„Proto tak zuřej.“ Nadávání na přímou volbu vysvětleno

16.12.2022 20:55 | Ze sítí

Někdejší český premiér Petr Pithart označil zavedení přímé volby prezidenta za slabé místo v Ústavě ČR. Ústavní právník Pavel Hasenkopf odbyl Pithartova slova jako „kecy“. O slovo se přihlásil také kandidát na prezidenta Pavel Fischer, který popsal, co by v Ústavě ČR změnil.

„Proto tak zuřej.“ Nadávání na přímou volbu vysvětleno
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Pithart na besedě v Chrudimi

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Na konci roku 1992 schválila česká politická reprezentace Ústavu ČR, která navzdory různým obměnám zůstává v jádru stejná po celých 30 let a většina ústavních právníků se shoduje, že byla napsána dobře a vyváženě. Někdejší český premiér Petr Pithart, jeden z tvůrců české ústavy má za to, že jedno slabé místo česká ústava  obsahuje. Přímou volbu prezidenta. Na konferenci k 30. výročí Ústavy ČR zavedení přímé volby Pithart zkritizoval.

Chuť zavést přímou volbu vzešla podle něj z tahanic členů parlamentu, které byly do značné míry dány tím, že neexistoval zákon, který by upravoval styky obou parlamentních komor. „Tehdy se zrodila zbrklá vůle neopakovat to. Byla to vůle zbrklá a měla jiné motivy – zahanbení, zklamání, pokání za zmarněné volby,“ vyjádřil se Pithart. Citoval ho server Česká justice.

Motivem podle něj naopak nebyla snaha předat pravomoc lidu. „Ten se mi zdál takový ozdobný, pokrytecký,“ dodal. Po zavedení přímé volby se prezident stal takřka neodvolatelným, což je podle Pitharta problém.

Někdejší hradní právník z doby prezidentství Václava Klause Pavel Hasenkopf nenechal na Pithartovi nit suchou. Konstatoval, že Pithart pronáší „kecy“.

„Kecy v kleci. Pithart a spol. nejsou majitelé Ústavy. Prostě zástupci voličů se zcela legálně a legitimně v roce 2012 rozhodli změnit ústavní systém tak, že postavili přímo voleného prezidenta na roveň přímo volenému parlamentu a odblokovali tak jeho pravomoci, které prezident vždy měl, ale které dřív prakticky nemohl vykonávat proto, že byl fakticky sám parlamentu podřízen,“ vyjádřil svůj názor Hasenkopf.

„Dnes je přímo volený prezident prakticky jediným reálným projevem dělby moci. Proto lepší lidé tak zuřej, že prezidenta nemají jak ovládat. Proto chtějí za každou cenu dostat svého člověka. Pithart je ztělesněním českého elitářství a snobismu,“ pokračoval Hasenkopf.

Nakonec si posteskl, že prezident Miloš Zeman si svou moc dokazoval na nepodstatných věcech, zatímco z těch podstatných nakonec vždy ustoupil.

Pavel Hasenkopf promlouvá

Prezidentský kandidát a senátor v jedné osobě Pavel Fischer ke stejnému tématu napsal, že Ústava ČR není hodnotově neutrální. Naopak je to kompas, který ze senátorova pohledu napomáhá tomu, aby česká společnost držela pohromadě. Zdůraznil, že není příznivcem snah měnit Ústavu ČR, ale prý by ji na několika místech zpřesnil.

„Opakovaně se objevují snahy, aby bylo do Ústavy přidáno to či ono. Nejsem zastáncem jejího přepisování, ale myslím si, že by několik záležitostí přeci jen mělo být zpřesněno. Například zavedením přímé volby prezidenta došlo k oslabení jeho kontroly Parlamentem. Viděli jsme to, když Miloš Zeman Ústavu opakovaně porušoval. Naší společnosti by prospělo, aby jeho činy mohl jednoduše přezkoumat Ústavní soud a tím vymezil mantinely všem jeho nástupcům,“ napsal Fischer na facebooku.

Pavel Fischer promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…