ODSák šťouchal do Kellera

14.03.2014 10:40

Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku, reaguje na komentář lídra kandidátky ČSSD do EP Jana Kellera, který napsal do středečního Práva. Pod titulkem „Kellerův regulovaný ráj na zemi“ Skopeček předkládá důvody poklesu důvěry voličů v Evropskou unii. EU podle něj potřebuje dnes daleko méně regulací a více trhu.

 ODSák šťouchal do Kellera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Jan Keller podle Skopečka ve svém komentáři v Právu fabuloval jakýsi začarovaný kruh účasti a neúčasti voličů ve volbách do Evropského parlamentu a pokusil se tak mobilizovat levicový elektorát před blížícími se volbami. Keller se totiž domnívá, že levicoví voliči trestají EU demonstrativní neúčastí u voleb, zatímco ti pravicoví přijdou a ještě více zredukují sociální ohledy, ke kterým se EU hlásí.

„Je to jedno z mnoha dalších vysvětlení levicových intelektuálů, kteří se nemohou smířit s tím, že jejich představu dobra – v tomto případě současného modelu evropské integrace – nesdílí už ani levicová část voličského elektorátu,“ napsal serveru ParlamentníListy.cz Jan Skopeček.

Je totiž podle svých slov přesvědčen, že i levicoví voliči vidí, „jak prohlubující se integrace přináší stále větší odtržení evropské elity od občanů a voličů v jednotlivých státech, jak je takřka nemožné ovlivnit směr evropské integrace z národní úrovně a jak není názor občanů evropských zemí respektován“.

Nejen levicový volič je zklamán

„Nejen levicový volič je možná zklamán i tím, že mu bylo dlouhodobě evropskými politiky slibováno, že hlubší evropská integrace zajistí hospodářský růst, růst životní úrovně a udržitelný štědrý sociální stát. Nic není vzdáleno realitě více než tyto sliby,“ konstatuje Skopeček a dokládá ekonomický pokles EU na řadě čísel. Stále se více integrující Evropa podle něj zaznamenává v průměru stále menší ekonomickou výkonnost.

Celý text Jana Skopečka ZDE:

„Zatímco průměrný hospodářský růst západoevropských zemí byl v padesátých letech 5,8 procenta, v šedesátých letech 4,3 procenta, v sedmdesátých letech tři procenta, v osmdesátých letech 2,5 procenta, v první dekádě století už jen slabě nad jedno procento.“

Někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku se opět obrací na sociologa Kellera s tím, že sociální evropský model nemá kde vzít potřebné prostředky.

Pokles hospodářské dynamiky jde ruku v ruce s integrací

„Pokles hospodářské dynamiky spolu s hlubší integrací je evidentní. To by mělo zajímat i socialistu Kellera, který by tak rád rozšiřoval již dnes neufinancovatelný sociální model, protože pokud se nic nevytvoří, není ani možné nic přerozdělit,“ napsal Skopeček.

„EU samozřejmě potřebuje dnes daleko méně regulací a více trhu. Deregulace neznamená, jak píše Keller, benefit silnějších na úkor slabších či větších na úkor menších. Takto opravdu neregulovaný, volný trh – který ale už dlouho v evropských poměrech nezažíváme – nefunguje,“ píše.

Ekonomický expert ODS je přesvědčen, že volný trh odmění všechny ty, kteří jsou schopni nabídnout něco užitečného ostatním bez ohledu na jejich velikost či sílu. „Evropská integrace trh svazovala, což přineslo ekonomickou stagnaci. Pokud chceme opak, je třeba regulace odstranit,“ napsal v reakci na Kellerův komentář Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…