Petičníci, víte, co vlastně děláte? Komentátor srovnává do latě umělce a intelektuály

22.09.2015 7:56

Komentátor serveru Echo24.cz Daniel Kaiser se ve svém komentáři zamyslel nad uprchlickou krizí a nad petičním rejem, který se v souvislosti s uprchlíky v České republice víří. Podle Kaisera signatáři tím, že vyzývají vládu k evropské solidaritě, ji zároveň vyzývají k přijetí kvót.

 Petičníci, víte, co vlastně děláte? Komentátor srovnává do latě umělce a intelektuály
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Kaiser uvádí, že sice to nikde nebylo jasně řečeno, aby čeští politici přijali kvóty, ale je to jasné. A především je jasný nezájem o to, kam politika vymáhaná po České republice z Evropy může vést, píše. „Bylo to tak při schvalování Lisabonské smlouvy, při vymáhání ratifikace tzv. fiskálního paktu, při prohlasovávání různých ekosměrnic českým parlamentem. Hlavní v danou chvíli vždycky je plavat v evropském mainstreamu. Pokud to mám jako program, nemůže po mně nikdo vážně chtít, abych věděl, kam se plave. Taky mi odpadá důkazní břemeno, které by přitom vždycky měl nést zastánce změny, nikoliv zastánce statu quo,“ řekl Kaiser. 

Jak následně podotýká, je-li skutečně pravda, že uprchlická krize je výzva srovnatelná s koncem studené války, nemělo by se už takové nezávazné nahazování míčků intelektuálně tolerovat. „Protože v takovém případě je ve hře mnohem víc než redistribuce ‚jen‘ 160 tisíc běženců, z nichž jen několik tisíc by skončilo tady, jak nám sugerují texty zmíněných petic. Politici na Západě vesměs předpokládají, že takhle silný příliv může trvat roky. Pak jsou ale na místě otázky, na které by všichni, kdo českou vládu a veřejnost napomínají k velkorysosti, měli hledat odpověď,“ uvedl Kaiser. 

Původní text ZDE.

A následně se ptá, jak zaručit, aby běženci neutíkali k nám zpět, kolik by stálo ubytování uprchlíků na českém území či kolik procent běženců by mohli být muslimové. 

Pro Sobotkovu vládu byl až dosud charakteristický malý zájem o budoucnost (viz zrušení druhého pilíře bez jakékoliv další reformy důchodů). Teď, když se konečně, a třeba jenom na chvíli, chová zodpovědně, formuje se proti ní tzv. občanská společnost. Ale v jejích výzvách po nějakém strategičtějším myšlení není ani stopy,“ uzavřel Kaiser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…