„Přinutím NHL platit. Zákaz práce v Rusku.“ Dominik Hašek jde do politiky, už opravdu

06.04.2023 9:25 | Ze sítí

Slavný hokejový brankář z Nagana Dominik Hašek vysvětloval, proč tolik sleduje válku na Ukrajině. Zdůraznil, že mu v prvé řadě jde o to, aby Rusové nepřenesli válku dál na západ, třeba do Prahy. Nepřeje si, aby to, co dnes Rusové páchají v Donbasu, páchali třeba v Ostravě. Jedním z kroků, který by mohl ochránit Čechy před ruskými hrůzami, je podle Haška zákaz práce v Rusku.

„Přinutím NHL platit. Zákaz práce v Rusku.“ Dominik Hašek jde do politiky, už opravdu
Foto: Facebook
Popisek: Dominik Hašek

Dominik Hašek patří v Česku k nejhlasitějším kritikům ruské agrese proti Ukrajině, V rozhovoru pro MF Dnes vysvětloval, že tak hlasitý je proto, že nechce, aby se ruské válečné zlo rozšířilo také do Ostravy, do Pardubic a do Prahy.

„Protože mi na tom velmi záleží. Na tom, co se tam hrozného děje a kam by to mohlo směřovat. Je to pro mě v tuto chvíli důležitější než otázka důchodů, ceny nafty a podobně. Jde o životy a to je pro mě daleko podstatnější. Na Ukrajině umírají lidé, a ne po jednotkách, ale po tisících a možná i desetitisících. Přesná čísla nikdo nezná. Chci, aby to skončilo a aby se hranice vrátily tam, kde byly před obsazením Krymu. A hlavně, aby se to nepřeneslo k nám. Nechci, aby se to, co se tam děje, dělo třeba za Prahou, u Pardubic nebo v Ostravě,“ vysvětloval.

Dominik Hašek je přesvědčen, že pokud by Rusko na Ukrajině uspělo, nezastavilo by se, což v konečném důsledku znamená, že ruská agrese na Ukrajině ohrožuje i Česko. A pokud kdokoli z Česka pracuje v Rusku či pro Rusko, fakticky tím ohrožuje svou vlast. Tak to vidí Dominik Hašek, který volá po tom, aby Čechům, Moravanům a Slezanům bylo zakázáno v Rusku pracovat.

„V první řadě musí jít o bezpečnost našich občanů a našich spojenců. Rusko ohrožuje nás i je. A každá práce, kterou tam český občan vykonává, ať už je to sportovec, učitel, obchodník či dělník, vytváří hodnoty, které Rusko využívá ke svým cílům. A to je válečné dobývání nových území a s tím jsou spojené ty nejhorší zločiny. Ten zákon je jedna ze základních věcí, která měla být dávno prosazena. Jsem přesvědčen, že to není složité. Tak, jako je zákonem za Rusko zakázáno bojovat, tak se tam nemá pracovat,“ řekl.

Obává se však, že současní politici zákaz tohoto typu neprosadí.

„Nadhazoval jsem to několika senátorům, ale bylo vidět, že je to nezajímá. Když s nimi mluvím, tak je daleko víc zajímá účast ruských sportovců v jednotlivých soutěžích a na olympiádě. Tam vidím, že se o tom se mnou chtějí bavit. Jakmile jsem ale naznačil téma práce v Rusku, tak zájem opadl. Ještě chci také zdůraznit, že neodsuzuju naše hokejisty či jiné občany, že v Rusku pracují. Odsuzuju za to v první řadě naše zákonodárce, že ten zákon ani po více než 400 dnech války nepřipravili. Kvůli tomu naši občané legálně podporují ruský režim a válku. A naši zvolení zástupci nás před tím vědomě nechrání. Tohle nemůžu našim senátorům a poslancům odpustit. A budu je za to vždycky kritizovat,“ zdůraznil.

Proto velmi vážně uvažuje o vstupu do politiky, během roku či dvou, kde by chtěl zvedat nejen toto téma. Nechtěl však říct, jak přesně by rád vstoupil do politiky.

Na sociální síti Twitter pogratuloval vstupu Finska do NATO.

„Gratuluji Finsku ke vstupu do NATO. S vámi jsme zase o něco silnější a bezpečnější. Rusko opět vyhrožuje. Vlastně nic jiného poslední roky nedělá. Buď vyhrožuje, nebo páchá zločiny a zabíjí. Rusům vydávat víza v Schengenu je velmi nebezpečné!“ zdůraznil.

Dominik Hašek promlouvá

Stejně tak je přesvědčen, že by Rusko využilo jakoukoli sportovní akci k propagaci vlastního, válkou zatíženého, režimu. Svou zemi zviditelňuje každý sportovec, to je podle Haška obecně v pořádku, ale pokud jedna země vede imperialistickou válku proti svému sousedovi, není to nic, co by bylo dobré propagovat. Proto se tak důrazně staví proti účasti ruských, ale také běloruských sportovců na letních olympijských hrách v Paříži v roce 2024.

Proto by podle Haška měla NHL zakázat starty ruských hokejistů v zápasech.

 „Když vidím třeba jen sestřihy z NHL, tak vidím ty mrtvé na Ukrajině. Takže to automaticky přepnu. Liga přispívá k prodlužování a eskalování války a je zodpovědná jak za obrovské škody, tak za zmařené lidské životy. Budu dělat vše pro to, aby za to NHL jednou zaplatila miliardy dolarů. Stejně tak ATP, WTA a další sportovní organizace, které umožňují start ruským sportovcům, a tím věnují Rusku reklamu na jejich válku a zločiny. NHL přispěla jak ke ztraceným životům, tak k materiálním škodám a věřím, že za to jednou zaplatí. Volám i po osobní odpovědnosti nejvyšších šéfů. Například za NHL je to komisař Gary Bettman a za olympijský výbor je to prezident Thomas Bach. Pro ně a pro největší šéfy sportovních federací by měla platit i trestněprávní odpovědnost za škody a zmařené životy. V tuhle chvíli tomu zatím nic nenasvědčuje, ale já udělám vše pro to, aby se to změnilo. A nebavíme se o tom, že NHL někde na Ukrajině postaví jeden či dva stadionky za pár desítek milionů dolarů. Věřím, že ta odpovědnost bude vyčíslena v miliardách dolarů,“ pravil Hašek.

Ocenil, že se Česká asociace stolního tenisu postavila proti návratu ruských sportovců na sportovní akce.

„Jsem rád, že Česká asociace stolního tenisu nezměnila názor. Teď je podle toho také třeba vždy vystupovat a být slyšet. S tím, že světová pingpongová federace povolila reklamu na ruskou válku a zločiny, se nesmíme smířit. Můžete to změnit. Máte naši podporu,“ ujistil hráče stolního tenisu Hašek.

Dominik Hašek promlouvá

 

„80 % našich olympioniků je za současných podmínek jasně proti účasti Rusů a Bělorusů v soutěžích,“ pochvaloval si Hašek v reakci na průzkum, jehož výsledky uveřejnil na konci března server sport.cz. Průzkum ukázal, že 49 procent našich sportovců je jasně proti účasti těchto sportovců na akcích a 31 procent přidalo, že je proti účasti těchto sportovců, pokud se jasně nedistancují od ruského vpádu na Ukrajinu.

Dominik Hašek promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

tohle už je jenom zfanatizovaný blb, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusediskutující , 06.04.2023 13:11:15

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…