Prezident Zeman: Palestinský Hamás je teroristická organizace

26.11.2018 14:13

Prezident Miloš Zeman nevidí Pásmo Gazy jako nezávislý stát, protože tamější vládní hnutí Hamás vnímá jako teroristickou organizaci. Řekl to dnes izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi. Zároveň ho pozval na další návštěvu České republiky. Odpoledne český prezident jako první český politik promluví v Knesetu, izraelském parlamentu Knesetu. Zprávu přinesla ČTK.

 Prezident Zeman: Palestinský Hamás je teroristická organizace
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman a prezident Státu Izrael Reuven Rivlin

Zeman Rivlinovi řekl, že ho inspirovala jeho myšlenka o Izraeli jako jednom státě se dvěma národy. Myšlenku označil za provokativní. „Všechny velké a hluboké myšlenky jsou provokativní,“ řekl. Je proto zvědav na Rivlinovy argumenty. Protože mnoho desetiletí je tady diskuze o dvou nezávislých státech. Ale popravdě já vůbec nevidím nezávislý stát v Gaze, protože vnímám Hamás jako teroristickou organizaci a ne jako stát,“ řekl Zeman při společném vystoupení s Rivlinem před zahájením vlastního jednání.

Poznamenal, že Českou republiku pojí s Izraelem konkrétní a ne jen formální přátelství. Rivlina pozval na další návštěvu Česka. Izrael označil za svou „druhou zemi“ a vyjádřil přání, aby se Česko stalo druhou zemí i pro Rivlina. Ten mu odpověděl, že pokud bude ČR jeho druhou zemí, stane se golemem.

Podle Rivlina je česko-izraelské přátelství velmi silné, ocenil spolupráci například v technologiích nebo investicích. Poznamenal, že společné přátelství je v současné době potřeba více než dříve.

Po vyjádření pro média se oba prezidenti odebrali na setkání národních delegací. Ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák ČTK řekl, že tématem jednání byla například vědecká a obchodní spolupráce, mluvilo se také o složité bezpečnostní situaci v regionu. Během jednání padl příslib, že by se v prvním čtvrtletí příštího roku mohly opět sejít na společném jednání česká a izraelská vláda. O schůzku česká strana dlouhodobě usiluje, v minulosti již k podobným schůzkám došlo.

Rivlin také poděkoval za podporu, kterou Československo Izraeli poskytlo při jeho vzniku před 70 lety. Vyzdvihl i podporu izraelským institucím ve světových organizacích. Česká diplomacie platí v Evropské unii za jednoho z nejbližších izraelských spojenců. Tématem jednání byl i případný přesun české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Zeman stěhování velvyslanectví dlouhodobě podporuje, na stranu Izraele se postavil opakovaně i při jiných příležitostech. Při nedělním setkání s českými podnikateli zahájil svůj projev izraelským souslovím „ami jahudi“, které znamená „jsem žid“. „Je to v podstatě parafráze výroku (amerického prezidenta Johna) Kennedyho Ich bin ein Berliner. Jsem sice árijec, alespoň se tak domnívám, ale býti Židem znamená sdílet úctu ke statečnému národu, a proto ami jahudi,“ řekl Zeman podle přepisu jeho projevu uveřejněném na stránkách Pražského hradu.

Zeman do Izraele přiletěl v neděli společně s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem a čtyřmi ministry včetně místopředsedy vlády a ministra životního prostředí Richarda Brabce nebo ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové. Položil květiny u hrobu významného sionisty Theodora Herzla, večer se pak setkal s podnikateli. Dnes odpoledne navštíví Kneset, kde pronese projev. Poté se zúčastní státní večeře. V úterý poobědvá s premiérem Benjaminem Netanjahuem a odpoledne otevře Český dům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…