„Nizké ceny. Nejlepši.“ Poláci nás začali lovit službami zdarma

16.10.2023 11:02

Zatímco polské supermarkety v českém příhraničí jsou nervózní z návalu českých zákazníků, jiní Poláci už nás začali lovit službami zdarma. Alespoň to slibuje třeba inzerát polského prodejce uhlí, který slibuje nejen „nizké ceny“ a tvrdí, že jeho uhlí je „nejlepši“, ale míní i topivo dopravit na Moravu na své náklady. Do ČR již aktivně expandoval též polský e-shop Allegro, který nabízí i kompletní sortiment pro domácnost.

„Nizké ceny. Nejlepši.“ Poláci nás začali lovit službami zdarma
Foto: pixabay.com
Popisek: Černé uhlí

Hnědé uhlí nabízí inzerát za 610 Kč/kubík, kostku za 810 Kč/kubík, kusy uhlí za 910 Kč/kubík. Koks ořech 2 za 1120 Kč/kubík. Vše má být z nejlepších polských dolů. A doprava zdarma. Takový inzerát lze nalézt na sociálních sítích. „Nizké ceny! Nejlepši!“ dušuje se v inzerátu Marcin Gorawski, jenž uhlí a „brykiety“ nabízí.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Něco je levnější než v Česku, něco naopak dražší. Koks totiž v Česku seženete za zhruba 1400 Kč/kubík, hnědé uhlí (i ořech) však při troše štěstí seženete i pod 600 Kč/kubík. Prodejci v současné době zaznamenávají velký zájem, neboť se ochladilo a lidé doplňují zásoby. 

Například Uhelné sklady Havířov mají černý ořech i černé uhlí kostku za 760 Kč/kubík, koks ořech za 1150 Kč/kubík, hnědý ořech od 560 do 610 Kč/kubík.

Server Tn.cz pak zmiňuje průměrnou cenu hnědého uhlí kolem 650 korun za metrák. Stejné množství černého uhlí pak za výše uvedených 1400 korun. Rozdíl je ve výhřevnosti, kdy černé je výhřevnější, tedy dražší.

Čechům se však stále více přibližuje různý sortiment, který si mohou v Polsku nakoupit. Nově například mohou využívat i polský e-shop Allegro. „Kupovali jsme matrace do postele, u nás 1 cca 5000–6000 Kč, tam za tu samou matraci 4800 za 2 ks, doprava zdarma. V neděli večer objednáno – v pátek doma,“ pochvalují si například. Rozsah zboží je však mnohem širší.

Počátek nástupu Allegra v České republice najdeme už v relativně dobře známém aukčním a prodejním portále Aukro. To si svého času u nás vydobylo poměrně slušnou popularitu, která ale postupně klesala s nástupem čínských e-shopů. Zásadní vstup firmy Allegro na český trh je tedy možné vidět až v jejím převzetí českého převážně internetového obchodu Mall.cz.

Podle serveru Novinky.cz Allegro koupilo Mall Group a WeDo v listopadu 2021 od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta.

„Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard,“ uvádí zmíněný server s tím, že účetní hodnota firmy byla poté snížena zhruba o polovinu a zdánlivě nevýhodný nákup Allegro uskutečnilo hlavně proto, aby získalo vzácné aktivum, které by usnadnilo transformaci Allegra na mezinárodní podnik.

Postupem času se popularita Allegra v Čechách rozrostla, a to hlavně díky výhodným cenám, které nezůstaly stranou pozornosti ani různých facebookových skupin.

„Jaký máte názor na to Allegro, je tam něco, co by stálo za nákup, když tak info,“ požádal např. jeden ze členů skupiny POLSKO – nákupy, tipy a doporučení další členy skupiny o doporučení a informace o zmíněném serveru. Jde zejména o sortiment pro domácnost.

„Včera jsem byla zrovna vyzvednout pár věcí,“ dostalo se mu záhy odpovědi od jedné z diskutérek, která se podělila i o další informace.

„Máme nové peřiny, polštáře, granule psovi, dárky pro děti na Vánoce (lego, příbory s rytinou jmen dětí, dinosaury, kufr plný potřeb na malování, kartonový domeček na vybarvení,“ začala výčtem produktů, které jí byly z e-shopu doručeny a pokračovala dalšími.

„Máme mimčo, takže pleny, vlhčené ubrousky... a teď s tou slevou 200,- za doporučení a 200,- za novou registraci na první nákup úplně super,“ zmínila i akci, která celý nákup ještě zlevnila.

Vlivem nízkých polských cen, ať už jde o potraviny, spotřební zboží či třeba stavebniny a pohonné hmoty, upřednostňují čeští spotřebitelé obchody u našich sousedů. Stát tak přichází o miliardy korun na daních a tratí i naši výrobci a prodejci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …