„Pávice se ponořila pod vodu a vytáhla dvacet miliard“. Bankéř z TOP 09 Vávra o příčinách dnešní krize

29.06.2022 21:27

Radovan Vávra je český investor a bývalý bankéř, který se „kvůli zdravotním problémům“ vzdal nominace do dozorčí rady ČEZ. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil, co si myslí o znárodnění ČEZu a o dalších opatřeních, která mají lidem pomoc s nárůstem cen energií. Vyřeší energetickou krizi? V rámci tématu boje ČNB s inflací a zvyšujících se úrokových sazeb se opřel od bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a vývoje státního dluhu za jejího úřadování.

„Pávice se ponořila pod vodu a vytáhla dvacet miliard“. Bankéř z TOP 09 Vávra o příčinách dnešní krize
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Radovan Vávra

Expremiér Babiš i členové nové vlády by měli podle Vávry mít na zřeteli, že ČEZ je veřejně obchodovatelná firma: „Jenom 70 % drží stát a ten zbytek nedrží jenom Šnobr, ale také světové instituce. A se všemi těmi institucemi, s těmi jejich zeměmi, máme dohodu o podpoře a ochraně investic. A já fakt nechci platit další arbitráž,“ řekl Vávra.

  • Celý rozhovor k poslechnutí ZDE

Příliš optimisticky se nedivá ani na plošnou dávku v souvislosti s nárůstem cen energií. „To je politická otázka a nemohu to hodnotit jinak než se zaťatými zuby, chápu, že je to úlitba voličům, kteří stojí mimo tuto koalici. Ale pokud bych to měl dál rozebírat, tak se tu začnu kroutit. Naším problémem nejsou jen ceny energií, ale hlavně vysoká inflace. A tímhle tu inflaci jenom roztáčíme, prošustrujeme nějakých 60 miliard na někom, kdo si to nezaslouží. Myslím, že je to špatně a vláda také ví, že je to špatně, protože adresná opatření neumíme.“ míní Vávra.

„Vláda dělá, co může. Kdyby šla na ekonomickou konferenci, asi by přiznala, že všechny ty kroky nejsou ideální,“ dodává.

Věnoval se také politice, kterou ovlivňuje Česká národní banka. Vávra je zastáncem toho, co nedávno řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Jan Švejnar, který je velkým kritikem prudkého zvyšování úrokových sazeb.

Vávra vysvětlil, proč se k tomuto ekonomickému pohledu také přiklání: „Napřed dám České národní bance dvě pozitivní znamínka. To první souvisí s tím, že oni začali sazby zvedat loni v létě. A vzpomeňte si, jakou jsme tu měli vládu. Měli jsme tu vládu, kdy hlavní pávice se vždy ponořila pod vodu a vytáhla dvacet miliard a tvářila se, že to není problém,“ zmínil bývalou šéfku státní kasy Schillerovou.

Kdyby tehdy na Příkopech seděl Vávra, tak prý by byl taky nervózní. „Ta monetární politika ČNB a fiskální politika vlády nemůže být v takovém rozporu. Bylo vidět, že pan premiér ani paní ministryně si vůbec s nějakými následky svých kroků nelámou hlavu, a to byl den, kdy ČNB začala zvedat sazby.“

„Druhé plus je, že máme tak blbě napsaný zákon, že nic jiného v mandátu nemají. Mají úzce definovaný cíl a k jeho dosažení jejich kroky vedou. My ale polemizujeme o tom, že ta cena, za jakou se tak stane, bude neúměrně vysoká – bezprecedentní propad ekonomické aktivity,“ dodal Radovan Vávra s tím, že na dvě procenta inflace můžeme na několik let zapomenout.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…