před pár dny v Mošnově přistály a zase úspěšně vzlétly dva krásné stroje B-52? Ano, teď je příležitost to prosadit!“ burcoval Vondra a sklidil potlesk delegátů. Myšlenku nevylučuje ani premiér Petr Fiala (ODS). Kabinet otázku základny podle něj v tuzemsku ještě neprobíral.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Řadu Pirátů ale taková představa děsí, americkou základnu na území Česka považují za zbytečnou, tak hovoří na sociální síti pirátka Gregorová, podle které je dostačující naše členství v Severoatlantické alianci.

Jsme pevnou součástí NATO. Pokud bychom se ocitli v ohrožení, máme mezinárodní záruky pomoci od spojenců.

„Vyhlašovat vyjednávání americké základny se zásadním dopadem na celý region bez konzultace s našimi sousedy naopak moc spojenecké není,“ vyslovila se politička.

 

V diskusi ale narazila se svým názorem na značný odpor.

Gregorovou kvůli odmítání americké základny neváhali označit za ruskou pátou kolonu. „Hele, nechcete se už přiznat, že jste ruská pátá kolona?“ tázal se komentující.

„Vy nechcete s touhle soudružkou prohrát v soutěži o největšího politického hlupáka, že? A když vám všem členům páté kremelské kolony slíbíme medaile, už dáte pokoj?“ rýpla si v zápalu diskuse s ostatními uživateli do europoslankyně další reagující.

„Chci, aby Piráti už konečně dospěli ke společnému konsenzu a opustili ruskou ideologickou platformu ‚Ne NATO, ne základnám‘,“ vyslovil se další diskutující.

„Tři ze čtyřech našich sousedů na svém území mají základny USA/NATO a Rakousko je neutrální. Takže to fakt není problém,“ připomněl Gregorové přispěvatel do diskuse.

„To jste vymyslela se svojí kolegyní soudružkou Konečnou za KSČ? Do této party patříte...,“ konstatoval Maty Brendl.

Ani expremiér Andrej Babiš by nepodpořil zřízení americké základny v Česku, považuje to za „zbytečné“. Nejlepší by podle něj bylo udělat o tématu referendum. Řekl to dnes v pořadu Čau lidi na sociálních sítích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…