„Provokace! Proč nejdou bojovat za Ukrajinu? Zašívají se tady!“ Okamura bouřil na pódiu. A pod ním střet

28.10.2022 18:55 | Reportáž

„Do kriminálu!“ „Svinstvo!“ Ostře se pustili do vládní reprezentace řečníci na demonstraci za demisi vlády v Brně. Zatímco Tomio Okamura hřímal o zásadní nutnosti radikálních změn, lidé v davu halasně přitakávali. Někteří si šli vyměnit názory s několika odpůrci, kteří se na místo dostavili podporovat Ukrajinu. Stovky příznivců SPD i Trikolory bouřily na Zelném trhu s transparenty, které vypovídaly o tom, že odmítají vtažení České republiky do válečného konfliktu.

„Provokace! Proč nejdou bojovat za Ukrajinu? Zašívají se tady!“ Okamura bouřil na pódiu. A pod ním střet
Foto: Daniela Černá
Popisek: Demonstrace Za demisi vlády v Brně

Jedním z měst, které se přidaly k demonstraci za demisi vlády, byla 28. října i brněnská metropole. Stovky lidí zaplnily Zelný trh a vládla atmosféra plná emocí. Organizátoři věří, že jednou budou držet oni vítězný prapor a že lidé jako ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) budou zavření na dlouhá léta.

Prvního řečníka, předsedu SPD Tomia Okamuru, vítali v Brně bouřlivým potleskem a výkřiky: „Okamura na Hrad! Děkujeme!“

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32329 lidí
Cílem demonstrace bylo dát jasně najevo: stop zdražování, stop válce, stop vládě.

„Když vláda Petra Fialy obhajovala tento týden stamiliardové dluhy, ministři tvrdili, že je Česká republika v největší katastrofě od druhé světové války. Asi víte, že vláda Petra Fialy chce za toto volební období zadlužit Českou republiku ve výši 1,2 bilionů korun navíc. Jestli toto vládě dovolíme, skutečně hrozí finanční kolaps, řecký scénář a po vládnutí této pětikoalice už nemusí být peníze na důchody, na základní sociální zabezpečení ani na dostupnou sociální péči. Zásadně nesouhlasím s tím, že si vláda Petra Fialy odsouhlasila, že si Česká republika půjčí 10 miliard korun na to, aby mohli posílat Ukrajincům peníze…“

Jeho další slova už přehlušil křik davu: „Do kriminálu!“ Na adresu vlády znělo: „Kurvy!“ „Demisi!“

Demonstrace proti vládě v Brně. Foto: Daniela Černá

Okamura informoval o tom, že část vlády pojede do Kyjeva jednat o obnově Ukrajiny – i tato slova přehlušoval dav protestními pokřiky. Okamura připomněl i energetickou krizi a zastropování cen energií, kdy tvrdil, že vláda působí zemi další škody tím, že chce sanovat příjmy producentům z peněz nás všech.

Předseda SPD připomněl, že premiér Petr Fiala je z Brna. To už ho přerušily reakce: „My se za něj stydíme!“ „Demisi!“

Podle Okamury se vláda bojí vyvážet až přebytky energií. „Pro tuto zimu není jiná alternativa mít levný plyn, než ho nasmlouvat v Rusku,“ konstatoval. „Nejsem ani proruský, ani proukrajinský, ani probruselský. Pro nás je Česká republika na prvním místě, český občan na prvním místě,“ zdůraznil Okamura.

Jeden z transparentů: Ne válce. Foto: Daniela Černá

Na Zelný trh dorazilo i pár odpůrců s transparenty. Příznivci SPD a Trikolory na jejich adresu nešetřili ostrými narážkami: „Debilů je nejlepší si nevšímat. To jsou prostě provokace,“ konstatovala starší dáma. „Proč nebojují, když tu Ukrajinu tak milují? Proč za ni nejdou bojovat a zašívají se tady?“ znělo mezi lidmi, kteří si odpůrců všímali.

„Kokoty musí hlídat policajti,“ podotkl další k tomu, že odpůrce chránila řada členů antikonfliktního týmu.

„Sláma u kravína! Jděte do fabriky! Že se nestydíte! Čím se živíš, ty vole,“ sypali dál příznivci SPD narážky na odpůrce.

Vše zůstalo u slovních přestřelek, situaci klidnila vysvětlováním policie a antikonfliktní tým.

Na místo dorazilo i pár odpůrců. Foto: Daniela Černá

Mezitím předseda SPD hovořil o návrhu na zestátnění exekutorů. „Je potřeba v této republice udělat jasnou změnu!“ hřímal Okamura. „Zrůdný systém, kdy stát vyždímá na občanech maximum a pak chce rozdělovat formou dávek, abyste byli závislí na státu. Aby pak před volbami mohli říct, přidáme vám pár stovek,“ dodal s tím, že tato vláda nedala navíc důchodcům nic, šlo o povinnou valorizaci. Připomenul, že navrhoval zmrazení platů politiků.

Podle Okamury chce koalice politicky ovládnout Českou televizi, aby členové Rady ČT byli pouze za vládní pětikoalici. „Já s tím nesouhlasím!“ hřímal za potlesku Okamura. 

Lidé mezitím diskutovali třeba i o demonstraci 3. září. „Byl jsem v Praze. Na Národním muzeu přes celé průčelí byla ukrajinská vlajka. To je krize. V malých městech už to sundali,“ komentovali v jednom z hloučků.

Okamura upozornil, že budou probíhat další demonstrace, i na to, že „SPD spojuje“. Na akci totiž vystoupili i členové Trikolory a další zástupci konzervativních stran.

Další z řečníků, ústavní právník docent Zdeněk Koudelka zmínil, že všichni chceme jen žít své normální životy. „Na nás se žene mnoho zel. Jedno z nich je inflace. Vláda ničí důvěru lidí v tento stát a jeho měnu,“ konstatoval. Popsal, jak vláda roztočila inflaci, a kritizoval systém prodeje elektřiny přes lipskou burzu. „Jestliže si Německo vypnulo kvůli hloupé politice ‚zeleného údělu‘ atomové a uhelné elektrárny, je to jeho blbost. My nemáme povinnost tuto jeho blbost platit. Viním naši vládu, že nás k tomu nutí jen proto, aby na ně v Berlíně a Bruselu neštěkali. Evropská komise klimaticky zblbla,“ dodal.

„Je to hnus,“ ozývalo se z davu.

Na demonstraci v Brně. Foto: Daniela Černá

Předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová pozdravila všechna další města, která se demonstrace účastní. „Stejně jako v 89., kdy byly akce na všech náměstích… Bohužel vláda nám nedává na výběr a situace se stále zhoršuje. I proto jsme všichni tady. Je nutné si připomenout, že slavíme 104. výročí vzniku Československa. Je paradoxní, že před 104 lety jsme se vymanili ze spárů Rakouska-Uherska, aby nás dnes vláda uvrhovala do dalšího daleko horšího vazalství na Bruselu, Washingtonu a Berlínu,“ pronesla za bouřlivého potlesku. „Všichni jsme tady proto, abychom řekli této vládě – ne!“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…