„Obranná strategie, která nevyšla ani nacistickému Německu.“ Ano, tak už se píše o Ukrajině

18.02.2024 19:30 | Monitoring

V čase, kdy americká vojenská pomoc Ukrajině, nejrozlehlejší zemi ležící čistě na území Evropy, ochabla, řeší Ukrajinci, co dál. A v obraně před ruskými agresory, kteří začali vraždit ukrajinské děti, ženy i muže před takřka dvěma lety, přechází Ukrajina postupně na defenzivní plán. Jenže je to plán podobný tomu, jaký kdysi aplikovali Němci, když začali prohrávat druhou světovou válku. A historie nám ukazuje, jak byl tento plán úspěšný.

„Obranná strategie, která nevyšla ani nacistickému Německu.“ Ano, tak už se píše o Ukrajině
Foto: Repro Twitter
Popisek: Hřbitov na Ukrajině

Server Business Insider uveřejnil článek s varovným titulkem. „Ukrajinská armáda přechází na defenzivní strategii, která selhala nacistickému Německu ve druhé světové válce,“ hlásá onen titulek.

Má jít o aktivní obranu mobilních jednotek, které mají kompenzovat fakt, že Ukrajinci nedisponují takovou lidskou silou jako Rusové. Server k tom však poznamenal, že takováto taktika nejenže nevyšla nacistickému Německu, ale z pohledu dlouhodobých cílů Ukrajiny ani nemůže vést k tomu, co vláda v Kyjevě hlásá, totiž že nakonec osvobodí celé své území, které držela v roce 1991.

Insider Douglas Nash, plukovník americké armády ve výslužbě, upozornil, že měla-li být Ukrajina s touto svou taktikou úspěšná, musela by nasazovat do akcí větší vojenské jednotky, které však ve stávající situaci musí šetřit. „Aktivní obrana byla chápána jako obecně použitelná pro divize, sbory a polní armády,“ napsal Nash. „Nikoli čety, roty a prapory,“ dodal. Skutečností však prý je, že k rozsáhlejším protiútokům zkrátka Ukrajinci nemají dost sil a techniky.

„Ukrajinská strategie strategické obrany a taktického útoku je rozumnou volbou – alespoň z krátkodobého hlediska. Pro armádu, která se zoufale snaží šetřit zdroje a hledá jakýkoli způsob, jak bodnout a zneškodnit většího protivníka, je to lepší, než pasivně sedět v obraně. Ale pokud je cílem porazit Rusko a osvobodit okupovanou Ukrajinu, není to řešení,“ napsal k tomu server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…