„Prázdný papír, nic.“ Vládní balíček. Velká debata v ČT. Schillerová udělala černou tečku

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
27.08.2023 14:51 | Monitoring

Změny v konsolidačním balíčku. Je to moc, je to málo? Diskuze ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) a exministrů: Aleny Schillerové (ANO) a Jiřího Rusnoka. To - a nejen to - bylo k vidění v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24.

„Prázdný papír, nic.“ Vládní balíček. Velká debata v ČT. Schillerová udělala černou tečku
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Alena Schillerová a Zbyněk Stanjura

Proč kupovat draze, když to jde za hranicemi levněji? V uplynulých měsících výrazně přibylo lidí, kteří nakupují za hranicemi, a to nejen potraviny, ale kupříkladu i drogerii, nebo nábytek. V polských obchodech už mají tuzemci i své věrnostní karty. V Polsku navíc platí nulová daň z přidané hodnoty na potraviny. Výlety Čechů na nákupy za hranice pociťuje i státní rozpočet.

„Nenakupoval jsem v Polsku nikdy. Že bych tam jezdil na nákupy, to jsem opravdu neudělal nikdy. Na druhé straně, žiji na té hranici, tak vím, že se to v průběhu let přelévá. Já myslím, že to je standardní," popsal Stanjura, který je z Opavy. Výpočty, které by ukazovaly, o kolik stát přichází kvůli tomu, že lidé jezdí nakupovat za hranice, Stanjura nemá. „Co s tím vláda může dělat?" zeptal se Stanjura k otázce, zda jej znepokojují výlety českých občanů za nákupy do zahraničí. „Samozřejmě by bylo lepší, kdyby takřka všechno skončilo ve státním rozpočtu," poznamenal Stanjura. Kdybychom podle něj dali 0% sazbu DPH na potraviny, byl by to téměř 70miliardový dopad na náš rozpočet. „Je politicky jednoduché sazbu snížit, je politicky složité se vrátit," dodal. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Máme nejdražší energie v Evropě v přepočtu na kupní sílu, možná nejdražší na světě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 27.08.2023 16:03:46
12% DPH, holí nás všude možně, důchodcům ubrali, ruší benefity, omezují přídavky na děti, obrovská inflace, tak kde ty prachy jsou? Řídí to asi blbě, řekl bych, že hodně sežere Ministerstvo války a půjčky za jiné. Můžou vykládat, co chtějí, situace se zhoršuje den ode dne.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…