„Pravdoláskaři“ povládnou Praze? Do roka se jim to rozpadne, oni sami to vědí. Vymáchat je v tom, zní. A co Babiš?

09.10.2018 8:05

Kdo bude primátorem hlavního města Prahy? Tento rébus se asi ještě chvíli řešit bude. I když do zastupitelstva po volbách postoupilo o dvě strany méně, post primátora by rádi zastávali: Zdeněk Hřib (Piráti), Jan Čižinský (Praha sobě), Jiří Pospíšil (Spojené síly) a Bohuslav Svoboda (ODS). Píší o tom Lidové noviny.

„Pravdoláskaři“ povládnou Praze? Do roka se jim to rozpadne, oni sami to vědí. Vymáchat je v tom, zní. A co Babiš?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil

Lídr ODS Bohuslav Svoboda sice se svojí stranou volby vyhrál, daleko více je však slyšet o jednáních Prahy sobě, Spojených sil a Pirátů. Takzvaných liberálních stran, jež často bývají označovány jako pravdoláskařské. 

Anketa

Vadí vám, že Michal David dostane od Zemana státní vyznamenání?

12%
88%
hlasovalo: 13961 lidí

Nejrázněji se o primátorský řetěz pak přihlásil Zdeněk Hřib. „Má logiku, aby byl primátorem ten, kdo dostal největší počet hlasů, a ten, kdo má největší zkušenosti z pražské komunální politiky,“ poznamenal Hřib, jehož strana by se následně spokojila s dvěma křesly v radě. 

Proti Hřibovi však stojí Pospíšil, jenž si myslí, že lídr Pirátů nemá potřebné zkušenosti. „Příběh paní Krnáčové ukazuje, že když se člověk bez politické zkušenosti najednou stane primátorem, je určité riziko, že bude neúspěšný,“ uvedl. Sám Pospíšil na funkci primátora podle všeho nelpí. 

Problémem je pak také pirátská podmínka na nekumulování funkcí. Čižinský, jak píší Lidové noviny, je sice ochotný vzdát se mandátu v Poslanecké sněmovně, ale chce i nadále být starostou pražské městské části 7. 

U koalice Piráti + Praha sobě + Spojené síly pak dokonce již nyní podle zdrojů Lidových novin existují obavy, že koalice v případě dohody nebude mít dlouhou životnost. Hovoří se maximálně o roční spolupráci, a to jak v samotné koalici, tak samozřejmě z opozice. Spojené síly pro Prahu si tak nechávají otevřenou cestu i k ODS a hnutí ANO. 

A právě o koalici ODS, Spojené síly pro Prahu s podporou hnutí ANO Lidové noviny spekulují jako o velmi málo pravděpodobné. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš totiž již v neděli uvedl, že kvůli volebnímu výsledku, kdy ANO skončilo až páté, by si hnutí zasloužilo být v opozici. 

Povolební vyjednávání komentuje také na titulní straně Lidových novin Petr Kamberský. "Kdyby měly platit všechny předvolební sliby, pak žádná většinová koalice v metropoli nevznikne. Piráti před volbami tvrdili, že nechtějí jít vlastně s nikým, pan Čižinský ještě v pátek označil většinu soupeřů za nepřijatelné, a když už se náhodou nějaké dvě party domluví, zjistí, že potřebují do mariáše ještě třetího. A už vůbec se neshodnou, kdo má nosit primátorský řetěz," zmínil Kamberský s tím, že jestli hlavnímu městu bude vládnout trio Hřib, Pospíšil a Čižinský celé čtyři roky, natrhá si tento sloupek do salátu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…