„Podrazák!“ Rakušan vyučoval pražské politiky, jak mluvit s lidmi. Narazil. A průšvih nakonec

05.02.2024 18:59 | Monitoring

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan hodlá pokračovat ve svých výjezdech do „opomíjených regionů,“ kde probíhají jeho Debaty bez cenzury. Pro politiky z Prahy je to prý velmi poučné a potřebné, aby dokázali pochopit problémy českých občanů. Z pokračování Rakušanových debat ale rozhodně nemají radost ve vládní koalici a bojí se nových kauz, jako byla ta se zestátněním ČEZ. Právě to lidé Rakušanovi nejvíce připomínají s tím, že STAN podráží své koaliční kolegy.

„Podrazák!“ Rakušan vyučoval pražské politiky, jak mluvit s lidmi. Narazil. A průšvih nakonec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Rakušan na síti X uvedl, že jeho Debaty bez cenzury budou pokračovat i přes kritiku, která akce provází. „Množí se tu lehce šokované pohledy na to, jak ty diskuse probíhají. Ano, jsou někdy ukřičené. Ano, i vulgární. Ne, není to jejich smyslem ani mým cílem. Jsou prostě takové, jaké jsou. Bez cenzury, tak, jak jsem to sliboval. Nejezdím se do regionů povyšovat nad lidi. Kdo na nich byl, ví, že ta debata může lidi na opačných březích naopak sbližovat, i když často až po skončení oficiální části. Z výkřiků ‚skončíš ve vazbě‘ je nakonec někdy užitečná zpětná vazba,“ tvrdí Rakušan, že cílem jeho akcí není vyhrocená a vulgární debata, ale takové debaty s nespokojenými občany prostě někdy být můžou.

Pro politiky, kteří vidí svět optikou Prahy, jsou ale takové výjezdy prý velmi poučné. „Politikům v Praze, kteří se kritikům spíš vyhýbají, se to ale snadno hodnotí. Ono je dnes vůbec těžké udělat debatu! Dovolil jsem si pro to sepsat i pro kolegy, kdyby se náhodou taky chystali vyrazit, ‚Šesterku aneb Debatní zásady opatrného Rakušana‘, aby se nedopustili stejných chyb jako já,“ radí Rakušan svým politickým kolegům.

Jednotlivé rady ministr vnitra okořeňuje některými výroky, které jeho debatní výjezdy provázejí. „Jezděte i do opomíjených regionů!“ radí Rakušan, kterého se prý lidé ptají, proč jel zrovna do Karviné. „Debatujte s lidmi!“ pokračuje Rakušan s tím, že politici musejí debatovat i s těmi, kteří jim nadávají.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31271 lidí
„Potkávejte se s lidmi!“ radí dále Rakušan s tím, že nejlepší je opravdu potkat se s nimi tam, kam chodí nejradši, což bývá hospoda. „Nekádrujte návštěvníky těch akcí!“ píše šéf Starostů, který přitom slýchá, že má na akcích „divné existence“.

„Ukažte všem, že se nebojíte s lidmi otevřeně mluvit! Dejte najevo, že i vy lidem nasloucháte!“ uzavírá rady Rakušan, který odmítá kritiku, že si tím dělá PR ve stylu Andreje Babiše.

„Abych to shrnul. Lidé se chovají, jak chtějí, a mohou se mě ptát, jak potřebují. Já je nikdy za jejich dotazy nesoudil, nesoudím a soudit nebudu. Nebudu ani hodnotit, jak kdo na koho působí. Všichni jsme dospělí lidé a nemusíme se bát, když se jeden baví s druhým a třetí se na to kouká. To je za mě prostě otevřená debata občana s politikem. To, že jsme na to nebyli zvyklí, je věc druhá. A smutná. Já si na tohle zvyknu rád. Tak za týden v Mostě!“ dodává Rakušan, že Debaty bez cenzury budou pokračovat.

 

 

Tyto Debaty bez cenzury ale způsobují vrásky na čele koaličním partnerům hnutí STAN. Rakušan na výjezdech často prohlašuje věci, které vláda oficiálně neschválila, jako zvedání platů policistů nebo stoprocentní odkup podílů v ČEZ. I proto lidé Rakušanovi píší, že je „podrazák“.

„Rakušan synonymum podrazáka. Podrazil Piráty, podrazí koaliční partnery. Destabilizoval UZSI a dosadil tam prospěchářského lháře. Destabilizoval policii, takže lidi znechuceně odchází,“ napsal jeden komentující.

 

 

„Mě stále zajímá ten ČEZ, protože jste se evidentně nepřeřekl, prostě jste vypustil něco, co jste neměl. Je to tak?“ ptá se další, jak je to s odkupem akcií ČEZ.

 

 

„Chlapec, co si dává prezidenty jiných zemí do pytle na mrtvoly, moc respektu nezíská. I kdyby se poté na hlavu postavil. Teď se ještě (znovu) zjišťuje, že podráží své vlastní kolegy v koalici. Podrazáci to mají ještě těžší...,“ přidává se další komentující a upozorňuje, že dnes hnutí STAN opět jednalo bez koaliční dohody.

 

 

Ministr pro EU Martin Dvořák (STAN) totiž jmenoval nového zmocněnce pro přijetí eura, kterým se stal ekonom Petr Zahradník. „Za zřízení pozice zmocněnce jsem rád. Starostové a nezávislí považují vstup do eurozóny za strategicky správný krok,“ reagoval Rakušan na síti X. Jenže problém je v tom, že vláda žádný takový post neschválila. Premiér Petr Fiala kvůli tomu svolal dohodovací řízení celé pětikoalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

„Podrazák!“ ???????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVitek106 , 06.02.2024 8:10:32
Kdyby jen to !!!! Toto jeho hodnocení je jen slabý odvar toho, co by každý normální člověk na jeho adresu s chutí napsal. Bohužel on si zde na svoji obranu proti občanům vytvořil armádu rektálních alpinistů, kteří ve funkcích cenzorů nedovolí dokonce ani podle listiny základních lidských práv a naší ústavy, (která prý zaručuje svobodu slova) svobodně vyjádřit svůj názor a to, i kdyby ten názor byl vyjádřen urážlivými výroky. Pokud by se cítil urážen, tak má stejné právo, takového člověka žalovat a ne se schovávat za armádu cenzorů !!!!!!!!!!!!!!! Jeho chování a jednání, má neklamné známky nenávistné a mstivé povahy a takový ne-tvor nemá mezi slušnými lidmi co pohledávat a už vůbec ne ve vládě. !!!!!!!!!!!!!!! Ropušáku, z hrušky dolů a rovnou do dolů !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

|  14 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …