„Nepoužitelná“ diplomka Pekarové o managementu diverzity: Autorka se ozvala, spustila o dezinformačním webu. A to nebylo vše

01.07.2021 18:50

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová reagovala na náš středeční článek o její diplomové práci věnující se diverzitě na pracovišti, který úspěšně obhájila jen velmi těsně a v důležitých aspektech si odnesla nepříliš povzbudivé hodnocení, jež například zmiňovalo, že je její práce v praxi téměř nepoužitelná.

„Nepoužitelná“ diplomka Pekarové o managementu diverzity: Autorka se ozvala, spustila o dezinformačním webu. A to nebylo vše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Máte důvěru v MUDr. Petra Smejkala?

8%
54%
hlasovalo: 3855 lidí

„Dezinformační web přišel se šokujícím zjištěním. Má diplomka je zcela v pořádku, ale nemám z ní hodnocení A,“ komentovala a odtajnila, že se hodnocení E, které je ve školské stupnici ekvivalentní ke známce 4, neobjevovalo jen při posuzování její diplomové práce. Se čtyřkou se Pekarová během svých studií setkala již mnohem dříve. Následná diskuse přilákala i pirátského europoslance Mikuláše Peksu. „Autor je gramotný… nepodceňoval bych to,“ připojil.

Diplomová práce šéfky TOP 09 leckde ukazovala, že nejde o úplně nejlepší práci, kterou její oponentka kdy četla. Nejen to. Leckde, a ne u pouze pár zanedbatelných parametrů, šéfka TOP 09 prošla opravdu o fous, jelikož ve valném množství hodnocených struktur její diplomová práce sklízela známku E, tedy tu nejhorší, se kterou se dá ještě „projít“, byť v případě političky s velkými výhradami její oponentky.

Za svou práci na téma tzv. diversity managementu neboli souboru nástrojů, které mohou firmy využívat k tomu, aby různé odlišnosti a neobvyklosti u svých zaměstnanců přetavily ve výhody, přičemž se může jednat o boj proti diskriminaci menšin na pracovišti, spojený se snahou o respektování kulturní či sexuální orientace, či rasové nebo náboženské odlišnosti předsedkyně topky na škále A–F mnohdy dostala E i v klíčových parametrech své práce, která se roku 2011 zabývala problematikou diverzity na pracovišti.

Pekarová Adamová, studující na ČVUT podnikání a managment v průmyslu, ve své práci například analyzovala pracovní inzeráty na vrcholné manažerské pozice a zjistila, že nejsou nakloněny ženám, jelikož byly totiž psány většinou v mužském rodě a neumožňovaly budoucím top manažerům práci z domova. Stejně tak požadované vlastnosti uchazeče byly firmami formulovány v mužském rodě, což prý potenciální zájemkyně odrazuje.

Oponentka práce Pekarové Adamové udělila práci známku D, tedy hodnocení „uspokojivé“, v mnoha případech pak nynější politička sklidila v klíčových parametrech své práce i druhou nejhorší známku E, a to i v rámci dosažených výsledků práce, odborného přínosu a možné využitelnosti výstupů v praxi. Podle oponentky je zvolené téma sice zajímavé, zároveň však také „ambiciózní“, a Pekarová Adamová tak nakonec měla téma zpracovat podle ní „povrchně“.

Našeho článku, který tyto poznatky o diplomové práci předsedkyně TOP 09, ukázal v rámci zkoumání závěrečných prací politických lídrů, které budou ParlamentníListy.cz postupně přinášet, si všimla i Pekarová Adamová a vše se rozhodla komentovat skrze svůj twitter. „Dezinformační web přišel se šokujícím zjištěním. Má diplomka je zcela v pořádku, ale nemám z ní hodnocení A,“ komentovala článek o hodnocení své diplomové práce, již oponentský posudek označil za nízce použitelnou.



Rovnou sdílela i to, že se se známkou E (tedy v rámci základního a středního školství známkou za 4) nesetkala poprvé. Stalo se tak již mnohem dříve nežli během jejích studií na ČVUT. „Abych tedy někomu ušetřila ‚investigativní‘ práci – na gymplu jsem měla dokonce čtyřku z chemie!“ uvedla. A dodává: „Těchto hnojometů bude přibývat, protože s vámi v zádech se nás bojí.“

Na toto zjištění nevydržel nereagovat předchůdce političky v čele TOP 09, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který je vystudovaným chemikem. „Čtyřku z chemie?!! To jsem měl vědět!“ zaznělo od úspěšného absolventa VŠCHT Praha.

V diskusi se objevila i krajská zastupitelka Pirátů Kateřina Stojanová (studentka právnické fakulty), podle které vzdělání není v rámci politiky příliš důležité. „Obecně tuhle fetišizaci titulů, diplomek a univerzitních zářezů v českém politickém prostředí vůbec nechápu. Na politicích a političkách si cením úplně jiných kvalit...,“ napsala.

Do diskuse pak zasáhl i další člen Pirátů – europoslanec Mikuláš Peksa. „Zase to ale dokládá, že je autor gramotný, já bych to v místních podmínkách nepodceňoval,“ připojil.

Někteří v diskusi však nechápali, proč si předsedkyně topky na zveřejnění oponentského posudku na její práci stěžuje. „Citace z hodnocení oponenta a vedoucího jsou prostě dezinformace, i když jsou to přesné citace. Logika… opět vítězí nad lží a nenávistí,“ napsal jeden z uživatelů s narážkou na její slova o „dezinformačním webu“.

A o svých neúspěších se v rámci podpory pro Pekarovou Adamovou rozhodla lehce poreferovat i novinářka serveru Forum24.cz. Johana Hovorková. „Měla jsem čtyřku z matiky, dvojku z chování a neomluvený hodiny,“ podpořila političku ve svém přiznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…