„Neřekli by to tak. Ale myslí jako on.“ V EU neodsoudili Macrona. Z Česka zní brekot

12.04.2023 20:25 | Ze sítí

Macrona a jeho rozhovor po návštěvě Číny, ve kterém mluvil o „strategické autonomii“ Evropy, podpořil předseda Evropské rady Charles Michel. Podle něj stejně jako Macron smýšlí celá řada evropských lídrů, i když by to možná neformulovali stejně výstižně jako francouzský prezident. Nesouhlasí s tím Marek Ženíšek, Evropa se bez USA sama nedokáže ubránit, spojence by se tak neměla zbavovat. Proti Macronovi se vyslovil i Pavel Fischer. I Čína ohrožuje bezpečnost Evropy, Macron má krátkou paměť, napsal.

„Neřekli by to tak. Ale myslí jako on.“ V EU neodsoudili Macrona. Z Česka zní brekot
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Macron s voskovým úsmevěm

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
Po odletu z třídenní návštěvy Číny poskytl francouzský prezident Emmanuel Macron novinářům rozhovor, ve kterém zdůraznil důležitost „strategické autonomie“ Evropy. Ta by podle něj měla snížit svou závislost na Spojených státech amerických, aby nebyla zatažena do konfliktu s Čínou kvůli Tchaj-wanu. Podle Macrona by se Evropa neměla nechat zaplétat do „cizích krizí“.

Na Macronovo prohlášení reaguje belgický předseda Evropské rady Charles Michel, podle kterého někteří představitelé evropských států smýšlejí obdobně jako francouzský prezident. „V otázce vztahu se Spojenými státy je jasné, že u stolu Evropské komise mohou být nuance a citlivosti.  Někteří evropští lídři by věci neřekli způsobem, kterým je řekl Emmanuel Macron… Myslím ale, že několik jich jako Emmanuel Macron smýšlí,“ uvedl v rozhovoru pro francouzskou televizní show La Fauta a l’Europe, informoval o tom server Politico.eu.

„Existuje zde skutečně velká náklonnost, která zůstává přítomna – a Emmanuel Macron neřekl nic jiného – ohledně spojenectví se Spojenými státy. Ale pokud by toto spojenectví se Spojenými státy předpokládalo, že bychom slepě, systematicky následovali stanovisko Spojených států k veškerým problémům, tak to ne,“ řekl Michel.

K Michelovu rozhovoru se na Twitteru vyjádřil předseda zahraničního výboru české Poslanecké sněmovny Marek Ženíšek, podle kterého řeči o „strategické autonomii“ musejí přestat. „Tohle musí skončit hned na začátku. Takzvaná strategická autonomie rozhodně neznamená závislost na Číně a zradu spojence, bez kterého se Evropská unie nedokáže zatím sama ubránit,“ napsal.

V příspěvku na Facebooku své myšlenky ohledně Macronova rozhovoru shrnul i Pavel Fischer, člen Senátu Parlamentu České republiky. Macron se podle něj dopustil další chyby, když mluvil „za celou Evropu“ s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Za první chybu označuje Fischer Macronovy telefonáty s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které nepřinesly žádné výsledky. „Macron se měl poučit, ale dnes svoje chování opakuje v bledě modrém. Naši bezpečnost neohrožuje jen Rusko, ale i Čína, na čemž se ostatně shodly členské státy NATO na summitu v Madridu v roce 2022,“ připomněl.

Macron podle slov Fischera zapomněl ve svém rozhovoru i na to, že nejen závislost na USA, ale i na Číně Evropě nepomáhá. „Dokud nepochopíme, že dovozy např. léků nebo technologií z Číny mohou být stejně nebezpečné jako dovozy plynu a ropy z Ruska, budeme oslabeni strategicky i bezpečnostně,“ uvedl.

USA navíc nejsou jediným viníkem, pokud jde o zdroj napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem, a svým prohlášením se tak Macron jasně postavil za čínské zájmy, a to i přesto, že v srpnu 2022 souhlasil s přijetím kritického prohlášení za státy G7 ohledně Číny a jejího konfliktního vystupování. „Má tak krátkou paměť? Macron si možná myslel, že bude vypadat jako státník schopný dělat reál politiku. Jenomže ve výsledku zavinil diplomatickou pohromu a způsobil, že Francie není srozumitelná vůči vlastním spojencům,“ vyčetl Macronovi Fischer.

Následné vojenské cvičení, které Čína zahájila v blízkosti Tchaj-wanu jen pár hodin po odletu francouzského prezidenta, si Fischer vykládá jako jasný vzkaz od Číny, že jediné řešení konfliktů je hrubá síla. Čína podle lov Fischera spolu s Ruskem narušuje mezinárodní pořádek, namístě je tak vydání prohlášení, že Macron nemluví za celou Evropu. „Spolu s kolegy z parlamentů 26 zemí světa jsme vydali prohlášení, kterým Macronovi sdělujeme, že opravdu nemluví moudře, a už vůbec ne za Evropu,“ napsal s tím, že si měl Macron najít čas mluvit o Tchaj-wanu především s Tchaj-wanem, který má legitimně zvolený parlament i prezidentku.

„Macron padl do čínské léčky a nyní je nejdůležitější, aby se z jeho chyb poučili ostatní,“ prohlašuje Fischer, který se obává dalších cest evropských představitelů do Číny, jmenovitě zmiňuje Josepa Borella, vysokého představitele Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku. „Bezpečnost Evropy nelze zajistit bez silné spolupráce s USA. Na tom, zda si budeme rozumět se Spojenými státy, záleží naše budoucnost,“ napsal a zdůraznil, že Evropa nemá v řešení konfliktů ve svém sousedství náležité schopnosti.

Dále zmiňuje i obavy ohledně narůstající spolupráce Ruska a Číny. Evropa by neměla „sedět s rukama v klíně“ a tuto situaci ignorovat, namístě je diplomatická ofenziva. „Prezident republiky i předseda vlády a ministr zahraničí by měli koordinovaně urychleně jednat a sdělit, že Macron nemluvil za Českou republiku,“ sdělil v příspěvku. Česko by mělo udržet komunikaci s USA, vést dialog je však třeba i s Francií. „S Francií je třeba vést strategický dialog, aby nás toto nedorozumění zbytečně neodcizilo. To, co nás spojuje, je totiž mnohem důležitější,“ uzavírá Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 13.04.2023 3:05:03
Slizoun Fischer nemluví za ČR. Ať jde klidně bojovat, ale ať nás netahá do svých špinavých kšeftů.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…