„Proč to dělají?“ Jiří Strach a info o Ukrajině. Bude veselo

25.04.2022 10:52 | Ze sítí

V rozhovoru s rozhlasovou moderátorkou a pěvkyní Martinou Kociánovou se režisér Jiří Strach dostal k tématu médií. Má pocit, že z nich z velké části zmizely informace a místo nich nabízejí příběhy. Což je jeho parketa. „Mám kolikrát pocit, že ti reportéři, obzvlášť ti váleční, ti jakoby se trošku vkrádají na mé pole, do mého baráku vypravěče příběhů. Oni okupují mou profesi, oni mi vyprávějí příběhy a to mám dělat já jako filmař a proč na to mám koukat v televizi?“ ptal se. Kociánová souhlasila a dodala, že tyto příběhy navíc kontroluje cenzura, aby byly slyšet jen ty správné.

„Proč to dělají?“ Jiří Strach a info o Ukrajině. Bude veselo
Foto: Repro Youtube
Popisek: Režisér Jiří Strach a rozhlasová moderátorka Martina Kociánová

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Jedno z témat rozhovoru byla pandemie covidu. Moderátorka poznamenala, že si myslela, že už všechno zažila. „A do toho pandemie. A výkřiky ‚Jsme ve válce‘. S pandemií. Dva roky sedí děti doma, dva roky prázdnin. Že jsme dopustili, aby byl na našich dětech spáchán skutečný zločin, to je jiná věc. Ale zažili jsme prostě něco neuvěřitelného,“ míní. „A když jsme se zvolna vyhrabali z pandemie, tak přijde válka. A zase, jedeme nanovo. Myslím si, že máme dost důvodů k žasnutí,“ říká. Diví se také, kam se poděla společnost od sametové revoluce.

V rozhovoru také komentovala současnou žurnalistiku. Připomenula například, jak prestižní deník Washington Post dostal Pulitzerovu cenu za reportáže o Trumpově propojení s Ruskem a jeho „psychopatickém jednání“. „My najednou vidíme, že to všechno bylo jinak. A Washington Post pak řekl: ‚Promiňte, my jsme jenom přebírali.‘ Co to je?“ ptala se Kociánová. A zmínila i kam se poděla žurnalistika v době pandemie. Například že v Dánsku se již média omlouvala, že přebírala informace od státu. „V Německu se zase noviny omlouvaly za to, jak jednostranně informovaly v době migrační krize v roce 2015,“ připomenula moderátorka a dodala, že teď už jsou to samé omluvy. Strach mínil, že je dobře, že se alespoň omlouvají. Ale Kociánová nesouhlasila, protože dotyčná média a novináři tehdy měli vliv. „Změnili životaběh. Změnili svět. Namydlili jednomu prezidentovi schody, způsobili, že z migrační krize se stane něco, co se v budoucnu ukáže nezvladatelné, a tak můžu pokračovat. Za pandemie se stalo, že děti byly dva roky doma,“ obvinila ty, kteří se teď omlouvají.

Jiří Strach se zaměřil na to, že z médií dostává především příběhy. „Když zapnu teď zpravodajství z Ukrajiny nebo vlastně odkudkoliv, tak já dostávám příběhy. To jsou příběhy. Buď olympijský příběh, nebo silný příběh nějakého člověka. Emoce. Nedostávám informace,“ popsal současné zpravodajství, které ho přivádí v úžas.

„Mám kolikrát pocit, že ti reportéři, obzvlášť ti váleční, ti jakoby se trošku vkrádají na mé pole, do mého baráku vypravěče příběhů. Oni okupují mou profesi, oni mi vyprávějí příběhy a to mám dělat já jako filmař a proč na to mám koukat v televizi?“ ptal se. A Kociánová souhlasila, že vyprávění příběhů je parketa filmařů. „Proč se ze zpráv, z faktů, které se staly, proč se najednou dělají příběhy? Je to kvůli těm emocím?“ pokračoval v otázkách režisér.

Moderátorka má za to, že určitě jde o emoce, protože podle nich se většina lidí rozhoduje. A tak se hledají „hluboké lidské příběhy“. „Takový hluboký lidský příběh měl být v těch zprávách jeden. Ale teď, jak jsi správně řekl, ty zprávy jsou složené jenom z HLPček,“ poznamenala a ptala se, kde je pak novinařina a informace... Podle ní už jsou lidé manipulováni, že dostávají jenom emoční nálož.

„Když do toho připočteš to, že ta emoční nálož podléhá nějakému cenzorskému úřadu, kterému se ovšem říká boj s dezinformacemi, tak vlastně máš jasno, kde se ocitají lidé. Je to normálně do kouta zahnaná tlupa, která jen vykřikuje hesla a vlastně neví, co se děje,“ soudí Martina Kociánová.

Co se týče „boje s dezinformacemi a s hate speech“, míní, že když se jim ještě říkalo „cenzura“, tak alespoň člověk věděl, na čem je. Poznamenala, že na téma svobody se pořád cituje Václav Havel nebo Salman Rushdie, jak je svoboda nedělitelná, ale ve skutečnosti je svoboda krájena na kousky, aby už nikdy nešla dát dohromady. A přitom dříve podle Stracha i Kociánové v žurnalistice, alespoň té české, svoboda byla.

Ale nyní je třeba vážit každé slovo a útočí se i na ty, kdo umožní prezentovat jiný názor, než je ten mainstreamový. „Třeba v době pandemie jsme to mohli vidět naprosto jasně. Odborníci, kteří do té doby byli jedněmi z největších na danou problematiku, najednou ztratili možnost veřejně mluvit. Na stránkách Ministerstva zdravotnictví profesora Berana zostouzeli,“ dala příklad moderátorka.

Komentovala i blokování údajně dezinformačních webů. Nechápe, že to lidem nevadí, když dotyčné weby byly zablokovány bez soudů a bez důkazů a dokonce to někteří lidé podporují. Protože to znamená, že někdo začíná rozhodovat, co se smí a nesmí říkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…