Německo irácké křesťany do ČR nevrátilo. Proč, ptá se ministerstvo vnitra

04.04.2016 19:08

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří o víkendu odjeli z České republiky, zatím zůstane v Německu. Požádali tam o azyl, který předtím odmítli v ČR. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) uprchlíci opustili ČR protizákonně a Německo je dnes odmítlo vydat zpět navzdory původní platné dohodě. Zprávu přinesla ČTK.

 Německo irácké křesťany do ČR nevrátilo. Proč, ptá se ministerstvo vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Požádá proto o vysvětlení německého ministra vnitra. O budoucnosti programu přesídlení křesťanských uprchlíků do ČR bude ve čtvrtek jednat vláda.

Iráčané ubytovaní dříve v Okrouhlíku na Jihlavsku se v sobotu vydali autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie a požádala o jejich vydání zpět, které se mělo odehrát dnes ráno. Německá strana ale nejprve předání zrušila bez udání důvodu a až po české výzvě oznámila, že stáhla žádost o předání cizinců do ČR. Vysvětlila to tím, že všichni požádali v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníci.

Pokud by je Německo vrátilo do ČR, cizinecká policie by je umístila v detenčním zařízení. Pak by buď byli vráceni do země původu, nebo by mohli znovu požádat o český azyl. Podle zdroje ČTK nemá Německo povinnost s uprchlíky vést azylové řízení, ale možná právě kvůli jejich chystané detenci v ČR toto řízení zahájilo. Odbornice na azylové a migrační právo Věra Honusková z Právnické fakulty Univerzity Karlovy dnes ČTK řekla, že křesťanští uprchlíci by si návrat do Iráku museli sami přát. Dokud totiž migrantům důvodně hrozí v domovském státu nebezpečí, ČR je zpátky nesmí poslat bez toho, aby se sami chtěli vrátit.

Jsem velmi zvědav...

Chovanec uvedl, že Iráčané opustili Česko v rozporu se zákonem. Česká strana tak podle ministra německému postupu nerozumí. „Proto se obrátím dopisem na ministra vnitra Spolkové republiky Německo a požádám ho o důkladné vysvětlení postupu německých partnerů, zejména v kontextu platného evropského práva v oblasti azylu,“ uvedl Chovanec v tiskovém vyjádření. V České televizi (ČT) připustil, že tato skupina zůstane v Německu. Šéf Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek si ale myslí, že návrat Iráčanů je vysoce pravděpodobný.

Vysvětlení bude česká strana podle Chovance požadovat i proto, že Česko těchto 25 uprchlíků přijalo v rámci unijního systému přesídlovacích kvót. Německo svým postupem potvrdilo argumenty o nesmyslnosti povinných kvót, napsal ministr. I jiní zástupci české vlády opakovaně upozorňují, že státy, kam budou migranti v rámci kvót přemístěni proti své vůli, je nebudou schopny na svém území udržet.

Chovanec v prohlášení vyslovil obavy, že nynější německý postoj podkopává boj proti druhotným pohybům v rámci schengenského prostoru a může se stát precedentem pro všechny ostatní migranty, kteří už požádali o azyl v dalších evropských zemích. „Jsem velmi zvědav, jestli případ těchto pětadvaceti lidí nebude v budoucnu využíván mnoha dalšími migranty při soudních sporech s Německem,“ řekl ministr v ČT.

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Nadační fond Generace 21

Když pětadvacetičlenná skupina opustila bydlení na Jihlavsku, Chovanec pozastavil projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků do ČR. Budoucností projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle ministra dostane dvě varianty, a to pokračování nebo pozastavení programu. Chovanec v ČT řekl, že on sám jí chce navrhnout jeho pozastavení nebo zrušení. Důvody, kterých je prý řada, řekne svým kolegům.

Přesídlení iráckých křesťanů do Česka organizuje Nadační fond Generace 21, dosud přijelo 89 běženců. Celkem má fond přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlených uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu. Iráčtí uprchlíci v Libanonu mají status mandatorního uprchlíka OSN a podle dřívějších informací ministerstva vnitra se počítají mezi 400 uprchlíků, které se Česko zavázalo v rámci řešení migrační krize přesídlit. Zbývajících 130 lidí se do kvót nepočítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…