Nový prezident Pavel chce požádat o další kontrolu na Hradě

30.01.2023 6:30

Zvolený prezident Petr Pavel bude požadovat na Pražském hradě audit, ideální by podle něj bylo, kdyby se stihl do jeho inaugurace, která byla ohlášena na 9. března.

 Nový prezident Pavel chce požádat o další kontrolu na Hradě
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Petr Pavel poprvé v Otázkách Václava Moravce jako nově zvolený prezident.

Důvodem jsou mimo jiné nedořešené skartace, řekl dnes Pavel v rozhovoru pro televizi Nova. Chtěl by to probrat příští týden s šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), který dokončil kontrolu hospodaření Kanceláře prezidenta republiky loni v prosinci. Před rokem kontroloval nakládání s utajovanými informacemi Národní bezpečnostní úřad (NBÚ).

„Ideální by to bylo samozřejmě do inaugurace, ale teď se mi opravdu o tom těžko mluví, když jsem ještě s nikým z NKÚ nemluvil," uvedl Pavel k termínu auditu. Chce mít ale „klidné svědomí, že to, co přebíráme, přebíráme v pořádku, že tam na nás nebudou čekat nějací kostlivci ve skříních." Poukázal na podezření z neoprávněného nakládání s utajovanými dokumenty a jejich skartací na Hradě za éry Miloše Zemana. „Pokud tam došlo ke skartaci asi 38 utajovaných dokumentů mimo pravidla, tak je potřeba vědět, jak celý ten problém byl vyřešen a uzavřen," dodal Pavel.

Ministerstvo vnitra loni udělilo Kanceláři prezidenta republiky pokutu 60.000 korun za vedení spisové služby. V případu šlo i o skartaci dvou utajovaných dokumentů. Skartaci nařídil předloni v listopadu Zemanův kancléř Vratislav Mynář. Podle pracovnic Pražského hradu byly oba dokumenty zničeny omylem. Skartaci odhalila Národní centrála proti organizovanému zločinu. Její detektivové na Hradě kontrolovali, zda někdo neoprávněně nemanipuloval se zprávou o výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku, ze kterého české tajné služby podezřívají příslušníky ruské tajné služby GRU.

Petr Pavel Nově také řekl, že kromě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dnes mluvil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, s níž se setkával už v dobách, kdy byl předsedou Vojenského výboru NATO. Uvedl, že by se s ní chtěl sejít v Bruselu ještě před svou inaugurací, neboť není důvod otálet. Podniknout chce i návštěvu Polska na pozvání prezidenta Andrzeje Dudy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…