„Páchá hladomor!“ Bidenovi utíkají zaměstnanci. Kvůli Gaze

04.01.2024 14:22

Americký prezident Joe Biden ztrácí kvůli podpoře izraelských operací v Pásmu Gazy příznivce i ve své vlastní administrativě. Bidenův tým prezidenta varoval, že podporou Izraele v očích mnoha lidí schvaluje genocidu Palestinců a mohl by proto ztrácet voliče. Ve středu kvůli stejné věci odstoupil vysoký úředník ministerstva školství Tariq Habash, který má palestinské kořeny.

„Páchá hladomor!“ Bidenovi utíkají zaměstnanci. Kvůli Gaze
Foto: Repro Twitter @greg_price11
Popisek: Americký prezident Joe Biden

Habash, vysoký úředník na ministerstvu školství, odstoupil kvůli postupu prezidenta Bidena při řešení konfliktu v Gaze, což je nejnovější projev nesouhlasu v Bidenově administrativě v době, kdy v této válce stále přibývá mrtvých.

Ve středu také podle zpráv agentury Reuters 17 pracovníků Bidenovy volební kampaně pro znovuzvolení vydalo v anonymním dopise varování, že by Biden mohl kvůli této otázce ztratit voliče. „Štáb Biden for President viděl, jak dobrovolníci houfně odcházejí a lidé, kteří po desetiletí volili demokraty, se kvůli tomuto konfliktu cítí vůbec poprvé nejistí, zda tak znovu učiní,“ napsali v dopise.

Podle demokratických zákonodárců by Biden mohl ztratit Michigan, klíčový stát s velkým počtem arabských obyvatel, pokud nezmění svůj přístup k válce a neprojeví větší empatii k životům Palestinců.

Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller v týdnu uvedl, že Spojené státy nezaznamenaly v Gaze činy, které by představovaly genocidu. Jeho vyjádření bylo reakcí na řízení, které zahájila Jihoafrická republika u Mezinárodního soudního dvora v souvislosti s vojenskými operacemi Izraele v Gaze. Izrael rovněž odmítl tvrzení o genocidě v Gaze.

Habash není prvním úředníkem Bidenovy administrativy, který kvůli americké podpoře Izraele odstoupil. Josh Paul v říjnu odstoupil z ministerstva zahraničí na protest proti tomu, co označil za „slepou podporu“ Izraele.

V listopadu podepsalo více než 1000 úředníků americké Agentury pro mezinárodní rozvoj, která je součástí ministerstva zahraničí, otevřený dopis vyzývající Bidenovu administrativu, aby vyzvala k okamžitému příměří. V prosinci někteří zaměstnanci Bidenovy administrativy uspořádali poblíž Bílého domu vigilii a vyzývali k příměří v Gaze.

Při útoku palestinské islamistické skupiny Hamás na Izrael 7. října zahynulo podle izraelských údajů 1200 lidí. Přibližně 240 rukojmích bylo rovněž odvedeno zpět do Gazy. Celkový evidovaný počet palestinských obětí izraelské odvetné ofenzivy dosáhl do středy 22 313, což je téměř 1 % z 2,3 milionu obyvatel Gazy, uvedlo ministerstvo zdravotnictví Gazy. Izraelské bombardování srovnalo se zemí velkou část hustě obydlené enklávy, takže většina Gazanů zůstala bez domova a kvůli nedostatku potravin hrozí hladomor.

Spojené státy veřejně odsoudily rétoriku některých izraelských ministrů a naléhaly na Izrael, aby omezil počet civilních obětí v Gaze. Kritici tvrdí, že Washington nevyužívá svého vlivu jako hlavní dodavatel zbraní a pomoci k ovlivnění izraelské politiky.

 

Biden zavírá oči před genocidou

Habashův dvoustránkový dopis naznačuje, že ať už Biden udělal cokoli, aby omezil Izrael, nedokázal zabránit rozvíjející se humanitární katastrofě v Gaze. „Nemohu mlčet, když tato administrativa zavírá oči před zvěrstvy páchanými na životech nevinných Palestinců, které přední odborníci na lidská práva označují za genocidní kampaň izraelské vlády,“ uvedl zvláštní asistent Úřadu pro plánování, hodnocení a rozvoj politiky ministerstva školství v dopise ministru školství Miguelu Cardonovi.

„Nemohu být tichým spoluviníkem toho, že administrativa nevyužívá svého vlivu jako nejsilnějšího spojence Izraele k zastavení taktiky kolektivního trestu, která Palestince v Gaze odřízla od potravin, vody, elektřiny, pohonných hmot a zdravotnických potřeb, což vede k rozsáhlým nemocem a hladomoru,“ napsal Habash, jak informuje NBC News.

Dále naznačil Bidenovu bezcitnost v reakci na počet obětí v Gaze. Na říjnové tiskové konferenci Biden odmítl zprávy o počtu obětí přicházející z Gazy s tím, že nemá jistotu, že Palestinci říkají pravdu o tom, kolik lidí je zabito. „Jsem si jist, že byli zabiti nevinní, a to je cena za vedení války,“ dodal Biden.

Habash ve svém dopise napsal, že „prezident veřejně zpochybnil pravdivost počtů mrtvých Palestinců, které často používá naše vlastní ministerstvo zahraničí, OSN a řada nevládních humanitárních organizací“.

Habash, Američan palestinského původu a odborník na studentské dluhy, byl jmenován na počátku Bidenova prezidentství v rámci budování expertního týmu ministerstva školství pro studentské půjčky. Habashova cesta od nadšeného podporovatele kampaně k rozčarovanému funkcionáři je příkladem problému, kterému Biden čelí. Napsal, že „aktivně“ vedl kampaň za Bidena ve volbách v roce 2020 a pomáhal utvářet prezidentovu platformu v otázkách vzdělávání. Když Biden nastoupil do úřadu, Habash dodal, že byl jedním z prvních politických nominantů, kteří přišli do budovy školství.

Nyní ale tvrdí, že Bidenova administrativa ohrožuje miliony nevinných životů. „Proto musím odstoupit,“ dodal Habash.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Biden je typický americký politik a úředník, zabíjení je pro ně součásti života., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 04.01.2024 15:08:29

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…