Obrana si nechá postavit speciální meteorologické vozidlo

02.04.2016 16:20

Ministerstvo obrany si nechá postavit speciální vůz s meteorologickou stanicí. Bude vybaveno základní balistickou a protistřepinovou ochranou. Postaveno má být na podvozku Iveco. O zakázce, která bude přímo zadána Vojenskému technickému ústavu, tento týden informoval vládu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Zakázka bude stát 28 milionů korun, sdělil ČTK mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

 Obrana si nechá postavit speciální meteorologické vozidlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevření armádního Rekrutačního střediska Čechy za účasti ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře

Předmětem zakázky je podle něj vyvinout, ověřit a do armády zavést vozidlo a tažený podvozek se základní balistickou a protistřepinovou ochranou pro meteorologickou jednotku vybavenou radiotheodolitem RT20. „Požadovaná platforma bude na podvozku Iveco s balistickou ochranou, vojenské přípojné vozidlo bude na podvozkové platformě běžně zavedené v české armádě,“ poznamenal Medek. Vlastní radiotheodolit RT20 k zástavbě do techniky bude dodán z armádního skladu.

Výsledné meteorologické vozidlo bude sloužit v bojových a mírových operacích v Česku i mimo něj. „Armáda získá prostředek, který výrazně zvýší rychlost operačního použití a zadávání meteorologických dat do systému řízení palby,“ poznamenal Medek s tím, že se také zkrátí doby získání dat pro hydrometeorologické zabezpečení dělostřelectva a ostatních jednotek.

Zakázku dostane státní podnik Vojenský technický ústav, který by ji měl dokončit do konce roku 2018. „Plánované finanční prostředky činí 28 milionů korun,“ dodal Medek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…