„Neříkejme to takto, nechci používat takováto čísla.“ Schillerová brzdila redaktorku v rádiu, když došlo na téma velkých vyhazovů státních zaměstnanců

28.08.2018 18:21

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byla ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Posluchačům vysvětlovala, proč se český stát za vlády Andreje Babiše mohutně zadlužuje i navzdory solidnímu ekonomickému růstu. Původně Babiš plánoval, že se státní dluh navýší o dalších 50 miliard. Teď ministryně Schillerová spokojeně prohlašuje, že to bude jen 40 miliard. Prozradila také, že by ráda snížila počty státních zaměstnanců, asi o deset procent.

„Neříkejme to takto, nechci používat takováto čísla.“ Schillerová brzdila redaktorku v rádiu, když došlo na téma velkých vyhazovů státních zaměstnanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně financí Alena Schillerová

„Mým snem jako ministryně financí by bylo plánovat vyrovnaný rozpočet, ale teď je to ten schodek 40 miliard a já jsem za něj vděčná,“ poznamenala s tím, že se jí podařilo požadavky jiných ministrů notně osekat. Členové vlády si prý přáli další výdaje za desítky miliard korun, konkrétně 150 miliard.

Ministerstvo se prý pravidelně snaží připravit reálnou předpověď příjmů a výdajů. Problém je, že především dotace z EU plánovat nelze. „Nelze plánovat, jestli vám přitečou v lednu či v prosinci,“ podotkla dáma.

Moderátorka Marie Bastlová ministryni připomněla, že vláda nedokázala vyčerpat všechny peníze, které byly určeny na investice, což není pro kabinet právě nejlepší vizitka. Ministryně prohlásila, že to nevidí jako chybu celé vlády, byť prý není spokojená. „Rozdávám pravidelně výtky, debatujeme o tom téměř každou vládu. A zavedli jsme každou první středu v měsíci, že debatujeme o čerpání dotací, to se musí zrychlit,“ pokračovala Schillerová.

Jako ministryni financí jí prý nedělá radost zavedení slev na dopravě pro seniory, ale bere za jasně dané, že chce vláda pomoci seniorům, tak se s tím smířila. Měli bychom prý ale myslet na to, že přibližně v roce 2030 odejdou do důchodu silné ročníky tzv. Husákových dětí a tam už by se prý důchodový systém mohl dostat do problémů.

Proto se jako ministryně financí chce věnovat pevně daným výdajům a ušetřit na nich. „Jsme první vláda, která šla do snížení tzv. mrtvých duší, to znamená neobsazená úřednická místa,“ podotkla dáma s tím, že se budou škrtat asi dvě tisícovky míst. Z těchto škrtů byly vyjmuty bezpečnostní složky, aby nebyla ohrožena bezpečnost země.

„Není to jednoduché, víte. Já chci pokračovat ve snížení počtu státního aparátu. Řekněme deset procent míst,“ pokračovala členka vlády. „To znamená asi 45 tisíc míst?“ zeptala se moderátorka Marie Bastlová. „Neříkejme to takto, nechci používat takováto čísla, nevím, kolik by to mohlo být,“ bránila se členka vlády.

Moderátorka se poté zeptala, kdy konečně vláda začne vydávat velké peníze na investice, o kterých Andrej Babiš mluví už řadu let. Ministryně odpověděla, že peníze na investice už vláda vydává, a to na projekty, které jsou připraveny, které mají stavební povolení a může se začít stavět. „My dáváme 80 miliard, je to opravdu nejvíc za posledních deset let a bude záležet na nás, jestli se nám podaří je proinvestovat,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…