„Ovladatelný národ, to chtějí.“ Učitelky zdobily třídy. Pak došlo na peníze a přituhlo

06.09.2023 4:45

O tom, jak se školství dostalo na „poslední místo“ v plánech kabinetu, hovořil prezident České pedagogické komory Radek Sárközi: „Je v rozporu s programovým prohlášením vlády. Otrávilo to skoro všechny pracovníky škol, že se někdo k nim takto chová.“ Někteří bývalí pedagogové už se vůbec raději nechtějí vyjadřovat, protože vědí, co znamená „frontální výuka“.

„Ovladatelný národ, to chtějí.“ Učitelky zdobily třídy. Pak došlo na peníze a přituhlo
Foto: archiv Pedagogická komora, z.s.
Popisek: Změna reálné mzdy podle sektorů Q4 2022 oproti Q4 2021, v procentech

„Záleží na tom, v jakém kraji. Nemám přehled. Co se týká státu, cítím obrovský propad vzdělanosti. Nehledě na to, že i současní ministři… Mění se jako papuče, staré, roztrhané. Nechal si vzít tolik peněz!“ uvažovala jedna z bývalých kantorek z Moravy, dnes seniorského věku. „Asi u pětikolky není prioritou vzdělaný národ, potřebují národ, který je lehce ovladatelný, podle mě. Třeba Rožnov se hodně snaží. Co mám informace nakonec i z ministerstva, jsou dvě školy, které jsou v pohodě, ale ty ostatní jdou dolů. Nic dalšího k tomu neřeknu,“ dodala s tím, že po stránce vzdělanosti a celospolečensky očekává zhoršení situace.

A mezi lidmi zaznívá i toto: „Naše školství jde spíše dozadu než dopředu. Jsou sice výjimky, ale ty nemohou tvořit základ vzdělanosti. Státní politika je ovlivněna tím, že pro politiky to není nosné téma, když přijdou k moci. Toto téma je pro ně nosné před volbami. Mám dva vnuky školou povinné a jsem spíše zděšena než nadšena. Když mladý učitel má základní metodu frontální výuku, tak je to hrůza.“    

Radek Sárközi: „Otrávilo to skoro všechny pracovníky škol…“

Prezident spolku Česká pedagogická komora Radek Sárközi uvedl: „Přijde mi absurdní, že by se ve školství škrtalo skoro dvanáct miliard korun. Ještě by se hrozilo tím, že se propustí snad přes třicet tisíc zaměstnanců škol. Je to v rozporu s programovým prohlášením vlády. Otrávilo to skoro všechny pracovníky škol, že se někdo k nim takto chová.“

Dotazníkové šetření pedagogické komory totiž prokázalo ještě před prázdninami, že učitelé byli hodně naštvaní. V dotazníku se 93 procent respondentů klonilo k tomu, že by se měla vyhlásit stávková pohotovost, a 72 procent odpovědělo, že by stávkovali. „Už tehdy byla nespokojenost dost velká,“ poznamenal.

Pro představu laické veřejnosti dodal, že ve vlastním dotazníkovém šetření zaměstnancům škol pokládali několik otázek, a odkázal na výsledky na svých webových stránkách.

Popsal jasně, jak to chodí v reálu a co je třeba oddělit. „Lidskou stránku práce, slavnostní část… V přípravném týdnu zdobili třídy, připravovali se na žáky,“ přemýšlel. „Často učitelé třeba i kupují vybavení do třídy ze svého. Zvlášť učitelky prvního stupně nebo u vychovatelek družin je to snad běžná věc. To je jedna věc,“ už se ironicky zasmál.

Signály, které vyslal kabinet návrhem o státním rozpočtu, totiž učitele zklamal. „Vypadá to nejen, že školství není priorita, ale je na úplně posledním místě. Říkám to tak, jak to je. Dá se i statisticky doložit, že je školství na posledním místě. Máme to v tiskové zprávě. Loni byl pokles reálných mezd nejvyšší v oblasti vzdělávání a v letošním čtvrtletí byl zase nejvyšší v oblasti vzdělávání,“ uvedl. „Poslední místo. Za tím si stojím,“ dodal.

Europoslankyně Kateřina Konečná z KSČM k začátku školního roku zveřejnila na sociální síti, že si vybavuje skoro všechny začátky školního roku. „Neměla jsem radost z konce prázdnin, ale moc jsem se těšila na spolužáky a některé učitele. Šíma to má podobně,“ uvažovala. „Každopádně přeji všem žákům a studentům pohodový start do nového školního roku, chuť do učení, zasloužené úspěchy v lavicích a tolerantní pedagogy. Rodičům přeji hodně trpělivosti a pevné nervy, stejně tak učitelům, kuchařkám, uklízečkám, školníkům, zkrátka všem, kdo se na chodu škol podílí a kterým bych přála i lepší podmínky pro jejich důležitou práci a dostatečné ohodnocení,“ vzkázala s červeným vykřičníkem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

*, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarle Halsnes , 06.09.2023 10:41:46
Nezbývá, než napsat to staré dobré: Co jste si zvolili, to máte. Já jsem pětikolku nevolil. Babiš se vám nezdál dost cool, ale hospodářství rozumí milionkrát lépe, než dunihlav Fiala. Tak sklapměte kufry a radujte se z toho, v jak skvělé zemi žijete.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…