„Nevypadá to dobře.“ Nepřítel Babiše je zděšen. Má proč

14.01.2023 15:40 | Ze sítí

Andrej Babiš vede v menších městech a na venkově, Petr Pavel v Praze a větších městech. Šéfredaktor Forum24 Pavel Šafr mluví o „vzpouře“ vesnice proti modernímu světu. „Demokratičtí kandidáti se těmto lidem moc nevěnovali a nebojovali tam, kde se o nás rozhoduje,“ tvrdí Šafr. A sociolog Daniel Prokop ukázal data. Petr Pavel nakonec o několik tisíc hlasů předběhl Andreje Babiše.

„Nevypadá to dobře.“ Nepřítel Babiše je zděšen. Má proč
Foto: FCB
Popisek: Andrej Babiš volí

Jsou sečteny více než dvě třetiny volebních okrsků. Překvapení se nekonalo, vedou Andrej Babiš a Petr Pavel. Přičemž Babiš vede především v malých městech a na vesnicích, Pavel pak ve velkých městech, zejména v Praze.

Aktualizace: S 97 % okrsků sečtených má Andrej Babiš 35,39 % hlasů, Petr Pavel 34,99 hlasů.

Aktualizace: Se sečtenými 99 % Petr Pavel předběhl bývalého premiéra. Okomentoval tento výsledek, že spíše než důvod ke slavení je to důvod se snažit ve druhém kole.

Zdroj: CNN Prima News

Z toho nemá vůbec radost šéfredaktor serveru Forum24, Pavel Šafr. „Nevypadá to moc dobře, protože se do prvních výsledků opět promítá to schéma vzpoury vesnice proti modernímu světu, z něhož těžil Zeman. To není v naší zemi moc dobrá disciplína. Demokratičtí kandidáti se těmto lidem moc nevěnovali a nebojovali tam, kde se o nás rozhoduje,“ prohlásil.

Sociolog Daniel Prokop pak ukazuje tento rozdíl. „Andrej Babiš jasně vyhrává v obcích s vyšší mírou chudoby, exekucí a s nižší mírou vzdělání a socioekonomického rozvoje. Tam má okolo 45 %. Petr Pavel jasně poráží Danuši Nerudovou v bohatších regionech,“ informuje. „Co je klíč vysokého výsledku Andreje Babiše – účast se sice liší, ale i v chudších obcích a městech je okolo 62 až 63 %. Mobilizovaly se obě části spektra,“ dodává s tím, že ještě nejsou známy výsledky v Praze.

„Pořadí dopadlo tak, jak jsem tipoval. Vrchol Andreje Babiše mě ale překvapil. Nevím, jestli to pro druhé kolo pro něj nevypadá spíš dobře. Rozhodne to, jestli voliči (zejména) Danuše Nerudové zakopou komunistickou válečnou sekeru,“ okomentoval moderátor Čestmír Strakatý.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17817 lidí

Danuše Nerudová uvedla, že svůj výsledek musí teprve zanalyzovat a že s generálem Pavlem bude jednat až večer. „Babiš je zlo,“ pravila Nerudová. Také slíbila, že v politice nekončí.

„Nerudová je první ženou, která v přímé volbě přesvědčila Česko, že může mít prezidentku. Je to důležité. Není to jen čistá prohra,“ okomentoval její výsledek novinář Jakub Zelenka.

„Vynikající vystoupení Nerudové, řekla všechno, co měla říct, a nemyslím, že to šlo říct o moc líp. Je to pro ni vynikající start. A upřímně řečeno, vzhledem k tomu, co lze před druhým kolem čekat, jsem klidnější, kdo se tomu ‚zlu‘, jak to přesně označila, teď postaví,“ vyjádřil se editor Deníku Referendum Jakub Patočka.

Senátor Václav Láska už věští. „Jsem zvědav, jestli se Babiš po dnešku smíří s tím, že prezidentem nebude. Pokud ne, čekají nás největší svinstva, která kdy v historii ČR byla spojena s volbami.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nepřátelé demokracie se teď staví do jednoho šiku za Pavla. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemolik , 14.01.2023 20:14:02
Pavel je povolnou loutkou nepřátel demokracie.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…