„Nepřípustné! Chraňte je.“ Protestující ve Francii se vrhli na české kamiony. Česko na nohou

27.01.2024 18:18 | Monitoring

Zničené zboží za miliony, agrese a poničené kamiony. Na hněv farmářů ve Francii doplácejí ve velkém řidiči českých kamionů, kteří projíždějí francouzskými silnicemi. Čeští politici vyzývají vládu k okamžité akci a k zajištění ochrany českých autodopravců před protestujícími. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se již obrátil na svůj francouzský protějšek.

„Nepřípustné! Chraňte je.“ Protestující ve Francii se vrhli na české kamiony. Česko na nohou
Foto: X
Popisek: Demonstranti ve Francii vyhazují zboží z českých kamionů

Čeští řidiči kamionů ve Francii zažívají peklo. Internetem se šíří videa, jak jim skupina demonstrantů vyhazuje převáženou zeleninu na silnici, protože zemědělci protestují proti dovozu levnější zeleniny ze zahraničí, zboží ale mířilo do České republiky.  

O situaci informoval na sociální síti X poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s jasným apelem na Fialovu vládu, aby situaci začala s francouzskou vládou neprodleně řešit. „Určitě nikdo nebere Francouzům právo demonstrovat. Ale ničit české kamiony a zboží, napadat české řidiče, je naprosto nepřípustné! Proto žádám naši vládu, aby okamžitě požádala Francii o ochranu našich řidičů, kamionů a zboží českých firem!“ uvedl politik.

Následně přidává několik fotek kamionu, z něhož demonstranti vyházeli veškeré převážené zboží a tamní policie takovému jednání jen mlčky přihlížela bez jakéhokoli zásahu. „Výsledek francouzské stávky? Desítky českých kamionů poničených - několik českých řidičů napadených - zničeno zboží za miliony korun. A francouzská policie podle svědectví kamioňáků pouze přihlížela…,“ doplnil Zdechovský.

 

 

Kamion byl přepaden demonstranty v pátek na křižovatce u města Narbonne. Tam protestující zemědělci zastavovali všechny kamiony a vyhazovali z nich zboží. Situaci popsal Novinkám řidič kamionu Roman Bulawa. „Zastavili nás na kruhovém objezdu. Ptali se, co vezeme. Řekli jsme, že rajčata. Nakládali jsme je v Perpignanu,“ uvedl. Rajčata ale nebyla francouzská, byla dovezená ze severní Afriky, z Maroka.

Řidič také popsal, co hořelo vedle kamionu. Byly to krabice a palety z dalších vozidel, na něž demonstranti hodili pneumatiky.

 

Ministr zemědělství Marek Výborný uvedl, že požádal svůj francouzský protějšek o intervenci francouzských bezpečnostních složek. Francouzský ministr zemědělství Marc Fesneau mu prý přislíbit, že francouzské úřady dostaly pokyn okamžitě zakročit. „Úřady jsou mobilizovány, aby našly řešení a případy byly oznámeny ministrovi vnitra,“ uvedl Výborný na síti X.

 

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57766 lidí
Francouzští zemědělci v pátek po zhruba dvou týdnech protestů zablokovali jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž se severním městem Lille. Chystali se také zablokovat další silnice vedoucí do Paříže, aby zvýšili tlak na Attalovu vládu, kterou obviňují, že pro ně nedělá dost.

Po dvou týdnech protestů, které se rozšířily po celé Francii a při nichž rozzuření zemědělci v pátek zablokovali jednu z hlavních dálnici vedoucích do Paříže, oznámil premiér Gabriel Attal řadu opatření, která mají zmírnit finanční a administrativní tlak na zemědělce, uvedla agentura Reuters.

Ve svém projevu, který Attal přednesl na farmě v horské obci Montastruc-de-Salies na jihozápadě Francie, také řekl, že jeho vláda „zemědělství postaví nade vše ostatní“.

Francouzští zemědělci ve Francii tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Černoprdelnik zase jen , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 27.01.2024 19:45:33
předvádí divadlo,, Nezmůže vůbec nic,,Tu vládu klaunů zbytek EU nebere vážně,,Jsou to jen tupý poskoci,nic víc,, A řešení?Nejezdit a tím podpořit stávkující o čemž se ovšem nepíše,,

|  12 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …