„Pozvedněme modrý prapor se zlatými hvězdami“. Blog, který celý rok trolil pokrokové euroobčany

31.12.2023 9:00

Pokrokový euroobčan. Blog založený na Seznam Media byl po celý rok tak horlivě prounijní, liberálně zapálený a pokrokový, že mnohým rychle došlo, že se jedná o parodii. Jan Cemper na jeho postřehy psal zuřivé dementi, zatímco jiní se „euroobčanem“ jen skvěle bavili. Naposledy před Vánoci, když zasněně veršoval o vlajce Evropské unie a nabízel volební právo nejen spoluobčanům z ciziny, ale rovnou potomkům sudetských Němců.

„Pozvedněme modrý prapor se zlatými hvězdami“. Blog, který celý rok trolil pokrokové euroobčany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Blog Pokrokový euroobčan publikuje na svém profilu na serveru Medium.Seznam.cz úvahy a zamyšlení tvůrců, účastníků několika internetových projektů, které si kladou za cíl získat spoluobčany pro myšlenku společné sjednocené Evropy. Jde o satiru vysmívající se loajalitě. Nejnověji přinesl třeba báseň Pozvedněme modrý prapor či text o tom, že potomci sudetských Němců by měli mít právo u nás volit.

Recesistický blog v roce 2023 vyvolal největší rozruch nápadem, že by prezident Pavel měl zpětně podepsat Chartu 77. Mělo se tak stát slavnostně 28.10.

Bohužel, za mých studií mi režim neumožnil chartu podepsat oficiálně, stejně jako mnoha jiným. Nyní bych chtěl tento dluh splatit,“ bylo vše doplněno vyjádřením prezidenta Pavla, které si dělalo legraci z jeho vyhýbavých prohlášení o předlistopadové minulosti v Československé lidové armádě.

Tuto ptákovinu vzal vážně například Jan Cemper a na serveru Manipulátoři.cz se jí jal obsáhle vyvracet, neboť je prý dezinformací.

„Pokrokový euroobčan“ ale neumdlévá a liberální štěstí šíří v objemu několika textů měsíčně.

„Pozvedněme modrý prapor se zlatými hvězdami a vítejme nové zítřky, co otevřou se před námi,“ zaveršoval „euroobčan“ na začátku prosince. Básnické vyznání vlajce Evropské unie pojednává o místě na světě, které se stane rájem, a všichni se tam budou navzájem podporovat. Jako jedna rodina.

„Ženy, lesby i gayové, bojujeme za klima,“ rýmuje odhodlaně.

Oslava budoucnosti, pravdy, lásky a lepšího světa je jako vystřižena z reálné reklamní kampaně You are EU.

 „My věříme v komunitu i na sílu jednoty, v pospolitost, v humanitu, na evropské hodnoty,“ navázal básnící euroobčan.

A nebyl to jediný prosincový příspěvek, ve kterém pokrokově provětral zatuchlé stereotypy. Přišel také třeba s nápadem, že je nejvyšší čas napravit historické křivdy a dát potomkům sudetských Němců možnost podílet se na správě naší země. 

„Němci se na správě naší země podíleli historicky téměř vždy. Byli nejen našimi sousedy, ale též našimi spoluobčany. Takovými staršími, vyspělejšími a šikovnějšími sourozenci, od kterých jsme se mohli učit a mohli jsme se díky nim tak trochu oprostit od nedostatků, které jsou pro nás Čechy typické. Ostatně, jsou v jistém ohledu našimi vzory i dnes, rozdíl je v tom, že následkem neodpustitelných zločinů, kterých jsme se na nich dopustili v druhé polovině 40. let 20. století, jsme je připravili o možnost podílet se na vládě v naší zemi,“ přesvědčuje.

„Naše současná vláda sice zemi kormidluje správným směrem, ovšem v některých agendách selhává. Např. není schopna prosadit přijímání imigrantů, přestože jich je v EU dost, manželství pro všechny LGBT, ratifikaci Istanbulské smlouvy anebo to, aby si děti samy mohly rozhodnout dle svého uvážení o svém genderu. Když už nemůžeme být Němci a spokojujeme se s pozicí zaostalého národa ve stínu vyspělé západní Evropy, nechme si pomoci k tomu, abychom byli lepší, aspoň tímto způsobem. Nechme potomky sudetských Němců zúčastnit se našich voleb,“ popisuje, v čem bychom se od šikovnějšího sourozence měli učit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je otázka...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekámoš , 31.12.2023 12:32:24
Co s Cemperem až to rupne ?? Těším se jak za komunistů.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…