„Operace“ na Ukrajině pokračuje podle plánu? Analytik totálně rozvrátil tvrzení Moskvy

25.03.2022 19:53

„Už se dá říct, že Rusko prohrálo ve smyslu, že nebylo schopné dosáhnout prvních stanovených cílů na začátku invaze, to už je jisté,“ shrnul v Interview ČT24 bezpečnostní analytik Michal Smetana z Pražského centra pro výzkum míru pomalý ruský postup na Ukrajině. Sankce podle něj Rusko „nepoloží“, vyvolají ovšem tlak na Moskvu v rámci jednání o příměří.

„Operace“ na Ukrajině pokračuje podle plánu? Analytik totálně rozvrátil tvrzení Moskvy
Foto: Repro min. obrany Ukrajiny
Popisek: Zničená ruská technika

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26654 lidí
Smetana shrnul, že je na mnoha místech fronty vidět, že ruské síly již na Ukrajině po měsíci bojů došly do bodu, kdy již nejsou schopny ofenzívy a snaží se alespoň udržet své dobyté pozice. Defenzivní pozice již podle něj Rusové zaujímají kolem Kyjeva, ale i na jihu Ukrajiny kolem Mykolajivu. Dynamiku má mít konflikt ale stále v oblasti Donbasu.  

„Už se dá říct, že Rusko prohrálo ve smyslu, že nebylo schopné dosáhnout prvních stanovených cílů na začátku invaze, to už je jisté. Selhalo i v dalších oblastech – například se mu nepodařilo nějakým způsobem za poslední dva týdny postoupit více ke Kyjevu,“ řekl. Rusko tak podle analytika již přehodnocuje své cíle a od invaze na území Ukrajiny si už slibuje například jen dobytí větší části ukrajinského Donbasu.

Pozemní koridor z Ruskem okupovaného Krymu k hranicím, jehož ztrátu dnes Ukrajinci potvrdili, je podle Smetany pro Moskvu klíčový, jelikož by mohla využít železničního spojení z Ruska až k Chersonu.

Cílem Ruska současná podoba konfliktu být nemohla. Moskva sice opakuje, že její „operace“ postupuje podle plánu, strategicky by ale takovýto průběh války dle analytika nedával smysl.


Rusové měli podcenit schopnost Ukrajinců na obranu své země, což dokládá například to, že se jim nepodařilo dobýt ani předpokládané cíle jako mezinárodní letiště Hostomel, na které cílili v prvních dnech války.

Smetana míní, že cílem Ruska byla rychlá kapitulace Ukrajiny a následná obměna vlády v Kyjevě. Domnívá se, že Moskva tak chtěla dosáhnout změnu v geopolitické orientaci Ukrajiny, přičemž doufali v nejednotnou a pomalou reakci Západu.

Připomenul, že již v minulosti riskantní kroky Rusku, právě třeba v podobě anexe ukrajinského Krymu, prošly.

Aktuálně má Ukrajině pomoci kontinuální dodávání zásob v podobě zbraní i munice, aby se mohla nadále ruské agresi bránit. Zároveň by měl pokračovat tlak na Rusko. Není prý očekávatelné, že sankce Západu Moskvu „položí“, ale vyvolají další tlak, aby se Rusové snažili jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…