„Nevhodné výroky o panu premiérovi“. Šok, za co byl Ševčík odvolán. Ale u některých radost

13.12.2023 18:45 | Monitoring

Rektor Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák ve středu rozhodl o odvolání děkana národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Ten se chce bránit soudní cestou a označuje rozhodnutí rektora za politicky zaměřené. Někteří politici ze stran vládní pětikoalice si mnou ruce, naopak Alenu Schillerovou z opozičního hnutí ANO šokuje rektorovo zdůvodnění, že se měl Ševčík vyjadřovat „nevhodně na adresu premiéra“. A zaznívají také pochyby o demokratickém systému.

„Nevhodné výroky o panu premiérovi“. Šok, za co byl Ševčík odvolán. Ale u některých radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Ševčík

Anketa

Považujete Tomáše Halíka za morální autoritu?

hlasovalo: 39913 lidí
Rektor VŠE Dvořák se rozhodl odvolat děkana Miroslava Ševčíka. Rektor to odůvodňuje mimo jiné dlouhodobým poškozováním zájmu školy. Rozhodnutí bude pravomocné po doručení Ševčíkovi. Ten odmítl dokumenty k podpisu včetně rozhodnutí o odvolání převzít osobně. Dvořák o svém postupu informoval média na tiskové konferenci.

Rektor Ševčíkovi vytýká podle něj nevhodné vystupování na veřejnosti. Dopad Ševčíkových veřejných vyjádření je podle něj zásadním důvodem pro odvolání, protože poškozovala dobré jméno fakulty. Dvořák řekl, že kdyby Ševčíka neodvolal, mělo by to pro školu mnohem závažnější dopady. Zdůraznil, že rozhodnutí není podmíněno Ševčíkovými politickými názory. Nicméně také jako důvod uvedl, že Ševčík měl na loňské demonstraci „nevhodné výroky o panu premiérovi“.

Ševčík mediálním zástupcům později sdělil, že rozhodnutí rektora VŠE považuje za nezákonné a jednoznačně politicky zaměřené, informovala CNN Prima NEWS.

Škodolibá radost z ní z řad ODS, konkrétně pak u Jiřího Stejskala, který tuhle podívanou přeje především příznivcům děkana Miroslava Ševčíka. „Tak to si dneska užijeme nasrané nářky buranů. Jdu si chystat popcorn,“ poznamenal na sociální sítí X Stejskal.

Rektorovo rozhodnutí o odvolání děkana Ševčíka vítá také politik za STAN Matěj Hlavatý. „Ale to je dobrá zpráva. Přeji VŠE mnoho úspěchů,“ napsal.

Poslanec Matej Ondřej Havel z TOP 09 rektorovi vyčetl, jak dlouho mu trvalo, než tento krok přišel. „Na dobré věci se vyplatí počkat, ale to, že odvolání Ševčíka trvalo rektorovi devět měsíců, je docela tristní,“ konstatoval.

Sdílel obavy, že Ševčík se bude snažit rozhodnutí zvrátit. „Asi můžeme použít okřídlené ‚lepší pozdě než nikdy‘, i když kdoví, jak dlouho si bude pan brzy bývalý děkan hrát na schovávanou a vzpouzet se rozhodnutí,“ doplnil.

Programátor Pavel Cimbál měl ironickou poznámku. „Takový milý dárek k Vánocům... Požadavek zněl jasně. Pomohl policií zmasakrovanému člověku na proruské demonstraci, tak končí. Dezolát jeden... K zblití...,“ neudržel se.

Nepříjemné překvapení připravil rektor pro opoziční poslankyni Alenu Schillerovou (ANO), bývalou ministryni financí. Ta podle svého vyjádření nevěří vlastním uším, že má být děkan Ševčík odvolán pro své veřejné vyjadřování. „Právě jsem na ČT24 zaslechla od rektora VŠE zdůvodnění odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Prý se měl ‚nevhodně vyjadřovat o panu premiérovi‘. Štípněte mě někdo, prosím,“ napsala.

O zřetelném omezování svobod hovoří s děním kolem děkana Ševčíka Walter Kraft, politický konzultant. „Je moc dobře, že za své politické postoje není v naší pokrokově demokratické zemi nikdo perzekvován,“ komentoval rektorovo rozhodnutí s notnou dávkou ironie.

Rektor již dříve žádost o odvolání Ševčíka zdůvodňoval také jeho účastí na protivládní demonstraci letos v březnu na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík byl na místě proto, protože pomáhal zraněnému muži. Děkan několikrát zopakoval, že sám neodstoupí a že důvody pro své odvolání nevidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vyzradil státní tajemství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVlastík1 , 13.12.2023 18:58:49
na jedné demonstraci, že Fiala je ......a je na dlažbě. Vyzrazovat tajemství se zkrátka nesmí i když to ví každej v Čechistánu. To vypadá, že zákon na ochranu republiky co s velkou slávou zrušil Vašek Havel už zase platí.

|  26 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…