„Průs*r.“ Zelenskyj raketomety nedostane. Ale USA nezklamaly jen jeho...

30.05.2022 18:59 | Ze sítí

Šéf Bílého domu Joe Biden rozhodl, že Ukrajině nedodá požadované salvové raketomety, které by jí umožnily zasáhnout na ruské území. Kreml hovoří o „racionálním rozhodnutí“. Vládní ODS však bije na poplach a připomíná, že malá země, jako je Česko, poskytla Kyjevu vojenský materiál za více než tři miliardy korun. Krok amerického prezidenta označuje proevropský aktivista Tomasz Peszyński za „průser“ a rozporuje názory, že se Spojené státy ve válce příliš angažují pro své zájmy. Informoval, že USA nakonec rozhodly Ukrajině dodat salvové raketomety, avšak s daleko nižším dostřelem než se očekávalo.

„Průs*r.“ Zelenskyj raketomety nedostane. Ale USA nezklamaly jen jeho...
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident USA Joe Biden

 

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
„Nepošleme na Ukrajinu raketové systémy, které mohou dosáhnout až do Ruska,“ oznámil americký prezident Joe Biden v pondělí novinářům. O této dodávce se v posledních týdnech hovořilo, ale zatím nebyla potvrzena. O salvové raketomety, které by Kyjevu umožnily zasáhnout území Ruska, opakovaně žádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv dnes Bidenovo rozhodnutí označil za „racionální“, uvedla agentura Reuters.

Vládní ODS v čele se svou ministryní obrany Janou Černochovou přitom na svém twitteru prohlašuje, že pomoc Ukrajině nesmí přestat. Její smysl zdůvodňuje především i snahou Ruska obnovit Sovětský svaz.

„Je zřejmé, že Rusko má zájem na obnovu SSSR. Každopádně já myslím, že to bylo zřejmé z různých výroků nejvyšších představitelů. Takže ta válka bohužel jen tak neskončí, byť bychom si všichni přáli opak,“ uvedla šéfka resortu obrany Černochová.

Spolu s tím zmínila, že česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun.

V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce oznámila, že vláda navrhne další dodávky za 600 až 700 milionů korun, dodala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. „Podstatné je, aby ta pomoc byla kontinuální,“ zdůraznila členka Fialovy vlády.

Bidenovo rozhodnutí o nedodání salvových raketometů Ukrajině podrobil ve svém tweetu kritice prounijní aktivista Tomasz Peszyński. S tvrzením o tom, jak akční jsou Spojené státy v rusko-ukrajinském konfliktu, a naopak Evropa s pomocí Ukrajině pokulhává, to podle jeho slov zřejmě nebude tak horké.

„Biden oznámil, že Ukrajině raketomety nedodají. To je průser. V Kremlu jsou spokojení. Nemám z toho žádnou radost, ale je vidět, že teze o akčních USA a kulhající Evropě asi nebude tak úplně pravdivá. Raketomety na Ukrajinu tak dodávají pouze země EU. Myslím, že jen Česko,“ píše aktivista.

K tomu přemítá ještě nad možností, že státy západní Evropy by své raketomety mohly dodat Ukrajině s tím, že USA by jim je poté doplnily zpět. „Co se týče západoevropských zemí, ty mají všechny ve výzbroji právě ony americké raketomety. Nevím, jestli by jim USA doplnily výzbroj nebo povolily dodat tyto na Ukrajinu, kdyby náhodou chtěly,“ doplnil.

Později Peszyński na základě informací BBC svůj status aktualizoval: Spojené státy nakonec Ukrajině salvové raketomety MLRS a HIMARS dodají, avšak namísto s dostřelem 300 kilometrů s dostřelem na vzdálenost pouze 70 kilometrů.

V minulých dnech americká média tvrdila, že Washington se chystá Kyjevu dodat salvové raketomety poté, co Kongres schválil další pomoc Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů (asi 933 miliard Kč). Mluvčí Pentagonu John Kirby však nepotvrdil, že by se Spojené státy chystaly Ukrajině darovat systémy HIMARS a M270 s dostřelem do 300 kilometrů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…