„Příště jsou na řadě policisté?!“ Schillerová ve Sněmovně naposledy zahřměla. Marně

04.03.2023 12:58 | On-line

„Šetříte na našich rodičích a prarodičích, na těch, kteří nás vychovali.“ Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová ve svém vystoupení ve Sněmovně nešetřila pětikoaliční vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Ta dnes před polednem po čtyřdenním obstrukčním maratonu dolní komorou Parlamentu protlačila návrh novely zákona snižující valorizaci důchodů pro tento rok. Schillerová to označila za „hanebné“ a varuje, že příště by vláda mohla obrat policisty či nemocnice.

„Příště jsou na řadě policisté?!“ Schillerová ve Sněmovně naposledy zahřměla. Marně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová

„Jako opozice jsme maximálně využili veškeré možnosti, které nám dává jednací řád,“ prohlásila na úvod svého proslovu (ke zhlédnutí ZDE) předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. A dodala, že tyto obstrukční možnosti byly omezené kvůli stavu legislativní nouze, který vládou ovládaná Sněmovna v souvislosti s projednáváním návrhu vyhlásila.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí

„Nic rozumného nás už nečeká. Snad možná trocha naděje, protože naděje umírá poslední, jak se říká,“ posteskla si někdejší ministryně financí ve vládě Andreje Babiše. „Naděje, že se mezi vámi najdou ti, kteří navzdory stranické příslušnosti odmítnou tento hanebný zákon… záměr ministerstva práce a sociálních věcí a celé vlády, který má připravit 2,8 milionu důchodců o (v průměru) 7 tisíc korun tento rok,“ vysvětlila poslankyně.

Schillerová kritizovala ministra financí Zbyňka Stanjuru za to, že prý letos zapomněl na důchodce. „Příště zapomene na platy policistů? Na provozní výdaje státních nemocnic? Na platy pedagogů? Na koho příště zapomene?“ ozvala se kriticky Schillerová.

Rozpočty současné vlády podle ní neodpovídají realitě. „Já vás opětovně chci upozornit – a dělám to poněkolikáté z tohoto místa, dělám to pravidelně v médiích, ve všech svých vystoupeních – v rozpočtu nechybí jen peníze na tuto mimořádnou valorizaci. Chybí tam prostředky na dopravní investice a je velice sporné, jak to nakonec dopadne s kompenzacemi za zastropování cen energií.“

Schillerová Fialovu vládu vyzvala, aby vláda v souladu s předvolebními sliby stran vládnoucí pětikoalice začala řešit úspory na straně provozu státu.

„Já nevím, jak to hodláte řešit. A domnívám se, že by bylo velmi nedůstojné této Poslanecké sněmovny, abychom si tuto nedůstojnou hru se stavem legislativní nouze opět zopakovali, protože vaše logika, že mohou vzniknout závažné hospodářské škody, bude opět viset ve vzduchu. A to velmi, velmi brzy,“ varovala politička hnutí ANO.

„Proto vás prosím, vládo, pane premiére, bez ohledu na výsledek dnešního hlasování, začněte se zabývat vnitřní politikou této země. Česká republika není v tak zoufalé situaci, abychom museli přijímat zákony s nepřípustnou pravou retroaktivitou, navíc za pochybně vyhlášeného stavu legislativní nouze, aby vámi řízená ministerstva na podporu těžko obhajitelných kroků na poslední chvíli upravovala oficiální makroekonomická data a čísla tak, jako se tomu stalo tento týden na ministerstvu financí s predikcí vývoje nominálních mezd, aby si vaši poslanci museli stahovat fotografie imaginárních podporovatelů těchto pochybných předloh z profláknutých fotobank. Je to nedůstojné. A ať už dnešní hlasování dopadne jakkoliv, bohužel pachuť dlouho zůstane,“ prohlásila bývalá ministryně financí.

„Já jen doufám, že až ten zákon schválíte, tak že si nezatleskáte,“ uzavřela předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Krátce nato vládní sněmovní většina návrh schválila. Výrazný potlesk na záznamu slyšet nebyl.

Nižší valorizace penzí odhlasována

Desítky hodin jednání provázených tvrdými obstrukcemi opozice, které trvaly od úterního začátku jednání Poslanecké sněmovny až do sobotního dopoledne, ale nakonec skončily přesně tak, jak si přála koaliční vláda Petra Fialy (ODS), tedy odhlasováním omezení mimořádného červnového růstu důchodů. Opozice neprosadila návrhy na zvýšení valorizace. Penze tak mají vzrůst v průměru pouze o 760 korun, místo původních 1770 korun.

Návrh ještě může narazit na odpor v Senátu. Vetovat jej může i nový prezident republiky Petr Pavel, jenž své stanovisko oznámí zřejmě v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…