„Pomůže nám to se podělit.“ Rakušan se přihlásil k placení za migranty. Hrdě

13.09.2023 21:00 | Monitoring

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prý dává ruce pryč od tzv. migračního paktu. Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) veřejnost seznámila s tím, co ministr vnitra předvedl na sněmovním výboru pro bezpečnost. Zatímco Rakušan její tvrzení ve své reakci odmítá, poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO) slova Vildumetzové potvrzuje.

„Pomůže nám to se podělit.“ Rakušan se přihlásil k placení za migranty. Hrdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

V červnu ministr vnitra Vít Rakušan uváděl, že tzv. migrační pakt – který stvrdil svým podpisem a byl proto nejen opozicí ostře kritizován – nabízí spravedlivé řešení migrace, která se podle jeho názoru má řešit na celoevropské platformě. „Končí povinné relokační kvóty. Solidární budeme všichni,“ nechal se slyšet Rakušan. Vyzdvihoval, že Česku se před podpisem dohody mezi ministry vnitra EU podařilo alespoň vyjednat výjimku pro země zasažené ukrajinskou migrační krizí, napsal server iDnes.cz.

Po oné velké obhajobě paktu o migraci a azylu ministr vnitra ČR ve svém postoji překvapivě otáčí. Tak to alespoň působilo na některé z členů bezpečnostního výboru ve Sněmovně. O jeho změně postoje poslankyně Jana Mračková Vildumetzová referuje lidem na sociální síti.

„Ministr Vít Rakušan, který hlasoval pro migrační pakt, jenž má státům přidělovat nelegální migranty, přišel na bezpečnostní výbor s novou strategií. Dává od paktu ruce pryč, prý neplatí. Ano. Než ho schválí EP. Ale to, že pro něj hlasoval proti zájmům ČR, už mu nikdo neodpáře,“ napsala členka výboru pro bezpečnost Mráčková Vildumetzová.

Její slova nedlouho poté reflektoval Rakušan v reakci pod jejím příspěvkem, kde odmítl, že by jakýmkoli způsobem dával od migračního paktu ruce pryč.

„To jsme asi byli každý na jiném výboru, paní kolegyně. Ruce pryč od dojednání migračního paktu nedávám. Já jsem naopak rád, že se nám konečně povedlo narýsovat dohodu, která, až začne platit, účinněji ochrání EU před nelegální migrací a pomůže nám solidárně se podělit o náklady na řešení migrace, které dnes nespravedlivě nesou jen některé státy. Včetně České republiky. A to bez toho, že bychom na našem území museli povinně přijímat uprchlíky. Pojďme používat fakta místo spekulací a nabízet řešení místo strašení, co vy na to?“ vyzval Vít Rakušan opoziční poslankyni.

Názor, že od migračního paktu Rakušan ustupuje, ale převažoval. Spolustraník Mráčkové Vildumetzové a místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek následně potvrdil, že z Rakušanova vystoupení na výboru pro bezpečnost bylo patrné, že vůči onomu paktu „bere zpátečku“.

„No, já jsem byl na stejném výboru s oběma aktéry diskuze a ministr se vyjadřoval tak jak popisuje paní poslankyně. Už tak trochu s tím paktem brzdí,“ vypověděl proti Rakušanovi.

Místo povinného přerozdělování migrantů, které při pokusu o jeho zavedení před sedmi lety odmítly Česko, Polsko a Maďarsko, počítá nově schválený text s tím, že relokace budou pouze jednou z možností, jak přetíženým zemím pomoci. Dalšími variantami mají být přímý finanční příspěvek a jiná pomoc, například vyslání expertů či materiální podpora.

Pokud nějaká země nebude chtít migranty přijímat, měla by zaplatit 20 tisíc eur (472.700 korun) za každého nepřijatého migranta, informoval britský list The Guardian.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…